Празници / фестивали

XII международен детски фолклорен танцов фестивал в Сливен

Приятелство без граници

◊ СЪБИТИЕТО

В Сливен се провежда Дванадесетият международен детски фолклорен танцов фестивал (21-26 май), организиран от община Сливен и Министерството на културата. Фестивалът е колективен член на СИД и се осъществява в обявената за „Европейска година на междукултурния диалог” 2008 година.

Съорганизатори на проявата са Инспекторатът по образованието, Общинският детски комплекс и ЕТ „Белите кайнаци”. Идеите за единение на подрастващите за духовно развитие чрез изкуството изрази кметът Йордан Лечков: „Децата, творчеството, традициите са най-добрият посланик на приятелството, уважението и толерантността между народите. Фестивалът „Приятелство без граници” е дружески протегната ръка към всички вас, приятели на Сливен”. 

В града под Сините скали пристигнаха гости от Германия, Йордания, Русия, Грузия, Израел, Украйна, Турция, Полша, Беларус, Словакия, Армения, Румъния, Черна гора, Сърбия и др.
            

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

С изпълнение на гайдарския оркестър при Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” – Котел, започнаха празничните дни, открити с живописно дефиле на съставите-участници. С издигането на знамената на Р България, ЕС и флага на фестивала, бе поставено началото на церемонията по откриването. В приветствените си думи към дошлите от различни кътчета на света деца, зам.-кметът по образованието и науката Радост Костова, подчертавайки универсалността в езика на музиката, танца и приятелството, неподвластни на географски граници, изрази вярата си „фестивалът да бъде мост на приятелството, доверието и сътрудничеството с други страни и народи в името на общото ни по-добро бъдеще!” Танцовите формации на града-домакин представиха общата композиция „На мегдана”, с която продължи тържествената програма. Прозвучаха изпратените от министъра на културата Стефан Данаилов и министъра на образованието и науката доц. Даниел Вълчев поздравителни адреси. Детският танцов състав „Изворче” при VII ОУ – символичен домакин на фестивала, откри концерта на гостуващите колективи.
           
През втория фестивален ден участниците записаха свои изпълнения в организираното от „КТВ и Телекабел” студио. Те проявиха интерес към експонираната в залите на Регионалния исторически музей изложба „Музеи-традиции-памет” (включваща находки и от археологическите разкопки от екипа на д-р Китов). Малките танцьори бяха приети от областния управител на област Сливен Христина Чолакова. При срещата си с кмета на града Йордан Лечков те споделиха впечатления от родните си места и отнесоха скъп спомен и сувенири от града-домакин. По-късно в Драматичен театър „Стефан Киров” представиха своята концертна програма.

И тази година бе осъществена уникалната форма в програмата на фестивала, наречена „Училище по танци”, при която в съвместните ритми българските и чуждестранни състави усвояват танците на приятелите и знания за фолклорното им богатство. (Те се проведоха в залите на определени училища и читалища в града). Гостите ще се завърнат по родните си места, усвоили два български танца, и показали ритмите на своя край.)

В дискусията на тема: „Игра, танц – деца и наследство” в зала „Май”, водена от д-р Владимир Демирев от РИМ, се включиха - да споделят опита и проблемите си, ръководители на детски танцови формации от Сливен и сред гостите на фестивала, фолклористи, хореографи и др. В работата на форума взе участие проф. Ана Илиева – фолклорист от Института по фолклор при БАН. Част от детските танцови колективи имаха самостоятелни концерти в селищата на общината, а други представиха пред жителите на областния град своето танцувално изкуство на площад „Хаджи Димитър”.
         
Съвпадането дните на фестивала с големия празник на духовността, българската просвета и култура - 24 май, съпричастява децата към светлия ден, и участието им в най-дългото българско хоро. Те отправиха своя „Поздрав към приятели” от танцувалните естради на много места в града. За тях на Сливенските минерални бани ще се организира „хепънинг” с участието на актьори от Кукления театър - Сливен. Предстои участието им в  гала-концерта в Драматичен театър „Стефан Киров” и отпътуване с впечатленията от гостоприемен Сливен.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
24.05.2008 г. 23:26
Посетено:
1100
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5957-xii-mezhdunaroden-detski-folkloren-tantsov-festival-v-sliven