Празници / фестивали

Международен фестивал за документални филми "Един свят"

Сезон есен 2008

◊ СЪБИТИЕТО

Програмата на Международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, продължава.

На 15 октомври 2008 г., сряда, „Къщата за човешки права” представя премиера на филма „Цветът на усмивките” в Чешки център в София от 18 часа.

Това е документален филм, разкриващ света на група деца, лишени от родителски грижи, от Оздравително училище, на възраст от 7 до 13 години. Те са заснети по време на първия им летен лагер на море в с. Българево. Авторите на филма са искали да избягат от стандартната репортажна форма, разказваща за тежките условия, при които живеят децата от домовете.

След прожекцията съвместно с Червената къща организираме дискусия: Изоставени ли са децата ни?


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

„Цветът на усмивките”, документален филм, България, 25 мин.
. Режисьор - Антоанета Костова
. Оператор - Георги Челебиев
. Асистент - Георги Христов
. Музика - Любомир Петков
. Монтаж - Юлиян Минков
. Пост обработка – НЕО ТЕХНОЛОДЖИ

. В главните роли – децата от оздравителен дом-училище ”Никола Вапцаров”

„Всички сме чували за негативната страна от живота им, но много често сякаш забравяме, че те са деца като всички останали със своите мечти и страхове, а основното нещо, от което имат нужда, е приятелско рамо и съвет. Ние се опитахме да бъдем не техни възпитатели, а техни пораснали приятели.

С помощта на средствата на изкуството и игри на въображение искахме да надникнем под повърхността. Да покажем колко малко е необходимо понякога, за да се предизвика усмивка върху детското личице”, разказва Антоанета Костова, режисьор на премиерния за България и света документален филм.

„Детското въображение е необятно, изпълнено с могъщи съюзници и страшни приказни герои. Да ги изхвърлим, замествайки ги с правила и канонизирани понятия, ни се стори разточително и затова решихме да ги превърнем в свои съюзници. Чрез измислиците, преплетени с игри и забавления, искахме да помогнем на малкия човек да се докосне до вълшебните тайни на въображението, за да превърне фантазиите си в мисъл и воля. Желанието ни е да ги накараме да повярват, че Могат и Са... И всеки един от тях се превърна в Главен герой в своя собствен свят от фантазии.”


◊ ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Поредицата от събития ЕДИН СВЯТ се случва благодарение на създателите на фестивала от Прага, Чехия – фондацията „Хора в нужда” и най-вече невероятният Игор Блазевич – директор на организацията.

От 10 години Игор с екипа си селектират силни и провокативни филми от цял свят, които са като огледало на всичко, което се случва на политическата, икономическа, социална и културна сцена на света. Документалните продукции предлагат различен поглед върху проблемите на цивилизацията ни, от този на масмедиите. Те повдигат завесата на мълчанието по глобални и локални въпроси. Но най-вече вдъхновяват и предизвикват зрителите да разберат повече за правата си и да ги отстояват. „ЕДИН СВЯТ” отваря очите за истината. А нашите очи в България е крайно време някой да ги ококори.

„Ние вярваме, че е наше задължение да допринесем с каквото можем човечеството да живее свободно и да просперира”, обяснява Игор Блазевич.

Един от въпросите, които му зададохме, беше какво конкретно в социалната сфера е постигнал фестивалът за 10 години. „Един от най-важните ни успехи е, че успяхме да влезнем в образованието и в момента повече от 2000 училища в Чехия използват филмите ни за обучение по гражданско общество, здравеопазване, мултикултурна толерантност. Благодарение на тези извънкласни занимания Министерството на образованието от тази година въведе в задължителната програма на училищата уроци с прожектиране на филми от младежката програма на фестивала. От друга страна, за всички останали зрители филмите, дискусиите, материалите в медиите дават информация за това, как наистина стоят нещата в страната и света и ги вдъхновяват да защитават основните си права.”

Вацлав Хaвeл, бивш президент на Чехия, е патрон на фестивала и на откриването през 2008 г. каза: ”За мен фестивалът ЕДИН СВЯТ е незаменим, тъй като изнася на преден план различни свидетелства от цял свят, и ни кара да не бъдем себични и заинтересувани само от себе си, но да надникнем и да разберем усещанията на онези, които живеят в по-малко щастливите части на нашата планета. По този начин ние поемаме отговорност за света и за бъдещето на всички хора, които живеят на тази планета.”


◊ АНОНС

. От 16 до 21 октомври 2008 г. предстои „ЕДИН СВЯТ” в Бургас. Основен координатор на фестивала за Бургас е секретарят на сдружение „Къщата за човешки права“ Силвия Карагьозова, тел. за контакт: 0885/033047 и имейл: burgas@bgoneworld.org.

. През декември в Пловдив също ще се появи новото и интересно културно събитие, чиито първи стъпки си заслужава да бъдат подкрепени.
Автор:
Георги Христов
Публикация:
14.10.2008 г. 16:17
Посетено:
1196
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6619-mezhdunaroden-festival-za-dokumentalni-filmi-edin-svyat