Празници / фестивали

Да четеш, е празник

Проект на Министерството на културата на Франция и Френски интитут София

◊ СЪБИТИЯТА

"Да четеш, е празник" - Детско-юношеска литература
     
12-18 октомври 2008 -  София, Бургас, Пловдив, Ст. Загора, Варна

По повод 20-годишнината на "Да четеш е празник",  Министърът на културата на Франция Кристин Албанел постави проекта под знака на младежта.

. От 12 до 19 октомври 2008 две френски писателки - Жанин Тесон и Гют Жоли ще бъдат в България по покана на Френския Институт – София.

. На 13, 14 и 15 октомври 2008 Жанин Тесон и Гют Жоли ще се срещнат с ученици и учители от езиковите гимназии, между които и френското училище "Виктор Юго". На 14 октомври ще организират обучение с преподавателите по френски език.

Проектът "Да четеш е празник" бе създаден, за да заинтересува по-голям брой читатели. Всички, които имат отношение към книгата, могат да вземат участие в това събитие: автори, издатели, книжарници, библиотекари, асоциации и институции.

. Заповядайте на кратка пресконференция на 14 октомври 2008 г. от 10.30 ч. до 11 ч. на ул. "Хр. Белчев" № 7 (сградата  на курсовете по френски)



• По случай Празника на книгата “Да четеш е празник” Френският институт и Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” организираха конкурс за най-добър комикс (от 15 септември до 10 октомври 2008 г.)

Учениците от училището, от всички класове и на всяка възраст, можеха да участват индивидуално или в тандем, като използват един лист, върху който да изобразят сцени, съставляващи цялостен разказ. Тематичните категории бяха четири: хумористична история, научно-фантастична история, фентъзи, криминална история. Текстът бе написан на френски или на български.

. На 14 октомври 2008 г. от 17.30 ч. във Френския институт ще бъде открита изложба на комиксите. Компетентно жури с Председател г-жа Гют Жоли, автор и илюстратор на книги за деца и юноши, ще избере четирите най-добри комикса, който ще получат награди.


Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
10.10.2008 г. 21:52
Етикети:
Посетено:
945
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6603-da-chetesh-e-praznik