Празници / фестивали

Преглед на малките литератури, Загреб 2008

България във фокуса на фестивала

◊ СЪБИТИЕТО

От 7 до 11 октомври в Загреб, Хърватия, ще се проведе литературният фестивал “Преглед на малките литератури 2008”, на който фокусна страна е България.

Организатор на прегледа е намиращият се на ул. “Мартичева” в хърватската столица Клуб “Booksа”. Прегледът протича за четвърти път. Преди България гости са били писатели от Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора. Българите са първите извън състава на бивша Югославия, които ще се представят цялостно на литературния форум.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Идеята на фестивала е пред хърватската публика да бъдат представяни млади писатели, творящи на малки езици. Условието за участие е да не са по-възрастни от 40 години и да нямат издадени над 4 книги.

От страната, избрана за фокусна, се намира селектор, който предлага на организаторите списък с имена и произведения, от него се подбират участниците – не повече от 10.

От българска страна селектор е критикът Митко Новков. Активно участие в подбора и помощ при преводите на текстовете оказа преводачката на хърватски език на “Естествен роман” на Георги Господинов, Ксения Маркович.

За Загреб ще пътуват Камелия Спасова, Мира Душкова, Марица Колчева, Мария Калинова, Надежда Радулова, Силвия Томова, Яна Букова, Ангел Игов, Емануил А. Видински и Марин Бодаков, а самото пътуване се осъществяващо с подкрепата на Национален фонд “Култура”, Програма “Мобилност”. Хърватските студенти по българска филология ще преведат произведенията на младите български поети и писатели, които ще бъдат публикувани и в книжно тяло.
Автор:
Публикация:
03.10.2008 г. 17:37
Посетено:
1011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6543-pregled-na-malkite-literaturi-zagreb-2008