Празници / фестивали

Детски театрален фестивал в Широка лъка. Къде ще бъдете на 12 юли?

Японски герои ще оживеят в сърцето на Родопите

Детски театрален фестивал в Широка лъка. Къде ще бъдете на 12 юли?


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 юли 2008 г. с театрален фестивал ще приключи Лятното училище за децата в неравностойно социално положениев с. Широка лъка.

„Приказки от Япония” е темата на различните театрални ателиета, а фестивалът дава възможност на децата в неравностойно социално положение да се изявят и да придобият по-голяма увереност в своя талант. Те сами измислят сценария за представлението, подготвят костюмите и декора и оживяват героите на сцената.

• Събитието се провежда под патронажа на Посолството на Япония в България.
• За шести път лятното училище се осъществява от Фондация за култура “Ден Гри – Х”.


◊ ИДЕЯТА

През 2003 г. за първи път организаторите от Фондация за култура “Ден Гри – Х”, подкрепяни в усилията си от софийския офис на LLP Group, започват да използват изразните средства на театъра, танца и музиката в работата с децата „в риск”. Утвърденият на Запад метод спомага за личностното израстване на децата и за тяхната успешна социална интеграция.

Благодарение на постоянната работа в продължение вече на шест лета, у децата се затвърждават умения за себеизразяване, общуване, концентрация, работа в група.

Истинският артист се нуждае от сцена и подкрепяща публика. Дарение на ученици от Хага, Холандия, ще осигури ново озвучаване и осветление на сцената на местното читалище. Това ще позволи на малките таланти да внесат оживление в празниците на с. Широка лъка през цялата година.


◊ ТАЗИ ГОДИНА

Тази година в продължение на 3 седмици – от 23 юни до 13 юли, малчуганите на възраст между 6 и 15 години от ДОВДЛРГ „Катя Ванчева” и други училища в региона, развиват своя артистичен талант под насърчителния поглед на група от 20 артисти от България и Холандия, сeлектирани от режисьорката Елена Панайотова.

В заключителния фестивал ще се включи и съставът на Малкия Карандил. Дарение на ученици от Хага, Холандия, пък ще осигури ново озвучаване и осветление на сцената на местното читалище. Това ще позволи на малките таланти да внасят оживление в празниците на с. Широка лъка през цялата година.

На сцената, специално изградена за събитието пред Дом „Катя Ванчева” (при дъждовно време – в Читалището), гостите ще видят:

. Петък, 11 юли, 18:30 ч. - Малкият Карандил
. Събота, 12 юли, 13:30 ч. - Детски приказен фестивал
. Неделя, 13 юли, 13:00 ч. - Импровизации индийска музика от приятели на организаторите


◊ И ОЩЕ ЗА ПРОЕКТА

Репортажите от домовете за деца в България обикновено са пример за „лоша” новина. Ръководството на Дом “Катя Ванчева” в с. Широка лъка, подкрепяно от международни партньори, последователно работи за това ситуацията при тях да е различна.

Реализираният проект е добър пример за успешно взаимодействие между неправителствения сектор, образованието и бизнеса, които могат да направят пълноценен живота в домовете за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи.

В допълнение: Домът за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителска грижа “Катя Ванчева” с. Широка лъка  е  единственият запазен в региона след 2006 г., когато със заповед на Министъра на образованието и науката бяха закрити останалите три дома. В ДОВДЛРГ „Катя Ванчева” са настанени 45 деца на възраст между 6 и 15 години, а допълнително 23 получават седмична грижа.

Социалната услуга “седмична грижа” е относително нова, но се утвърждава като добра и ефективна алтернатива за децата, които получават подходяща грижа за своето физическо и образователно развитие, като същевременно не прекъсват емоционалната връзка със своите семейства.


За контакти:
. Фондация Ден-гри Х: Елена Панайотова, тел. 0887 60 71 64, имейл: dengrix@gmail.com
. LLP Sofia: Цветелина Гаврилова, тел.: 806 6060, имейл: tsvetelina.gavrilova@llpgroup.com

Автор:
Цветелина Гаврилова
Публикация:
10.07.2008 г. 13:49
Посетено:
1225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6226-detski-teatralen-festival-v-shiroka-laka-kade-shte-badete-na-12-yuli