Празници / фестивали

Нощта на музеите в София

17 май 2008 г.

◊ СЪБИТИЕТО

Вече за трета година Нощта на музеите ще се състои в София на 17 май 2008 г. Интересът на публиката е много голям и тази година участват почти всички големи музеи, които се намират в рамките на центъра на София.

Нощта на музеите набира от няколко години голяма скорост в цяла Европа. За пръв път Нощта на музеите се провежда по инициатива на Министерство на културата и комуникациите на Франция през 2005 г. и за четири години става най-популярния културен празник. През 2007 г. във Франция музеите през тази нощ са посетени от 1,3 милиона души в 956 музея и още 960 музея са отворили вратите си в другите 41 европейски страни.


◊ ПРОГРАМАТА В СОФИЯ

Тази година отварят вратите си:

. 18 ч. Археологическият музей: откриване на нова изложба и музикална програма
. 19 ч. Паркът със скулптурите в МВнР: детска инструментална формация
. 20 ч. Музеят на армията: военен духов оркестър
. 21 ч. Галерията към Художествената академия: музикална програма
. 22 ч. Националната галерия за чуждестранното изкуство: Трупата от Франция “Сините гущери” – танци на фасадата на сградата
. 23 ч. Градската художествена галерия – френската изложба Пиер и Жил, музикална програма и театрална трупа.
. 24 ч. Националната художествена галерия: нон стоп джазова музика

Ще участват също Националният литературен музей с дискусии в къщата–музей на П. Яворов и Националният център за музика “Борис Христов”.

Два автобуса, предоставени от кметството, ще позволят на публиката да прави обиколка на музеите през цялата вечер. Всичките музеи ще посрещат посетителите с постелен голям син килим и прожектори. Ще бъде издадена кратка програма с план на посещението.

Във френския сайт http://nuitdesmusees.culture.fr/ може да намерите участниците в тази Нощ на музеите от цяла Европа и техните програми.

Национална художествена галерия: нон стоп джазов концерт и след 24 ч.
Автор:
Мария Конакчиева
Публикация:
16.05.2008 г. 14:42
Посетено:
1220
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5886-noshtta-na-muzeite-v-sofiya