Празници / фестивали

Литературен събор "Словоприношения"

В рамките на Международния фестивал на изкуствата "Перперикон 2008"

◊ СЪБИТИЕТО

Община Кърджали и Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” - Кърджали

ви канят на Литературен събор „Словоприношения”

С участието на поети от Кърджали, Хасково, Димитровград, Стара Загора и Смолян

На 22 юни 2008 г., начало - 10.30 ч.
в местността „Пещерата – утроба”

Прасветлината, Вечният извор на всеки живот, се самоизрича, саморазкрива в Прасловото. И всички духовни същества се самозачеват чрез Прасловото. Но всяка дума на човешката реч си остава винаги само жалко сричане, щом поиска да даде израз на живота на Духа, постижим единствено в Любовта, която наново разтваря вратите към неговото праначално Божествено преживяване. (Бо Ин Ра)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

   Горях с вятъра препуснал
   през корпуси и знамена
   и цял изопнат като мускул
   копах от камък светлина.

                       Ганчо Керечев - Смолян

Във втория ден от програмата на Международния фестивал на изкуствата „Перперикон 2008” (22 юни) е предвиден литературен събор под надслов „Словоприношения”, в който ще участват творци от Кърджали, Смолян, Хасково, Димитровград и Стара Загора. А това е повече от подходящо, защото единствено поетите, като истински деца на природата, се стремят днес в неприлично превратното време да пренаредят света и да го направят по-свободен, красив, творчески и религиозен. И като изразяват душите си с думи, се опитват да разрушат стагнацията и фанатизма, и да поставят природата, любовта и изкуството на първо място.
    
А за да изразят тази своя идея, наистина няма по-подходящо място от това по Пътя на изпитанието към Пещерата-утроба, уникалното родопско светилище на Богинята-Майка. Първо, защото културата е сякаш свряна в пещера, и второ, защото посетите в древните светилища семена на бавното износване на всички свети кълнове отново могат да бъдат събудени за живот. Вярно, че това е свързано с големи усилия, и е все едно да копаеш от камъка светлина, както много добре го е казал поетът от Смолян Ганчо Керечев. Но усилието си струва, тъй като сега с новата епоха на Водолея все повече ще се връщаме към стойностите на женското начало, което е управлявало успешно света за дълго време през зората на човечеството. Най-вече с характерните за него принципи на равенство, хармония, справедливост, сътрудничество, толерантност, уважение, дипломация, равновесие.
    
Историята на Великата Майка идва от най-дълбока древност. Със загубата на управляващите женски принципи обаче хората се отчуждили, обезсърчили, загубили надежда за промяна към по-добро. Но светът отново започна бавно да помъдрява и да изпитва силен копнеж по вярата в Богинята. Макар че нейните завети никога не са заглъхвали напълно, защото са се предавали чрез паметта на кръвта. Сега само условията за тяхното разцъфтяване са по-благоприятни. Това е предречено и от Великите Махатми. Според тях времето на Великата Майка, наричана с различни имена (Кали, Изида, Истар, Деметра, Сара, Дева Мария и др.) отново ще дойде, когато нейната звезда Венера се приближи най-близо до Земята. Това става през 1924 г., когато Венера за кратко се приближава до Земята необичайно близо.
    
А заедно с настъпващото време на Богинята започва да се усеща и влиянието на засилената женска енергия като най-мощна трансформираща сила в нашия свят. Защото за нея са характерни природните методи на работа – като удвояването, сеенето, обработването, запазването. И то най-вече в лоното на духа. Сред тези методи  най-характерният е този на единението, т.е. запазването на силата, идваща от растящите много треви и дървета на едно място. Ненапразно Богинята винаги е била  идентифицирана със Земята и Природата и е асоциирана с Любовта. А нейната сила е била винаги възприемана като мощен обмен на енергия с околната среда, и то осъществяван като волеви акт.
    
Древните ни предци са знаели, че тайнството на живота е заложено в закона на майчинството на Деметра и се е проявявало в трансформацията на семето, както и във взаимовръзката между изчезване и зараждане. Именно затова утробата е емблематична за културата на Богинята-Майка. Но най-вече в духовен смисъл. В символната утроба на Великата Майка може да се създаде ментално потомство от всякакъв „вид” и „сорт”. И в тази утроба най-много „сеят” творците, т.нар. „търговци на светлина”. Защото те единствени владеят днес тайната на тайните – съчетаване смисъла на живота с целта към божествено уголемяване чрез човека. Затова тъкмо те, заедно с жените, разбира се, които са призвани да донесат мощта на Светлината, ще са тези, които ще извървят достойно Пътя на изпитанието към древния храм на всевечното женско начало и ще принасят ежегодно своите думи в дар на Богинята-Майка. И макар и да са само семена, посети върху камък, тяхното ехо ще огласява още дълго този път с признание, възхита и възторг. За да не обрасне отново и да не се загуби завинаги.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
15.06.2008 г. 16:27
Посетено:
645
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6104-literaturen-sabor-slovoprinosheniya