Празници / фестивали

Културни празници в Сливен

Премиери и изложби

На тържествена вечер в Драматичния театър в града под “Сините скали” бе връчена Голямата награда за литература и изкуство “Добри Чинтулов” - едно от най-старите литературни отличия в България, чийто първи носител е писателят Константин Константинов (1967 г.).

За 2004 година с нея е удостоен акад. Антон Дончев - за крупното си литературно дело и приноси в изследване историческото минало на народа ни. Той е автор на емблематични творби като “Време разделно”, “Сказание за времето на Самуила”, “Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес”, на “Легенда за двете съкровища” и др., носител е на наградата “Балканика” и национални и международни отличия, предложен е и за присъждане на Нобеловата награда за литература, академик (2003 г.).

Антон Дончев бе и сред обявените от Общинския съвет почетни граждани на Сливен, като вписа името си и в паметната лауреатска книга до имената на видни български творци, на които Чинтуловата награда е била присъждана през годините: Ел. Багряна, Г. Джагаров, Д. Дамянов, Р. Ралин и др.

* * *

В Историческия музей в града бе представена книгата “Учредителното събрание. 1879 г. Документи. 125 г. Търновска конституция”, издание на Университетско издателство и Главно управление на архивите, 2004 г. Съпътстващата я предметно-документална изложба “Воля за съзидание” бе открита от Гиньо Ганев - председател на Националния инициативен комитет за честване 125 г. от възстановяването на българската държава (под патронажа на президента и министър-председателя на Р България).

* * *

Неповторимо преживяване за сливенци стана празничната вечер в зала “Зора” по повод 75 г. от рождението на Станка Пенчева, носителка на наградата “Добри Чинтулов”. Словото за нея на един от изследователите на творчеството й - Найден Вълчев, както и изпълнението на стихове от “Незабрава” (Избрани творби, изд. “Захарий Стоянов”) от поетесата, развълнуваха присъстващите. Срещата бе водена от издателя и критика Иван Гранитски.

* * *

В Гарнизонния военен клуб бе показан музикалният спектакъл “Нежност за утре”, по стихове на поета Йордан Янков.

* * *

Председателят на СНБП Марин Кадиев връчи златния юбилеен медал на поета Павел Веснаков при представяне в КДК на новите му книги “Жертвеник” и “Висота” (ИК “Жажда”, Сливен, 2004 г.).

* * *

В Художествената галерия “Димитър Добрович” в града акад. Светлин Русев откри експозицията “Чуждестранно изкуство”, съдържаща над 300 графики от западноевропейски майстори като Дьолакруа, О. Домие, Ж. Миле, П. Пикасо, Х. Мур, М. Шагал и др. Сбирката е безценна с художествената си стойност, няма аналог в друг музей и е събирана дълги години с любов към творците и картините им от дарителя Богомил Райнов - писател и изкуствовед. След продължтелно депониране, поради липса на условия, тя зарадва почитателите на изкуството в навечерието на празника на града - Димитровден.

Тук присъстваха кметът на града Йордан Лечков и ексминистърът на културата Георги Йорданов - почетен гражданин на Сливен.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Посетено:
771
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/62-kulturni-praznitsi-v-sliven