Празници / фестивали

Ловеч за осми път събира бардове от страната и чужбина

5-6 септември 2008

◊ СЪБИТИЕТО
 
За осма поредна година Ловеч ще събере поети с китара от България, Русия, Румъния, Украйна и Молдова на традиционния Бардфест на 5 и 6 септември 2008.

Фестивалът се провежда под егидата на Минчо Казанджиев – кмет на община Ловеч. Организира се от Община Ловеч със съдействие на  Министерството на културата. Мотото на Бардфеста е „Събрахме се за цял живот”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Целта на “Бардфест Ловеч 2008” е да стимулира, утвърждава и популяризира авторското и интерпретаторското изпълнение на поети с китара – професионалисти и любители.

Регламентът изисква всеки участник (индивидуален или група) да изпълни по 2 песни по свой избор до 10 минути, като си осигурява музикален съпровод. Бардфестът няма конкурсен характер.

От първото издание на Бардфеста през 2001 година до днес Ловеч успя да се утвърди като притегателен център за „поетите с китара”, като културен форум за нови запознанства и творчески контакти. За двата дни на фестивала участниците ще обогатят града със своя свободен поетичен дух и присъствие.
         
В предишните седем фестивала са участвали по около 50-60 барда. До момента за тазгодишното, осмо, издание са подадени заявки от 78 поети с китара. Дебют ще направят Димитър и Мария Нинови от София, Юрий Хабаров от Санкт Петербург, Джим Гитард – американски гражданин, който отскоро живее в България. Сред познатите и дългогодишни участници във фестивала са Сорин Мингият – професор по археология от Букурещ и Дан Вана, организатор на румънския фестивал на бардовете в Калафат. За втори път ще участват Наталия Барабанщикова от Кишинев и Александър Супрун от Запорожието.
         
За участниците са учредени награди, сред които са специалната награда на Община Ловеч - статуетка и картина, награда на Министерството на културата, награди на творчески съюзи, неправителствени организации, фондации и др. През годините наградата на Община Ловеч е печелена от Митко Динев от Стара Загора (2001 г.), Тодор Янкулов от София (2002), Маргарита Друмева от Силистра (2003), Славимир Генчев от София (2004), Гриша Трифонов от Харманли (2005), Владимир Стоянов от Варна (2006), Георги Климов от Банско (2007).


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Тази година от Община Ловеч е учредена и финансирана още една значима награда на името на Владимир Левков за принос в развитието на българското барддвижение. Левков е идейният създател на първия бард фестивал в България и двигател на българското бард движение. Носителят на тази награда ще бъде определян от комисия, в която ще влизат представител на община Ловеч, организатори на другите бард фестивали и творчески срещи в България и най-авторитетните представители на това движение.

Нов момент в организирането на фестивала е заключителният концерт „Песента на моята любов” на открита сцена пред читалище „Наука”. Концертът е извън фестивалната програма. Жури от различни области на изкуството и културата – художник, журналист, писател, музикант, представител на община Ловеч - ще определи песента, носител на наградата. Наградата е парична - 100 лева, и живописна творба на художника Тихомир Витков, която е нарисувана специално за конкурса за песен за любовта.
Автор:
Жанина Илиева
Публикация:
04.09.2008 г. 09:22
Етикети:
Посетено:
2283
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6396-lovech-za-osmi-pat-sabira-bardove-ot-stranata-i-chuzhbina