Празници / фестивали

Aлтернативен маршрут в Нощта на музеите и галериите

Пловдив, 26.09. 2008. Нощ над града

Aлтернативен маршрут в Нощта на музеите и галериите
Античният театър ще бъде осветен от лабиринта "Корени"


◊ СЪБИТИЕТО

Освен експозициите, концертите и атракциите в изложбените зали Четвъртата Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2008 на 26 септември ще изненада своята публика с много по-широк периметър на проявите от обикновено.

За първи път в нощния маршрут участват огромен брой нестандартни градски пространства. Там съчетанието между забава и изкуство ще бъде вече в пълната си сила. Дори и най-големите скептици не биха удържали на десетките изкушения, които ще ги пресрещат буквално по улиците и площадите на града.


◊ КАКВО ОЩЕ

Арт походът започва още от площад Централен, където вече са подредени 120 аерофотографии на Александър Иванов изложбата в рамките на проекта “360° България”, организиран от списание 1. Списанието е организирало заедно с Никола Михов и ''Читалня в градска среда'', която ще започне още през деня на 26 септември по парковете и спирките в града и ще завърши в малките часове пред новото Artnewscafe с истинска феерия от светлина и музика.

По същото време в читалище Иван Вазов ще може да се види живописна изложба на Тоню Цанев и да се чуе концерт на “Богдан трио”, а в книжарница Магелан ще се представя “Ърбан йога за начинаещи”: книга на Антон Терзиев, и изложба на Любомир Димитров.

Какво става, когато изкуството нахлуе в нощния живот? Озовава се в музикалните клубове, разбира се. В Найлона освен самостоятелна изложба с постери на Едгар Гомез ще може да се видят и мандали от Индия, Непал и Тибет. А в Петното на Роршах е инсталирана интерактивна анцимация на Светлана Мирчена и Райчо Станев.

Театрите и представленията също са завладели необичайни територии. В 20.00 часа на Джумаята започва интерактивният спектакъл "Куфарите" с автор и режисьор Недялко Делчев. Античният театър ще бъде осветен от лабиринта "Корени" на гостите от Франция Софи Табаков, Лоран Субиз, Алекс Табаков и озвучен от Людмил Петков.

В Държавния куклен театър за възрастни и деца ще се играе “Малкият принц”, а след това във фоайето всички желаещи ще могат да направят сами декор или кукла.

За почитателите на съвременните форми на Площад “Атанас Кръстев” в Стария град, в Двора на музей на Златю Бояджиев и в Синята къща са организирани мултимедийни презентации. А на паркинга на ресторант Mediterraneo галерия “Орловска 10” от Габрово ще представи инсталацията на “Форми от линии и светлина” на Петър Кондев и Павел Църов.

Американската фондация за България и Държавен културен институт към Министъра на външните работи са организирали късни прожекции в Лятно кино “Орфей”.

Това е само част от цялата програма на събитието. Подробностите можете да намерите на http://gallery-night.info.

Остава само да приемем предизвикателствата на Нощта.
Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
20.09.2008 г. 15:27
Посетено:
1215
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6473-alternativen-marshrut-v-noshtta-na-muzeite-i-galeriite