Празници / фестивали

"Meet the World" - нов музикален фестивал през октомври

София, 10-24 октомври 2008

"Meet the World" - нов музикален фестивал през октомври
Неко Новелас


◊ СЪБИТИЕТО

Срещни света в нов музикален фестивал през октомври

През октомври столичната музикална сцена се обогатява с още един нов фестивал. Той се нарича „Meet the World” и ще представя стила уърлд, който в последните години е хит в целия свят.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Развитието на комуникациите, глобализацията,  смесването на културите и обогатяването на традиционните музикални стилове са в основата на създаването на уърлд музиката. В нея попадат екзотиката на латино- и африканските ритми, красивите звуци на индийската и арабската музики, циганските песни, сложната и разнообразна славянска и балканска етно музикa и т.н.
   
Всъщност българската музика се популяризира най-много по света точно от изпълнителите на стила уърлд. Музиканти като Теодосий Спасов, Мистерията на българските гласове, Иво Папазов–Ибряма, Нона Йотова, Стоян и Елица и много други, интерпретирайки български ритми, правят изключително атрактивна и харесвана  музика. Традиционната етно- и фолкмузика, осъвременена с елементи на поп, джаз, рок и други модерни стилове, е емоционална, приятна и лесна за слушане. Затова не е случайно, че тя се превръща в нов, огромен звуков свят, който превзема световните музикални сцени и класации и престижни награди.
   

◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

Фестивалът „Meet the World” ще се състои в периода  от 10 до 24 октомври 2008. В програмата на първото му издание организаторите са включили някои от най-интересните и атрактивни имена от уърлд сцената в момента.

. На 10 октомври от 20 часа във Военния клуб ще бъде концертът на Неко Новелас – група от Холандия, чийто членове са родени в Мозамбик. Те ще имат концерт и в Русе, който ще бъде в залата на операта на 11 октомври от 19.00 часа.
 
. На 18 октомври в зала 1 на НДК ще свири  испанската нуево фламенко група Калима. Тя ще гастролира в Сливен на 20 октомври и в Пловдив на 22 октомври в палата номер 2 от 19.30 часа. За феновете на бразилелектрото е концертът на клубните любимци от Холандия Зуко 103, който ще бъде в зала „Хр. Ботев” на 24 октомври.
     
С този фестивал искаме да представим новата музика на света, казват от агенция „БГ Саунд Стейдж”, организатор на фестивала. В нея всеки може да открие “своя” ритъм,  независимо от кой край на света идва той. И да покажем, че в музиката хората губят своите различия, запазвайки изключителната си индивидуалност.
   

◊ ПЪРВИЯТ КОНЦЕРТ

На 10 октомври 2008 от 20:00 ч. в залата на Централния военен клуб  Неко Новелас ще ни изненада с топъл, ритмичен, джази микс от африкански, бразилски и европейски саунд.
   
След продължилото повече от 3 месеца лятно турне на Неко Новела, част от което включваше най-големите европейски фестивали, харизматичният изпълнител заслужено спечели титлата за най-гореща холандска звезда. Новият му албум „New Dawn” се нареди в топ 10 на световната класация за уърлд  музика, заедно с Мано Чао, Уоча Клан, Шантел, Хабиб Койте и Йосун Н`дур и е номер едно в Холандия. „Този албум е моят отговор на глобализацията, но не в политически, а в музикален смисъл” – казва Неко. Той говори за музиката като за универсален, отправен към сърцето eзик, разбираем от всеки. Скоро той ще открие концерта на Жорж Мустаки в Париж, няколко дни след това има участие в родния си град Мапуто и веднага след това концерт в Queen Elizabeth Hall в Лондон.  
   
Ключът към успеха на „New Dawn” се дължи на страстта на Неко към експеримента и умелото смесване на стиловете. Всяко от 14-те парчета е изненада. Атрактивният изпълнител абсорбира музика от цял свят, като трансформира музикалното богатство на черния континент със свежи аранжименти. В неговия топъл баритон африканските хармонии докосват Европа, Бразилия и Ямайка. Вълнуващ микс от афро–бийт, бразилска самба, боса нова, реге и марабента с изненадващи промени в темпото и настроенията омагьосват публиката и я въвличат в танц. За разлика от обичайните афро-бийт групи Новелас използват афрозвученето само като фон и основа, върху които надграждат стилове, влияния, ритми и хармония. 
   
Музиката на Неко е отражение на неговата натура, винаги търсещ новото, експеримента, стремящ се към перфектното във всеки звук. Публиката няма как да устои на пленителната му усмивка, на лекотата, с която топлият му, дълбок глас се лее от сцената и на неговата покана „Пейте и танцувайте с нас!”

Автор:
Дима Моллова
Публикация:
05.10.2008 г. 14:23
Посетено:
833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6551-meet-the-world-nov-muzikalen-festival-prez-oktomvri