Празници / фестивали

Отново силно американско независимо кино на Киномания

Киномания от 7 ноември до 3 декември 2008

Отново силно американско независимо кино на Киномания


◊ АКЦЕНТИТЕ

• Новото предложение от режисьора Мишел Гондри е за всички почитатели на неговия “Науката за съня”. В “Bе Kind Rewind” той отново се проявява като спец в събуждане на въображението. Актьорите Джак Блек, Мос Деф, Дани Глоувър и Миа Фароу участват в следващата му странна история. В нея мозъкът на младеж излъчва странни магнитни вълни. Те са толкова силни, че успяват да развалят касетите във видеотеката на негов приятел. За да не разочароват най-вярната си клиентка - възрастна дама с признаци на деменция, те решават да направят римейк на унищожените филми.

Подобно на предишния си проект, Гондри отново е и режисьор, и сценарист. “Bе Kind Rewind” е като огледало на уменията му. Гондри успява да създаде вълнение и очакване, а ексцентричният диалог предизвиква спонтанни реакции у зрителя. Всички дочакали тази премиера могат да са сигурни, че търпението им ще бъде възнаградено.


• Един от филмите, готов да събира овации и от българските зрители, е носителят на “Златен лъв” от Венеция ’08 - “Кечистът” на режисьора Дарън Аронофски ("Реквием за една мечта"). Може да ви се струва странно, че филм за професионален кеч провокира въображението на зрителите, но тази киноистория го прави въздействащ по нетрадиционен начин. Повече от забележително е завръщането на Мики Рурк на големия екран в ролята на Ранди Робинсън, който някога е бил Звездата на кеча, но след преживян инфаркт лекарите са му забранили да мисли за връщане на ринга. Вместо да се бие, Ранди работи в супермаркет и се грижи за дъщеря си (Евън Рейчъл Ууд) и за изграждане на здрава връзка с единствената си приятелка – стриптизьорката Касиди (Мариса Томей). “Кечистът” не е история за изгубената младост, а изключително завръщане към американската култура на 80-те.

Филмът е завладяващ портрет на самотата на един оттеглил се спортист, в който почти документалният стил на снимане е съчетан със сензационен саундтрак с осемдесетарски рок парчета и с безупречната история за един мъж, който всъщност се опитва да живее живота си. Мики Рурк пресъздава образа на своя кечист с такава каризма, енергия и любов, каквито само борците, отдадени на викащата тълпа са способни да дадат за шоуто. А името на режисьора Дарън Ароновски вече е сред възможните претенденти в предстоящите Оскар номинации.

 
“Развален английски” е дебютният филм на Зоуи Касаветис (дъщерята на режисьора Джон Касаветис и актрисата Джина Роуландс), представен на “Сънданс филм фестивал” и на Московския фестивал. Сред номинациите му за „Независим дух” са тези за изпълнението на актрисата Паркър Пози и за дебютен сценарий.

Във филма очарователната Паркър Пози се вмъква в образа на една жена, която вече наближава 40-те и е в обичайните за тази възраст душевни терзания. Докато всички около нея или имат връзки, или са женени и с деца, тя тепърва трябва да открива любовта. По пътя към “Господин Точен Избор”, Нора минава през няколко “Господин Грешка”, за да стигне до самата себе си и да установи правилния избор в живота си.

На пръв поглед “Развален английски” е комедия, която много напомня “Сексът и градът”, но зад тази забавна опаковка се крие едно преоткриване на истинското аз. Позитивнa и реалистична на екрана, Паркър Пози спечелва и най-скептичните с неподправения си актьорски талант, макар и в подобна обикновена история. Сред актьорите в състава са и Мелвил Пупо, Дреа де Матео, Джина Роуландс.

 
• Сред шедьоврите на американското независимо кино, които ще бъдат показани у нас, са два филма на режисьора Уейн Уон - “Принцесата от Небраска” и  “Хиляда години молитви”. Цели 11 години след успешния “Китайска кутия”, режисьорът отново се връща към темата за отношенията между китайците и американците и за отчуждението между тях. “Хиляда години молитви” е удостоен със “Златна раковина” на фестивала в Сан Себастиан ’07, както и с наградите за най-добър филм и най-добър актьор (на Хенри О) от същия фестивал. Създаден по сборник с истории за съвременния живот в Китай и САЩ, филмовият разказ проследява пътуването на един китаец, преживял смъртта на съпругата си. Решен да потърси в Щатите отчуждената си дъщеря, с която не са се виждали от 10 години, той предприема пътешествие, което събужда в него освен бащинската обич и любовта към жената, неочаквано появила се на пътя му.

