Празници / фестивали

Четвърти международен "Дунав театър фест" събира на русенска сцена театрали от шест страни

Хореографите Йълдъз Чанкая от Турция и Татяна Соколова ще разкрият тайните на танцовото изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

От 30 октомври до 8 ноември 2008 в Русе ще се проведе Четвъртият международен „Дунав театър фест”. Русенските театрални дни се превръщат в истински празник за почитателите на сценичното изкуство и са естествено продължение на традиционния фестивал.

По този повод на пресконференция пред медиите
директорът на ДТ „Сава Огнянов” Пламен Панев съобщи, че в града има вече положени традиции. Според него фестивалът отдавна съществува, а основната тенденция е събитията, които се случват, да бъдат качествени и да представят добри спектакли, които наистина да заинтригуват публиката. Дори една от смелите му идеи е да се развие в града така нареченият театрален туризъм, тоест Русе да посреща гости от други градове, за да гледат добрите постановки, подбрани в програмата на фестивала.


◊ ПОВЕЧЕ

Организаторите на празничните дни в храма на Мелпомена са предвидили интересни изяви на гостуващи театри от столицата, от градовете Скопие, Букурещ, Белград, Оснабрюк.

Русенският фестивал „Театрален пристан на голямата река” продължава и прераства в международен форум. Новото име, което дават организаторите и домакините, е „Дунав театър фест”.

Официалното откриване ще бъде на 30 октомври на голямата сцена на ДТ „Сава Огнянов”. Спектакълът на Театър „Българска армия” „Чайка” от А. П. Чехов с режисьор проф. Крикор Азарян ще сложи началото на четвъртата поред международна изява в областта на драматичното изкуство.

В следващите дни ще участват: Народният театър с моноспектакъла на Мариус Донкин „Г-н Ибрахим и цветята на Корана” от Ерик-Еманюел Шмит, режисьор проф. Снежина Танковска; театрална трупа от Катар, която ще представи своя постановка на „Оркестър „Титаник” от Христо Бойчев. Интересното е, че зрителите ще имат възможност да гледат и българската версия, представена от русенската трупа, на същото представление в този ден на сцената на ДТ „Сава Огнянов”.

Не по-малък интерес представлява и постановката на Русенския театър - „Фламбе” по Ханох Левин, чийто режисьор е Александър Беровски, съобщи на пресконференцията пред медиите директорът Пламен Панев. Театър „199” ще представи пиесата „Коко” от Саня Домазет, режисьор Възкресия Вихърова. На русенска сцена ще гостуват Театър „Квартет” от гр. Скопие, Македония с авторския спектакъл на Георгий Йоревски „Електроенцефалограма”; театърът от гр. Оснабрюк, Германия с „Убиецът на елхата” от Ребека Крихелдорфс.

Русенската трупа ще покаже в рамките на фестивала и новата си постановка „Ромео и Жулиета” от У. Шекспир, която според Пламен Панев е авангардна интерпретация на вечната тема за любовта, както и на класическата пиеса.


◊ И ОЩЕ

Новата идея на организаторите е присъствието на уъркшоп във фестивалната програма. Хореографите Йълдъз Чанкая от Турция и Татяна Соколова ще разкрият тайните на езика на тялото и на танца на всички, които посещават отворените работилници от 3 до 5 ноември. Резултатът от съвместната работа ще бъде представен на сцена.

В рамките на фестивала е предвидена и съпътстващата изложба на известния русенски художник Володя Кенарев.

Авторитетно жури от единадесет души в рамките на десетдневната театрална програма ще присъди наградата „Ледената маска”. Тя ще бъде връчена и за най-добър български спектакъл на годината.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
04.09.2008 г. 22:20
Посетено:
805
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6400-chetvarti-mezhdunaroden-dunav-teatar-fest-sabira-na-rusenska-stsena-teatrali-ot-shest-strani