Празници / фестивали

Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2008

Елате дори и с пижами и сънувайте наяве!

Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2008


◊ СЪБИТИЕТО

Четвъртата поредна Нощ на музеите и галериите ще събере всички арт сомнамбули в Пловдив на 26 септември.

Този път тя се провежда под знака на вечната класика – пижамата – с призива: “Елате дори и с пижами и сънувайте наяве!”.

С всяка изминала година това събитие се утвърждава като единственото от този мащаб в страната, с все повече участници и динамична програма. Още с първото си издание през 2005 Нощта възроди артистичния живец на Пловдив и привлече вниманието не само на изкушените от изкуството, но и на широката публика. Съчетанието между увлекателна градска атракция и стойностни творби е печелившата формула, която привлича нови и нови почитатели.


◊ ТАЗИ ГОДИНА

След участието на Пазарджик и Стара Загора през миналата година сега Нощта се концентрира отново само в Пловдив. В 19.00 часа познатите артистични локации в града, както и неочаквани обществени пространства стартират своята нощна програма.

Повече от 30 музеи и галерии представят групови и самостоятелни изложби, подредени специално за Нощта. Публиката ще може да види живопис, керамика, скулптура, фотографии, принтове, рисунки, карикатури, мултимедийни инсталации на някои от най-известните съвременни български автори и на чуждестранни гости, както и да общува на място с някои от тях. В пъстрата програма са включени повечето познати изяви на творчеството. Експозициите са съпроводени от концерти, пърформанси, прожекции на филми, дегустации на вино, томболи, ревюта... Традиционните видове се представят редом с нови медии и изпълнения на живо.

Един от специалните акценти в тазгодишното издание на Нощта е светлинният лабиринт „Корени” на гостите от Франция Софи Табаков, Лоран Субиз, Алекс Табаков, който ще бъде представен в Античния театър със съдействието на Община Пловдив, Френския културен институт, Центъра за антропологични и етносоциологически изследвания, Фондация Отворени изкуства.

В събитието участва и 14. Седмица на съвременното изкуство в Баня Старинна – Пловдив с куратори Бетина Щайбрюге и Весела Ножарова, в която участват около 20 известни български и световни артисти.

Изкуството ще причаква под различна форма своята публика още на 15 необичайни места в града – музикални клубове, площади, паркинги и дворове. В картата на събитието със своя програма присъстват Държавният куклен театър, Драматичен театър - Пловдив, Лятно кино „Орфей”, Синята къща, Книжарница Магелан, новото Artnewscafe, Читалище Иван Вазов и др.

. Пълната програма ще бъде публикувана в началото на септември на http://www.gallery-night.info


Автор: Веселина Сариева
26.08.2008 г. 11:31
Посетено: 1492
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6373-nosht-na-muzeite-i-galeriite-plovdiv-2008