Празници / фестивали

Национални културни празници "Албена 2008"

15.-24.09 2008

◊ СЪБИТИЕТО

Национални културни празници "Албена 2008"

В прекрасна традиция, спечелила възторга на хиляди почитатели на литературата и изкуството, се превърнаха Националните културни празници „Албена” в Североизточна България. Те се провеждат всяка година във втората половина на септември в градовете Велико Търново, Търговище, Силистра, Варна, Балчик, Каварна, Добрич, Шумен, Русе, Тутракан, Генерал Тошево и курорта Албена.

Организатори са „Албена“ АД, общините и издателство „Захарий Стоянов“, което изгради свой естетически и литературно-художествен кръг от най-ярки съвременни писатели, учени, художници, режисьори, публицисти, артисти, музиканти.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОГРАМАТА TAЗИ ГОДИНА

Авторитетна част от творците от този кръг и тази година ще ни облъчва с могъщите интелектуални послания на богатата българска история и култура. В поредното издание на празниците ще участват белетристите акад. Антон Дончев, който ни зарадва с романа си „Трите живота на Кракра“, Виктор Пасков, издал тази година сборник с разкази „Гледната точка на Гоген“, Алек Попов, чиито книги „
Мисия Лондон“ и „Черната кутия“ се радват на успех, Любомир Котев, Кармен Мишу и др.

Новите си книги с марката на издателство „Захарий Стоянов“ ще представят поетите Евтим Евтимов, Маргарита Петкова, Георги Константинов, Романьола Мирославова, Валентин Чернев и др. Читателите ще могат на живо да усетят непримиримия дух и тънкия усет на естет, които излъчват новите три книги на Иван Гранитски „Гьонсуратлъците на прехода“, „Критически етюди“ и „Ловци на метафори“.

Поетите на Варна ще съберат своите почитатели на литературна вечер в града. В морската ни столица ще има премиери на „Трите живота на Кракра“ от Антон Дончев, на „Гледната точка на Гоген“ от Виктор Пасков и на „Друг начин на мислене“ от Панко Анчев. Поетични рецитали ще зарадват публиката в голямата пещера край Мадарския конник и сред крепостите на Каварна. В пътуващия литературно-музикален спектакъл, който ще премине през всички градове, участват и актьорите Вели Чаушев (с две нови книги – „Сламчови работи“ и „Ще се видим довечера“) и Венцеслав Кисьов („За началото и края“), музикантите Хайгашод Агасян, Младен Тасков и Христо Тодоров, а в програмата в курорта Албена ще има концерт на ансамбъл „Загорче“ и пантомимен спектакъл „Сърдечни посоки“. Всеки делничен ден по време на празниците писателите, музикантите и артистите, разделени на групи, ще имат срещи в местните училища, а Дядо Пънч (Панчо Панчев) ще развлича малките читатели със своите гатанки и весели стихчета за деца. Вечерите на празниците ще завършват във всяко селище с постановката „Когато гръм удари“ от П. К. Яворов – спектакъл на НДТ „Сълза и смях“, с участието на Невена Мандаджиева, Стефан Мавродиев, Васил Банов, Цвятко Стоилов и Александра Анева.

Изобразителното изкуство ще бъде представено с пътуваща изложба с творби на известни имена в живописта, графиката и скулптурата – като Борислав Стоев, Любен Зидаров, Димитър Сотиров,
Евгений Кузманов, Гриша Ковачев, Христо Харалампиев, Ивайло Мирчев, Евгений Босяцки, Цветан Казанджиев, Злати Златев, Слав Бакалов, Здравко Палазов, Красен Бербенков, Петър Ръсовски, Анна Покровишка, Христо Михайлов, Красимир Джидров, Боян Янев и др.

Националните културни празници „Албена“ се провеждат вече за шести път. И с всяка година организаторите, участниците и публиката все повече се убеждават, че те са полезни на българската културна общественост, на българската духовност и всички, живеещи в североизточния край на България, и интересът към богатите и разнообразни прояви непрекъснато расте.
Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
09.09.2008 г. 15:25
Посетено:
1261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6409-natsionalni-kulturni-praznitsi-albena-2008