Празници / фестивали

Прожекции от есенната програма на "Един Свят", 2008

Филмите с характер

Прожекции от есенната програма на "Един Свят", 2008
"Врагове на щастието"


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение Къщата за човешки права ви кани на

Прожекции от есенната програма на Международния фестивал за документални филми за човешки права Един Свят, 2008

• На 27 октомври 2008, понеделник, от 21 часа Дом на киното отваря врати за втория Един Свят. Къщата за човешки права ви кани на прожекция на филма „Bullshit/Глупости” на реж. Пеа Холмквист и Сузане Хардалян от Швеция.

• На 29 октомври 2008, сряда, в Чешки културен център Къщата за човешки права представя един изключителен документален филм „Врагове на щастието” - носител на наградата „Сребърен вълк” (Амстердам, 2006) и на Голямата награда на журито в международния документален конкурс (Санданс, 2007).

Заповядайте на ЕДИН СВЯТ, бъдете различни с филмите с характер.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМИТЕ

Никой не знае

Напоследък много се говори за генно-модифицираните храни, но разбираме ли наистина каква опасност са те за живота ни. На второто събиране на клуб Един Свят в Дом на киното за 2008 г. ще прожектираме филм, който да привлече вниманието ни към храната, която ядем, и да помислим за нейното бъдеще. Къщата за човешки права ви кани на прожекция на филма „Bullshit/Глупости” на реж. Пеа Холмквист и Сузане Хардалян от Швеция.

Представяме ви отново един от най-интересните филми на Първия международен фестивал за документални филми, посветени на човешките права „Един свят” в София през май. В „Глупости” е проследено какво се случва с фермерите в Индия и техните мъчителни опити да оцелеят, без да станат жертва на печалбарски апетити на западни компании. Документалната лента е снимана по време на пътуванията на индийката антиглобалист Вандана Шива и в повествованието са изложени факти срещу корпорациите замърсители.

Според Вандана Шива фирмите извършват престъпления, като отнемат правото и възможностите на хората от най-бедните държави да изкарват насъщния си чрез използване на традиционния поминък и така ги превръщат в роби. Те им продават чрез агресивни реклами семена на генно-модифицирани храни, като им обещават чудеса и пребогата реколта, независимо от почвата и климатичните условия. Впоследствие се оказва, че за тези посеви са необходими пестициди, които струват допълнително. После тези насаждения изискват повече вода, а в Индия е всеизвестен проблемът с водата. Та в един момент индийските фермери не могат да си покрият разноските, разоряват се и съсипват живота си. Има множество случаи на самоубийства на бащи на многодетни семейства, които мъчително умират, поглъщайки същите пестициди, които са им „разказали играта”, така или иначе.

В същото време Вананда Шива в своята ферма старателно отглежда традиционни видове селскостопански култури. Разновидности на местно просо, жито и т.н., които не се нуждаят от много вода, дават добра реколта и със значително по-малка инвестиция дават богата реколта. Биотехнологичните компании с примамливи предложения зарибяват наивните фермери и по този начин ги заробват, и мизерията, гладът и безизходицата не само не намаляват, но дори ескалират. Въпреки това бруталните компании се бият в гърдите, че техните продукти ще разрешат въпросите с проблема на изхранването в развиващите се страни, но филмът е показател, че това е поредният „прах в очите” на обикновените хора.

Какво общо има тук красотата на продуктите, които консумираме, и толкова ли сме се извратили, че можем да ядем само картофи топ-модели и краставици кралици на красотата.


Кои са враговете на щастието?
Филм за положението на жените в съвременен Афганистан в Чешки културен център

Къщата за човешки права представя един изключителен документален филм „Врагове на щастието”, носител на наградата „Сребърен вълк” (Амстердам, 2006) и на Голямата награда на журито в международния документален конкурс (Санданс, 2007).

Афганистан е място на картата, за което почти всеки е чувал, поне заради непрекъснатите войни там. Какво толкова има в тази земя, ще се зачуди човек, че така ожесточено да се избиват хора по тези места. Скална планинска пустош! Обаче оттам, от планините Хиндукуш, тръгват и българите, за да се пръснат навсякъде по света днес!

За Афганистан чувахме по новините покрай последната война с талибаните. Какво се случва сега там, не се показва често в емисиите на новините. Сега не хвърчи месо от телата на невинни жени и деца, сега няма как да се влезе без кървавата нотка в праймтайма на новините. И самотните бойци за правото да живееш по-добре, обикновените хора остават „глас в пустиня”, за тях никой не говори. Най-много се показват репортажи за проблемите с опиума в страната.

Документалният филм на Ева Мулвад от Дания разказва историята на една удивителна жена от Афганистан, Малалай Йоя, която от 2003 г. води битки за оцеляване в живота си, след опити за покушение, но въпреки това се бори за правата си на човешко същество. Една от първите депутатки на афганския парламент. Тя е вдъхновение за много жени в Афганистан, но голяма част от мъжете са против нея. Разказвайки напрегната и лична история, Ева Мулвад успява по уникален начин да представи политиците и културата на Афганистан. Този документален филм разкрива обичайния свят по начин, който не е виждан досега.

В документалната лента присъстват и неповторими сцени от ентусиазирания опит на Малалай Йоя за промяна на статута на жените в Афганистан. Тя изнася потресаваща реч пред афганистанския парламент за жените, жертви на домашното насилие. През 2007 г. Малалай Йоя получава смъртни заплахи след изказването й, че парламентът на Афганистан е “по-лош от обор”.

Международният фестивал за документални филми, посветени на човешките права в Прага „Един свят”, през 2006 г. връчва голямата си награда за този силен, забележителен и вдъхновяващ филм за страната, която опитва да се възстанови от талибаните.

От смайващото начало до разтърсващия й край, историята те запраща в размисли за свободата на жените, за това не е ли време да им се даде властта, защото мъжкият свят води само до болка и смърт. Филмът ще получи следващата награда за признание на правозащитната дейност на името на „Анна Политковская”.

Награди на филма:
. Амстердам 2006 – „Сребърен вълк”
. Сънданс 2007 – Голямата награда на журито в международния документален конкурс
http://www.malalaijoya.com
http://www.enemiesofhappiness.com


Автор:
Георги Христов, Галя Терзиева, Ивелина Джамбазова и Петя Славова
Публикация:
24.10.2008 г. 21:18
Посетено:
1301
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6693-prozhektsii-ot-esennata-programa-na-edin-svyat-2008