Празници / фестивали

Програмата в Нощта на музеите и галериите - Пловдив

26 септември 2008 - Елате дори и с пижами и сънувайте наяве!

◊ СЪБИТИЕТО

Общо 31 музеи, общински и частни галерии в Пловдив ще се включат със специална програма в четвъртата поред Нощ на музеите и галериите на 26 септември. Както обикновено те оформят основното ядро на събитието.

Освен експозициите на известни родни и гостуващи художници участниците са се постарали да изненадат публиката със съпътстващи програми, концерти и различни предизвикателства. Всеки може да открие в тези предложения своето предпочитание за нощното приключение без ограничения на видове и жанрове.


◊ КАКВО ПРЕДСТОИ

След 20.00 часа в Държавния архив освен изложбата на уникални документи и снимки, гравюри, карти, рисунки и други експонати от миналото на Пловдив, ще могат да се видят архивни късометражни филми от периода 1972–1990 година.

В Етнографския музей ще са подредени старинни часовници и лампи от фонда му под общото наименование “Знаци на времето”, а в двора - скулптурна композиция на Цвятко Сиромашки. В 21.30 там започва ревю и уъркшоп на „винтич дрехи“ и автентични аксесоари („алатурка” и „алафранка”) от времето на нашите баби.

Природонаучният музей ще занимава до 22.30 всички заинтересувани с тематични мултимедийни презентации и лекции от д-р Огнян Тодоров. А Регионалният исторически музей на пл. Съединение е организирал специална Вечер на Япония с демонстрация на японско бойно изкуство Кендо и изложба „Японските кукли”. Ще има и базар на традиционно японско изкуство, прожекция на анимационния филм „Моят съсед Тоторо” и на филм за Япония. Успоредно с японската програма ще може да се види и изложба на проекти за комикси „Хан Аспарух” на художника Георги Чепилев. Децата ще могат да се забавляват там с рисуване на комикси от 19.30 до 21.00 часа.

Регионалният исторически музей на гр. Шумен гостува в Къща-музей “Атанас Кръстев – Начо Културата” с мултимедийния проект “Шареният свят на киното”, в който могат да се видят киноафиши от 30-те до края на 80-те години на XX век. В Старинен Пловдив може да се проследи и програмата на Експозиция Георги Божилов-Слона, Постоянна експозиция “Енчо Пиронков”, Къща Георгиади, Иконна галерия, Постоянна експозиция Мексиканско изкуство и Къща Христо Г. Данов, където художникът Ангел Гешев ще представи мултимедиен проект и авторска книга, посветени на глаголическата азбука.

Градската художествена галерия ще представи общата живописна изложба “Видяната Турция” съпроводена с дегустация на вино от винарска изба Bessa Valley Winery, както и юбилейна изложба на Здравко Йончев.

Сред участниците са близо 20 от най-популярните частни галерии в града.

С музикален съпровод на ученици от Националното музикално училище „Добрин Петков” галерия Жорж Папазов ще открие юбилейната изложба „Калейдоскоп” на Свилен Блажев по повод 55-я рожден ден на художника. По късно там ще има и концерт на формация “Пендим”, а след 22.00 часа - модно ревю.

Самостоятелната изложба „Чашата” на Красимир Джидров в галерия Арт Спектър също ще е съпроводена с музикални изпълнения на вокално трио „The Unique Voices” (Кирил Илиев – баритон, Петър Петканов – тенор, Веселин Вачев – тенор).

Пловдивският автор Станимир Видев пък е организирал томбола с изненади в галерия Аспект за всеки закупил картина от изложбата му, която ще се открие в галерията.

Галерия Сариев подготвя самостоятелната изложба на Моника Попова, наречена “Ако така ми действа любовта...”. Успоредно с това пред галерията ще се прожектира филм за фестивала – Sofia Underground 2008, а в 21.00 започва концерта на FreeWill Society.

Отново с рисуване на живо ще ни зарадват в галерия Възраждане, където е организирано творческото ателие “Vila Vinifera”. Там ще може да се види и изложбата на Майа Горова “Да нарисуваш хайку”.

В алтернативната галерия Коридор са подредени инсталации, видео, фотография и живопис на Велизар Димчев, Веселина Сариева, Емил Миразчиев, Иван Тошков, Йоханнес Артинян, Лора Пармакова, Мария Джелебова, Надя Генова, Румен Жеков, Севдалина Кочевска, както и малки светлинни обекти, композиции от източници на светлина и светлинни проекции.

Студио Nо 9 пък е организирало своеобразна изложба-акция “Познай художни/чката/ът!”, в която публиката ще трябва да разпознае работите на 30 български автори без помощ от кураторите. В 20.00 часа там е пърформънсът на Калъм Кер, Лондон.

Освен изброените с интересни изложби и съпътстващи събития са също галериите Автограф, Арт Плюс, Дяков, Елиста, Филипополис, Херос, Bovjel, L’union, S-Hombre, Terra Art, Културен център Тракарт.

Входът навсякъде е свободен.

• Подробната програма с адреси и часове на събитията можете да намерите на http://www.gallery-night.info

Елате дори и с пижами и сънувайте наяве
!
Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
14.09.2008 г. 14:16
Посетено:
1345
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6437-programata-v-noshtta-na-muzeite-i-galeriite-plovdiv