Празници / фестивали

Фолклорен фестивал "Живо наследство"

Кампания за опазване и предаване на фолклорните ценности на България

◊ СЪБИТИЕТО

Българският букмейкър “Еврофутбол” в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) организират фолклорен фестивал “Живо наследство”

На 21 юни 2008 от 12:00 часа
в Южния парк в София, на голямата поляна при сцената.

За втора поредна година фестивалът обединява граждански инициативи от различни населени места в България, станали възможни благодарение на сътрудничеството на бизнеса и неправителствените организации.

Фестивалът представя 15-те проекта от кампанията „Живо наследство 2008” на „Еврофутбол” и автора – ФРГИ, която цели да възстанови, съхрани и предаде на по-младото поколение фолклорните традиции, характерни за всеки от регионите. В тазгодишното издание над 400 участника от 18 града и села в България ще се надиграват, надпяват, демонстрират умения или просто ще показват запазените и до днес родни обичаи и нрави.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Всички желаещи могат свободно да посетят събитието и да се насладят на красотата на българския фолклор в продължение на пет часа.

На сцената ще дефилират около 300 участници. Хората от Оряхово ще изпълнят постановката „Дунавска импресия” по музиката на големия български композитор Дико Илиев и под акомпанимента на духов оркестър. Дунавският град Брегово ще предизвика публиката с екзотичните хора "Ропота", "Гъмзовяна" и "Коконица". Пловдивското село Калояново, пък ще възпроизведе традиционната българска сватба. Сливен ще покаже каракачанските танци от региона, Монтана - веселите цигански ритми, а Шумен - старите градски песни, изпълнявани в града още през далечната 1854 г. Дупничаните от ИАРА отново ще взривят публиката с нетрадиционните си изпълнения на перкусии, а фестивалът ще бъде закрит с кръшно хоро от Кюстендилския край.

Около сцената, по подобие на селски събор, ще бъдат разположени различни шатри на останалите 120 участници, които ще научат всеки как се меси хляб, как се прави кукерска маска, как се изработват различни накити от мъниста, как се правят красивите бакърени съдове, какви са били детските играчки и игрите на нашите баби и дядовци, какво е плъстта и как се работи с нея или просто да се наслади на етнографския бит в Ловеч, Бургас и Стара Кресна и на чудните скални манастири в Провадия.

На специален лабиринт на поляната посетителите могат да разгледат своеобразната фотоизложба от подготовката и възстановката на всяка от традициите и да си изберат амулет за здраве.


◊ ЗА КАМПАНИЯТА

Кампанията “Живо наследство” за опазване и предаване на фолклорните ценности на България се състои от 15 проекта, избрани с конкурс и е част от мащабния социален проект “Печелиш и помагаш” на „Еврофутбол”. За втора поредна година букмейкърската къща финансира инициативи, които възстановяват и съхраняват родното ни фолклорно и културно богатство. Обединяват се и се възраждат традициите на нашите предци и историческото богатство на България, голяма част от които са уникални. Благодарение на усилията на местните жители тези традиции и историческата памет днес оживяват за широката публика.

• Фестивалът „Живо наследство 2008” се провежда със съдействието на Столична община.

Автор:
Екип на фондация "Работилница за граждански инициативи"
Публикация:
19.06.2008 г. 18:24
Посетено:
1254
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6131-folkloren-festival-zhivo-nasledstvo