Празници / фестивали

Втори фестивал "Изкуството на Барока"

2–30 ноември 2008

Втори фестивал "Изкуството на Барока"
Ансамбъл Ars Barocca

◊ СЪБИТИЕТО

Luxuria Europae
представя

Втори фестивал „Изкуството на Барока”
2–30 ноември 2008

Под патронажа  на министъра на културата проф. Стефан Данаилов, със съдействието на Столична община и Посолството на Кралство Нидерландия

Фестивалът ще бъде открит с концерт от творби на Телеман, Бах и Хендел на ансамбъл ARS BAROCCA, носител на наградата на БНР „Музикант на годината 2007" -

2 ноември (неделя) 2008 г. от 19.30 часа
в Камерна зала България


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

През месец ноември 2008 г. ще се проведе Вторият фестивал "Изкуството на Барока".

Въпреки, че на  българската музикална сцена едва в последните няколко години си пробива път  изпълнението на старинна европейска музика по начин, близък до автентичното й звучене (със съответните исторически инструменти и изпълнителска техника, характерни за епохата), сдружение Luxuria Europae ще зарадва меломаните с фестивална програма, достойна за Европейската година на междукултурния  диалог.

Амбициитe на организаторите - да срещнат българската публика с най-добрите изпълнения на старинна музика от изтъкнати европейски инструменталисти, да стимулират съвместни проекти между утвърдени чуждестранни и наши изпълнители, както и да предоставят подиум за изява на набиращите популярност и опит родни формации за старинна музика, намират израз в подбора на фестивалната програма. 

Безспорно, най-забележителното събитие ще бъде гостуването в София и Варна на Бароковия оркестър на Европейския съюз (EUBO), определян като една „мобилна консерватория”, която предоставя на талантливи млади музиканти от цяла Европа качествено обучение и опит, недостъпни на национално ниво. Под диригентството на изтъкнатия специалист в областта на бароковата музика Рой Гудман двадесетте представители на повече от 10 европейски държави, сред които българските цигулари Зефира Вълова и Иван Илиев, ще  представят програма озаглавена Tour de France с музика от Рамо, Льоклер, Боамортие и Рьобел. Концертите са на 18 ноември в зала „България”, София и на 19 ноември – Фестивален и конгресен център, Варна)

Уникален българо-холандски проект Concerti a flauto solo с творби от Антонио Вивалди ще представят всепризнатият виртуоз на блокфлейтата Ерик Босграаф, както и Изхар Елиас - барокова китара, Алесандро Пиану - клавесин, Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - цигулка, Катя Вълева - виола, Линда Манчева – виолончело, на 26 ноември – Дворец на културата, Перник и 27 ноември – Софийска градска художествена галерия.
 
След успешно участие във фестивалите за старинна музика в Барселона и Утрехт консортът за старинна музика КОНЧЕРТО АНТИКО ще изпълни творби от Купрен, Люли, Корели, Хендел и др. под надслов L’Apothйose на 5 ноември в СГХГ.

‘Еen Spaanse vois’ (Испанска мелодия) е програмата на ансамбъл CORDeVENTO (Холандия) в състав: Ерик Босграаф – блокфлейта, Изхар Елиас – барокова китара и Алесандро Пиану – клавесин, която ще бъде представена на 28 ноември в СГХГ.
   
Фестивалът ще бъде открит на 2 ноември с концерт от творби на Телеман, Бах и Хендел на АРС БАРОКА, носител на наградата за ансамбли в анкетата на БНР „Музикант на годината 2007”. 


. За ученици и студенти от специализираните учебни заведения ще се проведат открити репетиции, майсторски клас беседи и работни срещи с гост-изпълнителите.
 
• Вижте цялата програма на фестивала

Автор: Пламен Петров
25.10.2008 г. 20:52
Посетено: 896
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6696-vtori-festival-izkustvoto-na-baroka