Празници / фестивали

Събор на изкуствата "Еньовден в Делчево"

20-22 юни 2008

Събор на изкуствата "Еньовден в Делчево"


◊ СЪБИТИЕТО

Проект Слънце Луна представя:

"Еньов ден в Делчево"   
Събор на изкуствата - Гоце Делчев - Делчево

20.-22.06.2008 г.
      
• Заповядайте на пресконференция за събитието на 16.06.2008, понеделник, от 10 часа
в Чешки център на ул. Раковски 100 (до Театъра на армията)


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

В древни времена, когато границите между световете се размивали и небето чувало молитвите на предците ни, се е чествало подобаващо лятното слънцестоене. Тогава, когато звездите слизат и целуват тревите, а билките плачат. Тогава, когато човеците танцуват, а Слънцето се къпе в роса.

На 22 юни, по традиция се чества големият летен празник - Еньовден. От този ден, Еньо намята кожуха и тръгва за сняг, т.е. слънчевата енергия започва да намалява. Народът казва, че сутринта слънцето "играе" и който го види при изгрева му, ще бъде здрав през цялата година. Ние ви каним да празнуваме заедно празника на Събор на изкуства в Гоце Делчев и село Делчево от 20 до 22 юни 2008 г.
      
Еньовден е най-виталният ден през годината, когато слънцето е в зенита си. Той бележи  средата на годината и като такъв, е и ден за равносметка.
      
Нека в този ден да спрем за малко забързания си ход, да се огледаме, да вземем сила от природата на един разкошен празник в Южен Пирин и спокойно да продължим напред.

До следващият Еньовден.

Повече подробности на http://slunceluna.hit.bg

• Събитието се осъществява с изключителното съдействие на Община Гоце Делчев, със съдействието на Сдружение „Югозападен Пирин” и Сдружение „Къща на човешките права”.
. Спонсори на събитието: хляб „Слънце Луна”
. С медийното съдействие на: „За хората”, Капитал лайт, Програмата, ТВ Европа
. Организатори, координатори и PR:
Момера Здравкова и Георги Христов
promo@bgoneworld.org , momera@abv.bg ; 0878278038


◊ ПРОГРАМАТА

Ден първи - 20 юни, петък
Гоце Делчев: „Фолклорна палитра”

. 16 ч. – фолклорно шествие от паметника на Гоце Делчев до Дома на културата
. 18 ч. - Откриване на Събора в центъра на град Гоце Делчев, пред  Дома на културата с изпълненията на Валя Балканска и Петър Янев
. 18.30 ч. - „Празнични сцени от Неврокопско” – представящи майстори на фолклора от Балканите и света, с участието на „Неврокопски ансамбъл” и фолклорни групи от селата: Баничан, Лъжница, Плетена, Сатовча и гости от Македония, Гърция и Перу.

Ден втори - 21 юни, събота
-
Делчево – „Панаир в Делчево”

. 10 ч. - Уъркшоп „Панаир в Делчево” – улично традиционно и модерно изкуство, арт-базар, фотосесии, изложби, акции, арт-игри, в клуб „Слънцелуна”  - подготовка на празника (грим, костюм, бране на цветя, украса на пространствата).
С участието на: група „Уга Буга”, „Дари и приятели”, „Лос Лобос” – Перу, театър „Форум”, група „Енерджи”, „Делчевските баби”, фолклорна група от „Баничан”, деца от дома за деца и юноши „Иван Кюлев”, група за танци с огън, индивидуални артисти, Ди Джеи Дхарба и „Шукар ентертеймънт”, артисти, гости от близо и далеч.
. На залез слънце - “Еньов ден в Делчево” - Интерактивен ритуално-маскараден спектакъл -  представят участниците в уъркшопа

Предварителен сценарий:
. Сцена 1: ”Мегданя” – на залеза на Слънцето всички участници се събират на централния мегдан на село Делчево с песни и хора. Следва: Надиграване, надсвирване, надпяване, „хепънинг”. Група от млади момичета-„самодиви” отива до извор за „мълчана вода” и я занасят на „еньовата” поляна.
. Картина 2: “Житие” – етно-електронна музика на автори от цял свят, мултимедиина визия, експериментални видео-клипове, огнени пърформанси
. Сцена 3: “Пътят” – на зазоряване се оформят групите за шествието: водят музиканти и певци, след тях - танцьори в ритуални маски и костюми, накрая – митологични герои, гости и туристи. Факелно шествие с музикален съпровод минава през селото и тръгва към „еньовата” поляна над селото. Маршрутът е обозначен с табели и надписи с афоризми, представяйки “Път към Светилище”. 
. Сцена 4: “Сътворение” – всеки новодошъл закача саморъчно написана молитва за добруване върху телата на две символизиращи мъжкото и женско начало фигури от слама, които се запалват преди изгрева на слънцето.

Ден трети - 22 юни, неделя
Делчево – „Еньов ден в Делчево”

. Сцена 6: “Ени ден”  – на фона на изгряващото слънце - бране на билки, подготовка на венци и китки, къпане в росата, химни и песни.
. Сцена 7: „Еньова буля” – древен обичай, изпълнен от млади моми.
Срещу празника всяка мома приготвя китка (или по една за всеки член от семейството) и ги поставя в котлето с „мълчаната” вода. Съдът е покрит с престилка и е пренощувал "под звездите", под трендафил. Сутринта момите приготвят Еньовата буля (четири-пет годишно момиче, облечено с булчински дрехи, с червено було и булчински украси на главата). Цялата група обикаля селото, като момите се изреждат да носят Еньовата буля. На всеки кладенец или чешма спират, излизат на полето по ниви, градини, кошари, като пеят еньовденски песни за плодородие и любов. По време на цялото шествие Еньовата буля маха с ръце, имитирайки летене. Към нея се отправят въпроси за бъдещата реколта, а случайните отговори се приемат за предсказание. След обиколката групата се връща на мястото, където е оставено котлето. Там девойките пеят песни - предсказания за здраве и плодородие.
. Сцена 8: “Възраждане” – завръщане в селото, на мегдана: празничен „хепънинг” и импровизации на всички артисти и гости, които желаят.
. Сцена 9: „Залез” - Символично изпращане на Слънцето и закриване на събора.
Автор:
Георги Христов
Публикация:
12.06.2008 г. 13:46
Етикети:
Посетено:
2154
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/6071-sabor-na-izkustvata-enyovden-v-delchevo