Празници / фестивали

90 години Сливенски драматичен театър

Тетрални празници в Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

От 7 до 16 септември 2008 г. Сливен – градът с изявени театрални традиции и люлка на таланти в храма на Мелпомена, се превръща в новата „театрална столица” на България - за честване на 90-тата годишнина от създаването на професионален драматичен театър в града.

Под патронажа на министъра на културата, проф. Стефан Данаилов, и под наслов „Театърът ви обича – подарете си театър”, вече протичат тържествата под Сините камъни.
                  

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТЪРЖЕСТВАТА

Те започнаха  с изложба на сценографа Нейко Нейков и продължиха с юбилеен концерт, състоял се при откриването на проявите. Организатори са Министерство на културата, община Сливен, Драматичен театър „Стефан Киров”, Образцово народно читалище „Зора” и Младежкият дом. Прозвучаха приветствени слова от името на проф. Данаилов, поднесени от С. Филипова (дирекция „Театър, цирково и вариететно изкуство в МК), от кмета на града Йордан Лечков и прочетени от зам.-кмета Радост Костова (актриса, носител на „Аскеер”, направила първите си творчески стъпки на сливенска сцена), от приятели и почители на театралното средище. Във връзка със светлата годишнина и за приноса на културния институт в развитието на театралното изкуство и духовните традиции на града и България на театъра бе присъдено високото отличие „Почетен знак” от община Сливен. Наградата бе получена от директора Николай Недялков.

Юбилейният спектакъл под режисурата на Пламен Марков съпричасти, чрез „ретроспективата”, сливенци към театралния „път през годините” на творчески и ръководни екипи, състави на трупи и личности от миналото и съвременността, оставили трайна диря в историята на театралното дело в града. Присъстващите аплодираха с почит таланта на актьори, режисьори, сценографи, технически работници и всички, сътворявали магията на Мелпомена в продължение на 90 години, чрез проектираните на екрана архивни снимки и кадри от режисьора Пламен Марков. Разбира се, по-сполучливият подход би предложил не толкова акценти върху фактологията и изчитане на титрите от снимките в продължение на повече от три часа, а задълбочени коментари за процесите на развитие през различните периоди и върху екипните и личностни приноси.
                  

◊ ПЪТЯТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Историческата справка сочи интервал от почти петдесет години, поставящи условната граница от състоялото се  тук първо театрално представление (1868 г.) до изграждането, в 1918 година, на професионална театрална трупа, а по-късно, след тридесет години - и превръщането на духовното средище - в държавно. Новата театрална сграда, на която сливенци се радват от 1987 година, щрихира едно от модерните лица на града и вписва културния институт сред водещите духовни огнища и на съвремието, под чиято стряха си дават среща класическите творби и традиции с новите, експериментални театрални подходи, българските драматургични творби на класиката с тези на видни  европейски и световни автори. Респектиращ е броят на състоялите се на сливенска сцена над 400 постановки през почти едновековния път на театъра... Залата се поклони пред корифеите на българския театър, работили в Сливен.

Театралните ценители са гледали с почитание талантливата игра на Венелин Пехливанов, Николай Бинев, Иван Налбантов, Калоян Цанов, Стефан Стайчев и др. Те въздадоха уважението си и на обичаните сливенски актьори от миналото Николай Мандаджиев, Радка Филипова, Николай Дойчев, Ангел Савов, Християн Русинов, Венелин Колев, Ганчо Попов, Петко Апостолов и др., на работещите днес Лидия Гяурова, Михаил Илийков, Валери Главчовски, Мария Николова.

Сливенци помнят спектаклите на режисьорите Любен Гройс, Слави Шкаров, Красимир Спасов и др., на Александър Морфов, Борислав Чакринов, Пламен Марков до младите Владлен Александров, Лилия Абаджиева, Галин Стоев и др. Тук са направили прощъпалника си актьорите Велко Кънев, Валентин Танев, Юри Ангелов, Ивайло Христов, Димитър Рачков и др.

На творческия път и художествените търсения на театъра след демократичните промени от 1989 година и състоялите се, с международно участие, издания на Летния театрален университет, е посветена книгата за „театъра на прехода” на писателката Иванка Денева „Искри от храма на Мелпомена” (творчески портрети, ателиета и лаборатории, разговори с творци на българския и балканския театър), изд. „Христо Ботев”, ред. проф. Владимир Каракашев, 2001.
                   

◊ ПРОГРАМАТА ТАЗИ ГОДИНА

В програмата на тазгодишния Есенен театрален салон зрителите видяха прожекция на спектакъла „Молиер или съзаклятието на лицемерите” от М. Булгаков, реж. Слави Шкаров, във връзка с 20-тата годишнина от създаването на постановката. На сливенска сцена играха „Черна комедия” от Питър Шафър (реж. Петър Кауков, сценография Милена Пантелеева) актьорите от Младежкия театър „Николай Бинев” Стефан Мавродиев, Стефан Германов, Дарин Ангелов, Мила Банчева, Вера Среброва, Явор Спасов, Деян Ангелов, Искра Донова. С особен интерес бе посрещната пиесата на Едуард Олби „Кой се страхува от Вирджиния Уулф” на Нов драматичен театър „Сълза и смях” (реж. Людмил Тодоров) и играта на актьорите Ивайло Христов, Бойка Велкова, Стефан Спасов и Биляна Казакова.

В афиша са предвидени пиеси от Яна Борисова (награда „Икар” 2008 за драматургичен текст), Жорди Галсеран, Саня Домазет, Ищван Наги и Елфриде Йелинек (носител на Нобелова награда за литература за 2004 година), поставени съответно от Галин Стоев (награда „Аскеер 2008 г. за режисура), Бина Харалампиева, Възкресия Вихърова, Ищван Наги, Ида Даниел. Сливенци ще се насладят на превъплъщенията на обичаните български актьори Стефан Вълдобрев, Цветана Манева, Снежина Петрова, Христо Мутафчиев, Атанас Атанасов и др. С пиесата на Йелинек „Какво се случи, след като Нора напусна мъжа си, или опорите на обществото” (премиерен спектакъл на реж. Ида Даниел, сценогр. Виктор Георгиев), завършва театралната програма на юбилейния празник по случай 90-тата годишнина от създаването на Сливенския драматичен театър.
                  
Предвидени са и други интересни прояви: на централния  булевард „Цар Освободител” ще се състои Уличен парад на електронната музика; зрителите ще видят документалния филм на Светослав Овчаров и Мирослава Кортенска за Любен Гройс „Възстановителна репетиция”. Ритмите на оркестър „Карандила” пред НТС ще закрият по достоен начин програмата на празника, последвани по-късно от огненото шоу на LOARGANITZADORA пред езерото в Градската градина на Сливен.

Автор: Иванка Денева
11.09.2008 г. 01:00
Посетено: 1280
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6419-90-godini-slivenski-dramatichen-teatar