Празници / фестивали

Национален салон на книгата Варна 2008

Изложба и премиери в Радио Варна

Национален салон на книгата Варна 2008


◊ СЪБИТИЕТО

Националният салон на книгата Варна 2008 ще има своите премиери и в Радио Варна.

• Салонът ще бъде съпътстван от специалната изложба живопис на Васил Василев, който след успешните си участия в Международното биенале “Август в изкуството” и Фестивала на изкуствата “Аполония” през т.г., е експонирал свои творби в Концертното студио на Радио Варна.


◊ ПРОГРАМАТА

На 24 септември от 18 ч.,
• Проф. Светлозар Игов представя “Захвърлен в природата” от Милен Русков, изд Жанет 45.

Една трагикомична книга, в която авторът разказва историята на тютюна, донесен в Европа през ХVІ в. и въвел хомо сапиенс в редица заблуди. От които - в крайна сметка - той се оказва по силен.

Преди премиерата ще бъде открита специалната изложба живопис на Васил Василев, която съпътства Националния салон на книгата.


На 25 септември от 18 ч.
• Проф. Светлозар Игов представя “Градът или Между Изтока и Запада ХІV–ХVІІ век” от Йордан Велчев, изд. Жанет 45. 

Един фундаментален труд в седем книги, в който чрез историята на балканския имперски град (Пловдив) авторът изследва разноликия свят от религии, езици и култури от ХІV в. до началото на разрива между източния и западния тип цивилизации.


На 27 септември от 16 ч.
• Проф. Светлозар Игов представя новия си труд, публикуван от изд. Жанет 45 „Бай Ганю” и бай Ганю”

Авторът е събрал критически интерпретации за най-загадъчната българска книга и нейния проблематичен герой, като чрез фрагменти, портрети и изследователски студии обобщава пътя на българската критика в смислотворческата работа върху Алековата творба.


На 27 септ. от 18 ч. в КС на РВ,
Виолета Тончева представя варненския поет Красимир Симеонов с новата му стихосбирка “Нищо повече”, публикувана от изд Жанет 45.

Както заявява още в заглавието, авторът търси най-същественото в пъстротата на заобикалящия ни свят, за да го изрази с поетиката на думите – малко, но точни.
Автор: Виолета Тончева
23.09.2008 г. 17:55
Посетено: 886
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6483-natsionalen-salon-na-knigata-varna-2008