Празници / фестивали

Културни празници по повод 130 години Сливенска община

Програмата - със силни музикални акценти

◊ СЪБИТИЕТО

В града под Сините скали се провеждат тържествата за отбелязване на светлото събитие: 130 години от създаването на общинската институция – център за организиране на вековния административен и обществено-политически живот на селището. В рамките на проявите е и културната програма за празника на св. Димитър, закрилник на Сливен, обогатена тази година с музикални акценти.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИЧНАТА ПРОГРАМА

Началото бе поставено с празничния концерт в зала „Зора” на АНПТ – Сливен (художествен ръководител Тодор Кръстев), който завладя зрителите с ритмиката и многоцветието на фолклорните танци и напеви и със своеобразното „надсвирване” на изпълнителите на  народни инструменти с „кавалджията на планетата” Теодосий Спасов, проявил се този път и като певец на творби от този край. Концертът бе воден от Сашо Касиянов.

Утре в града започва уникално музикално събитие: Международен фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов–Сливенец, организиран от Министерството на културата, Сливенската митрополия, община Сливен, ОНЧ „Зора” и по инициатива на изявения хоров диригент маестро Методий Григоров.

Програмата ще се открие с концерт-матине на хора при културно-просветното дружество „Иве Юревич” от гр. Омишали, Хърватия. В първия фестивален ден в църквата „Св. Богородица” ще се изявят сливенски хорови формации: официалното откриване е от смесения хор „Добри Чинтулов” при читалище „Зора” с дир. маестро М. Григоров, от катедралния хор при храм „Св. Димитър” с дир. Тодорка Бинева и от смесения хор при читалище „Хаджи Димитър” с дир. Владимир Тересчук. В програмата са включени детският хор „Дружна песен” (дир. М. Григоров) при Детския комплекс и хоровите състави от с. Оброчище, община Балчик и Разград. На закриването почитателите на църковните песнопения ще слушат изпълнението на камерна хорова формация при Воронежкия педагогически институт (дир. Борис Яркин).

Предвиден е, в рамките на културната програма за празника, и концерт на Симфоничен оркестър – Сливен, с гост-солисти. С интерес се очаква  и изпълнението на група „Калима” от Испания и на оркестър „Карандила”.

Немалко от проявите са посветени на светлата историческа годишнина: тържествено заседание на общинския съвет, документални изложби „130 години Сливенска община” и „120 години машинно плетачно производство в България”, юбилейно честване „130 години от създаването на  БЧК”, експониране на новите находки от „Археологическо лято - 2008” от РИМ-Сливен, открити от експедиция „Темп” с ръководител д-р Георги Китов и др. Във връзка с юбилея ще бъдат представени излезли значими исторически изследвания и книги: „Сливен във фотографията от средата на XIX до средата на XX век” на ф.х. Светлозара Курдова и ф.х. Стефан Стефанов и книгата „Съзидатели – алманах на сливенските кметове 1878-2007 г.”, издание на РИМ – Сливен. В рамките на програмата писателите Атанас Славов, Иван Голев, Никола Герджиков, Теодора Димова, Евгения Генова и др. ще запознаят читателите със своите нови книги.

Определено е присъствието на младите хора на Сливен в културните начинания: в деня на „отворените врати” по повод на годишнината, в конкурса за литературни творби „Аз и моят град” и номинациите „Златно сърце” на ПМГ „Добри Чинтулов”, в подреждането на пъзела „Аз рисувам Сливен”, детския празник „Куклен град - градът на детските мечти”, в празничния концерт на клуб „Ритъм” при Детския комплекс и особено в многобройните спортни прояви: международен турнир по джудо, атрактивно състезание „Най-силният мъж”, в масовите спортни състезания по график, в държавното първенство по спортни танци „Купа България” и в националния турнир по спортни танци за купа „Сливен”.        

Предвидени са и интересни документални, живописни и фотоизложби, каквито са „Живото богатство на природен парк „Сините камъни” и посветената на 110-тата годишнина от рождението на художника Добри Добрев изложба. С творбите на участниците в 7-ия пленер по живопис „Стъпките на времето” също ще бъде подредена изложба.

В рамките на тържествата в Сливен ще заседава и икономически форум „Сливен – добро място за инвестиране”.

В навечерието на празника община Сливен ще връчи на церемония в ДТ „Стефан Киров” годишните си награди: „Добри Чинтулов” (за високи художествени постижения в литературата и изкуствата), „Д-р Иван Селимински” – за краеведски изследвания и принос в изучаване на културно-историческото наследство на Сливенския край, както и наградата „Добри Желязков” – за най-добър предприемач. В къща-музей „Д. Чинтулов” ще бъде вписано името на тазгодишния удостоен с едноименния приз в паметната лауреатска книга.

За доброто настроение на гражданите и гостите на площад „Хаджи Димитър” ще се състои народно веселие с празнични илюминации и участието на Иво Папазов и оркестър „Тракия”. Ще се организира и парад на ретро-автомобили. В Деня на Сливен – Димитровден, на тържествен ритуал ще бъдат издигнати националното знаме, знамето на Сливен и на ЕС, а тържествен водосвет за благоденствие и здраве ще отслужи Н.В.П. сливенският митрополит Йоаникий. Вечерта празникът ще завърши с концерт-спектакъл под наслов „България е моята песен”, с участието на Любка Рондова, Илия Луков, Кристина Карамфилова, Веселка Стамболиева, формация и оркестър „Пирина”.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.10.2008 г. 22:57
Посетено:
1102
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6641-kulturni-praznitsi-po-povod-130-godini-slivenska-obshtina