Празници / фестивали

Културната нишка на Ариадна

Фестивал на междуетническото сприятеляване в Родопите

Културната нишка на Ариадна
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис като участник в конкурса Мис и Мистър Терлик


◊ СЪБИТИЕТО

Празник на терлика

Знаем от митологията, че дъщерята на критския владетел Минос спасява Тезей от чудовището Минотавър, като му дава кълбо, по чиято нишка той успява да се измъкне от лабиринта. Оттогава тази нишка става символ на разрешаването на труден въпрос.

Ето как до нейния съвременен аналог стигнаха с много голяма изобретателност Младежкият център КРЪГ, Община Кърджали и кметството на с. Дъждовница, като се спряха на най-достъпния до всички, най-динамичния и мобилен символ - ТЕРЛИКА. И тъй като той е метафора на онази уютност и задушевност, която не познава границите на социалните, политическите и обществените разслоения, го увековечиха с празник, който обещава да се превърне със своята масовост и увлекателност във всеобщ фестивал на междуетническото сприятеляване в Родопите.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

В първата година на Празника на терлика организаторите изплетоха триметров терлик, през втората направиха огромна торта с неговата форма, а тази година издигнаха каменен паметник на това уникално, може би типично
само за нас, българите, домашно приспособление, което носи очарованието на най-различните му творчески варианти. Тъкмо с откриването на този оригинален терлик от камък започна тържественото честване в с. Дъждовница – селото, което приюти младежи не само от България да съизмерват своето артвъображение с това на автентичната местна природа и на уникалните му жители.

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и кметът на с. Дъждовница прерязаха лентата и откриха уникалния постамент.


◊ ТАЗИ ГОДИНА

В програмата много находчиво се включиха деца и възрастни в конкурса Мис и Мистър Терлик. Самият Хасан Азис даде пример как се минава по подиума на шарената черга на средата на селския мегдан като манекен на терлици. Освен незабравимите емоции, за всички участници бяха осигурени и награди. В празника се включиха и художествени състави от Дома на културата и читалище „Юмер Лютфи” - Кърджали, както и от читалищата в с. Енчец, с. Чилик, с. Рани лист. Накрая всеобщото веселие прерасна в спортната залисия на футболния турнир, който се проведе на новооткритата спортна площадка в с. Дъждовница.
  
Участващата в празника поетеса Росица Пиронска намери ключовата дума, която характеризира идейния замисъл на организаторите. Нишката. Тази, която изплита не само терлика, но свързва и човешките души. Която е мост между различните традиции и културни елементи в пъстротата на родопското население, което с любов и загриженост може да изплете своята съдба в доброжелателно сътрудничество. Особено ако има кой по-често да го подтиква чрез подобни тържества да прави това.
 
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
05.09.2008 г. 21:30
Посетено:
755
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6403-kulturnata-nishka-na-ariadna