Празници / фестивали

ХІІІ Международен музикален фестивал "Канети"

Русе, 7-20 юли 2008

◊ СЪБИТИЕТО

От 7 до 20 юли 2008 Русе ще бъде домакин на ХІІІ Международен музикален фестивал "Канети", чийто артистичен директор е Роберт Канети - племенник на Елиас Канети.

Всяка година фестивалът се провежда в различни страни на Европа и е един от малкото пътуващи фестивали и конкурси в света. Това е първото издание на фестивала в България, за чийто домакин е избран Русе - родният град на Елиас Канети.


◊ ПОВЕЧЕ

Програмата на фестивала включва концерти, майсторски класове и международен цигулков конкурс, който ще се проведе в периода между 14 и 20 юли.

За преподаватели в майсторските класове са поканени професори от Израел, Русия, Гърция, Турция, Германия. Сред преподавателския екип са и именитите български педагози и артисти проф. Минчо Минчев и проф. Милена Моллова.

Концертната програма, разположена в периода от 7 до 13 юли, предлага богат избор от концерти, представящи както преподавателския екип на фестивала и млади изпълнители и носители на награди от предишни издания на конкурса, така и международно известни артисти от ранга на Масимо Скатолини - китара, и пианиста Джакомо Франки от САЩ.

Силен акцент във фестивалната програма са двата концерта на гостуващия за първи път в България Казашки камерен оркестър "Аcademy of soloists", под диригентството на Роберт Канети, единият от които се посвещава на Елиас Канети.


• Партньори в организацията и провеждането на фестивала в Русе са Община Русе, НУИ "Проф. В. Стоянов", Фондация "Лира", ОП "Доходно здание" и ОФД - Русе, чийто оркестър ще участва в Гала-гонцерта на победителите в международиня конкурс на 20 юли 2008.
Автор:
Публикация:
14.07.2008 г. 13:49
Посетено:
1081
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6241-h-mezhdunaroden-muzikalen-festival-kaneti