Другият филм на Уейн Уон - “Принцесата от Небраска” е разказ за несгодите на бременно китайско момиче в Съединените щати. През 24-те часа от живота на Саша, която напуска колежа в Небраска и тръгва към Сан Франциско с намерение да се освободи от нежеланото дете, впечатляват силно емоционалните моменти - атмосферата на филма също е въздействаща.

И двата филма на Уейн Уон са нискобюджетни и заснети на видео – подробности, които не ги правят по-малко значими или провокативни.

 
• От майстора на добрите сценарии – Дейвид Мамет, на 22-то издание на Киномания ще бъде показан филмът “Червен колан” (на който Мамет освен сценарист е и режисьор). Заглавието съвсем не е случайно, просто в историята са намесени бойните изкуства. Майк Тери (Чиуетел Еджиофор), който е инструктор и спец в тази област, случайно попада във филмовия бизнес. Въпреки че първоначално отказва да участва в мачове за пари, обстоятелствата скоро налагат промяна на решението му. Дейвид Мамет предлага на ценителите една морална битка, в която неочакваните обрати не им позволяват нито минута почивка.

 
• Едно от изкусителните предложения на американското независимо кино е ”Пунт” – филмът, получил специалната награда Сънданс ’08 за актьорски състав. Под режисьорското ръководство на Кларк Грег, актьорите Сам Рокуел, Кели Макдоналд и Анджелика Хюстън успяват да съживят за голям екран книгата на култовия писател Чък Паланюк ("Боен клуб"). Сюжетът е за пристрастен към секса дребен мошеник, който плаща болничните сметки на майка си, като осребрява симпатиите на хората, спасили ги от задушаване. Изпълнен с поредица смешни моменти, “Пунт” показва и отчаянието, и тъгата на ситуациите. За всички почитатели на свежите черни комедии, “Пунт” е точното киноманско попадение.

 
• Още един хит, получил най-високото признание от меката на независимите (Сънданс ’08), ще може да види публиката на Киномания – носителят на голямата награда от този престижен кинофорум се казва “Замръзнала река” и е режисиран от Кортни Хънт. Сценарият разказва за две самотни майки - бяла жена и индианка, които се впускат в опасна афера, изкушени от  възможността да изкарат лесни пари, и се захващат с трафик на хора през канадската граница. Далеч от кинематографичната амбиция и формалността на приключението, “Замръзнала река” демонстрира качествата като добре построен сценарий, нюансирана актьорска игра и могъща атмосфера, които са достатъчни, за да бъде едно от желаните предложения в американското кино. Актрисата Мелиса Лио спечели и наградата за женска роля на приключилия преди 2 седмици фестивал в Сан Себастиан.

 
• Двама изключителни актьори ще омагьосат почитателите на седмото изкуство с появата си в зрителския фаворит от Сънданс ’08 – “Щуро”. На ослепителната Фамке Янсен и обаятелния Бен Кингсли е поверил персонажите си режисьорът Джонатан Ливайн. Действието ни връща назад във времето, през 1994 г. в Ню Йорк, когато хип-хопът е завзел улиците на града. Някои младежи изкарват пари от дрога, други харчат за дрога. Психотерапевтът д-р Скуаърс (Бен Кингсли) е от вторите, но се озовава пред сериозна морална дилема, когато неговият дилър (който му е и пациент) хлътва по дъщеря му. Колкото и щуро да е в “Щуро”, на един втори план това си е история за това колко е трудно да пораснеш... и не само.

 
• Сред американските акценти на тазгодишната Киномания е “Забулено”, един филм от режисьора на култовия сериал "Два метра под земята" - Алън Бол. С този филм Бол се завръща към правенето на кино след известен период от живота си, посветен на телевизията. Режисьорът (който написа сценария на “Американски прелести”) отново е съчетал две кинаджийски амплоа (сценарист и режисьор), за да направи своята история. 

Актьорите Тони Колет, Мария Бело и Еърън Екхарт се забъркани в историята на 13-годишна американка от арабски произход, която преживява сексуалното си съзряване, докато се бори с расизма и лицемерието на съседите си от предградието, в което живее. Много провокативен във внушенията си, филмът предизвиква зрителски реакции и мнения от двата полюса.
 
Автор:
Публикация:
04.11.2008 г. 05:36
Етикети:
Посетено:
1042
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6755-otnovo-silno-amerikansko-nezavisimo-kino-na-kinomaniya