Празници / фестивали

"Вавилон" или "United shapes of Babilon"

Приказка за възрастни на кукления фестивал "Златният делфин"

"Вавилон" или "United shapes of Babilon"


◊ СЪБИТИЕТО
      
Време няма, времето е на малките форми – конкурси за есемес поезия, за кратка проза…

Ако ви се гледа едно двадесетминутно представление, ако ви се потапя в света на митологията, можете да видите “Вавилон” – визуална интерпретация на библейския мит за Вавилонската кула.

Визуалният пърформънс ще се състои на 03.10.2008. (петък) от 20 ч.
на тавана на Градската художествена галерия във Варна.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО
          
Заслужава си да го видите! И не само защото много труд се хвърля всеки път при подготовката му, да се изпекат – е, не от кал, а от тесто - тухлите–човеци, да се подготвят специалните листи и да се прикрепят към обръчите, да се подготви системата от шест макари с въжета, за да се изгради отново кулата – та да може пак да се разруши. Вечната човешка история – една стъпка напред, две назад…

Разказана без думи, с много хъс от младия професионален екип от художници, режисьор и драматург. “Кулата се обръща – недовършеният връх сочи земята, там, където ще потъне всеки стремеж на човека да достигне Бог с материя, а не с душата си" – разказва режисьорката Василена Радева.
           
Неслучайно сценографията на представлението е така впечатляваща - всъщност “Вавилон” или "United shapes of Babilon" е проект, изготвен и селектиран за международния сценографски форум Пражко квадринале, Чехия, през лятото на 2007 г. Премиерата му е на 16.06.2007 в Националния исторически музей, Прага. Представлението участва на VI биенале на визуалните изкуства "Август в изкуството" - Варна 2008, където предизвика радостно оживление със свежестта и дълбочината си.
         

◊ СЪЗДАТЕЛИ И СЪУЧАСТНИЦИ:

. Идея и сценографско изпълнение на проекта: Огняна Серафимова
. Режисьор: Василена  Радева
. Драматургия: Александър Мануилов
. Музика: Деница  Серафимова, Цветомир  Христов
. Участват: Василена Радева, Ралица Тонева, Десислава Лапатова, Елена Шопова, Евгения Сърбева, Ангелина Гвоздиева, Петко Танчев, Мартина Младенова, Мира Петрова

    
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
29.09.2008 г. 21:38
Посетено:
1063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6514-vavilon-ili-united-shapes-of-babilon