Празници / фестивали

Панагия - разчупването на хляба

Празник в Кюстендил

◊ СЪБИТИЕТО

Празник "Панагия – въздигане на хляба"

На 14.08.2008 г. в двора на катедралата ”Успение на Пресвета Богородица” - Кюстендил

. Празникът ще започне в 17.30 часа с откриване на иконографска изложба в залата на Възрожденското училище с икони, рисувани от иконописците на Арт-ателие
Духовна пътека за млади зографи” и кюстендилски художници.

. От 18.00 часа откриване на изложение на обредни хлябове - “Богородични пити”, украсени с пластики от самото тесто, носители на идеите от народния бит и християнската традиция.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Панагия е името, с което наричаме Богородица, Панагия е обредното повдигане и разчупване  на хляба за Голяма Богородица.

На специални маси в двора на храма всеки участник може да украси своя кът и да изложи обредения си хляб. Богородичните пити ще бъдат осветени от свещеник.

Всички, които ще участват в празничното изложение “Панагия”, участват и в конкурса за най-автентично пресъздаване на традиционния богородичен хляб и принос в съхранението на българските традиции. Най–добрите ще бъдат оценени и наградени, ще се предостави и възможност участниците да продават обредните си пити.

Участниците в конкурса ще получат грамоти за утвърждаване, популяризиране и съхранение на културно-историческото наследство, подпечатани със Златния печат на Община Кюстендил


 
Организатори:
Община Кюстендил и Отдел „Култура и духовно развитие”

 
Автор:
Благой Ранов
Публикация:
08.08.2008 г. 12:09
Посетено:
627
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6320-panagiya-razchupvaneto-na-hlyaba