Празници / фестивали

Ролинг Стоунс, Одисеята на Кубрик и тазгодишната "Златна Палма" на Киномания 2008

XXII издание на Киномания - от 7 ноември до 4 декември 2008 г.

◊ СЪБИТИЕТО

За 22-ри пореден път Националният дворец на културата ще събере на едно място филми от цял свят, за да зарадва най-верните почитатели на киното в есенна София.

В цели 3 седмици основна програма и една допълнителна зрителите ще могат да се докоснат и насладят не само до горещи и хитови премиери, но и до фаворитите от международните фестивали, до непоказвани досега шедьоври и до някои от вечните класики в седмото изкуство.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОГРАМАТА

. Мартин Скорсезе открива „Киномания” с “Shine a Light” на 7 ноември в Зала 1 на НДК

Това е музикален филм за концерт от последното турне на легендарната група Rolling Stones. Мик Джагър, Кийт Ричардс, Рони Ууд и Чарли Уотс са във все така неистова форма за здрав рок и горещо шоу на сцената, макар че всички отдавна са прехвърлили 60-те си години. Първите минути на документалния филм показват рок-ветераните в подготовка за концерта (между тях е и самият Скорсезе), но истинският, пулсиращ живот на филма започва с излизането на “Ролинг Стоунс” на сцената. Кадрите се изпълват с величествени цветове, пресъздадени на екрана от цели 16 камери и цяла армия първокласни оператори като Робърт Ричардсън (заснел “Казино”), Робрът Елсуит (“Ще се лее кръв”), Джон Тол (“Тънка червена линия”) и Емануел Любецки („Децата на хората”) под ръководството на маестро Скорсезе. “Shine a Light” не изследва отношенията между музикантите в групата, а просто споделя със зрителя усещанията и емоциите от живото изпълнение. Филмът е завладяващ поглед към концертното турне “A Bigger Bang”, коeто “Ролинг Стоунс” осъществиха през 2006 и 2007 г.

 
. 40 години след създаването си, „2001: Космическа одисея” на Станли Кубрик е отново у нас

Единственото копие от този филм, одобрено за показ от вдовицата на режисьора Кристиане Кубрик и компанията “Warner Bros.”, което се показва на най-престижните кинофоруми по случай годишнината от премиерата, ще има своята извънредна ексклузивна прожекция в рамките на Киномания – на 14 декември 2008 г. “Одисеята” на Кубрик е от онези филми, които звучат актуално и с днешна дата. Уникалната визуална стилистика на филма е провокация и за вкуса на модерната публика – неслучайно филмът е удостоен с “Оскар” за визуални ефекти през далечната 1969 г. “2001: Космическа одисея” е носител на 2 награди БАФТА - за операторско майсторство и сценография. Това е един от най-великите филми в историята на кинофантастиката заради съчетанието от строга научност, изключителни специални ефекти, провокативна визия и почти мистичен завършек, касаещ мечтите на хората. В основата на сюжета е разказът на Артър Кларк „Стражът". В него космическа експедиция до Луната открива странен предмет, наречен "Монолитът", който при срещата с експедицията внезапно излъчва силен сигнал към звездите. Кларк пренася мястото на Монолита в орбита около Юпитер, въвежда в повествованието компютърния интелект ХАЛ 9000 и по внушение и идеи на Кубрик разработва края на сюжета като изследване на превръщането на човека в свръхсъщество. Така двамата създават заедно сценария, който повдига въпросите за еволюцията на хората и за същността на изкуствения интелект, чието въплъщение се явява суперкомпютърът ХАЛ 9000, превърнал се в убиец. Само преди няколко месеца учени от водещи университети като Оксфорд, Сейнт Андрюс и Кинг’с Колидж в Лондон обявиха "2001: Космическа одисея" за научнофантастичния филм с най-реалистично виждане за бъдещето на човечеството. Още едно доказателство, че този филм не може да бъде подминат.

. Носителят на „Златна палма” от Кан „В класната стая” е с гала прожекция през ноември


Филмът на френския режисьор Лоран Канте “В класната стая” ще има своя гала прожекция на софийски екран през ноември. Лоран Канте бе сред тримата френски режисьори, които представиха свои творби в конкурсната програма на фестивала в Кан и съвсем неочаквано бе удостоен със „Златна палма”, която от 20 години не е присъждана на френски филм.

“В класната стая” е образец на съвременния документално-художествен стил. Младият преподавател Франсоа преди началото на учебната година беседва със своите възпитаници. В разговорите на учителя по френски с тийнейджърите като в огледало се отразява социалната драма на съвременния френски живот. Разказът на Канте за проблемните деца е издържан в строго документален стил, който пресъздава на екрана ежедневието в едно френско училище с висок процент ученици от емигрантски семейства. Изпълнителите на главните роли не са професионални актьори, а съученици от едно и също училище, като филмът е заснет в различно от тяхното училище. “В класната стая” е екранизация по мотиви от едноименната автобиографична книга на Франсоа Бегодо, който във филма изпълнява ролята на учителя. "Искахме да заснемем филм за съвременното френско общество - сложно, разнолико и многообразно", заяви носителят на "Златната палма” в навечерието на получаването на наградата си. Сред известните творби на Лоран Канте са  "Човешки ресурси", отличен със „Сезар” за дебют, и "На юг" с Шарлот Рамплинг.


 
Автор:
Публикация:
22.10.2008 г. 18:27
Посетено:
1214
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6676-roling-stouns-odiseyata-na-kubrik-i-tazgodishnata-zlatna-palma-na-kinomaniya-2008