Празници / фестивали

Фестивал на пърформанса Sofia Underground 2008

Индивидуални ритуали, жестове и образи в епохата на информационното общество

◊ СЪБИТИЕТО

Фестивалът на пърформанса Sofia Underground 2008 ще се проведе за пореден път под формата на артистичен маратон на 17-18 май в галерия Шипка 6.

Около 20 проекта в областта на така нареченото изкуство на живото действие ще представят художници от Австрия, Румъния, Холандия, Германия и България. Специализираният фестивал, който представя определен сегмент на съвременното изкуство, е основан през 1997 и е без аналог на Балканите. На фестивала тази година двама холандски пърформери ще представят авангарден театър в линията на японското Буто.


◊ ПОВЕЧЕ

Пърформансите, акциите и хепънингите, които ще бъдат показани на Sofia Underground са селектирани по зададената тема: “Сам. Индивидуални ритуали, жестове и образи в епохата на информационното общество”. Ако осмислянето на мястото на човека в глобалната мрежа е проблем за всяка активна личност, то това е още по-актуално за съвременните художници, за които информационното общество е реалният контекст на творчество, смятат кураторите на фестивала Руен Руенов и Йово Панчев.

Проектите варират в широки граници. По традиция във фестивала участват артисти от различни сфери и на различна възраст – от дебютанти до ветерани в областта на неконвенционалните форми. Повечето от проектите са в жанра на съвременния мултимедиен пърформанс. Ян Мачачек от Виена е познат европейски мултимедиен артист и ще представи пърформанса си “Съм апарат” (Am aparat). Йон Димитреску от Букурещ по образование е хореограф, получил образованието си във Франция. Той ще предложи чрез проекта си “The way things might go” на всеки посетител да се разпише с черен маркер върху тялото му. Ги Сонен и Тео Янсен от Холандия ще представят пърформанс в духа на световноизвестната японска авангардна танцово-изпълнителска традиция Буто.

Работещата в Берлин българска художничка Стела Инчовска ще се представи с партньорите си Каролин Шулц и Мориц Кьопфер. Във фестивала ще участва и ветеранът на българският пърформанс Орлин Дворянов. Доцентът от Художествената академия Петер Цанев, който е най-големият специалист по изкуството на лудите у нас ще участва с пърформанс, озаглавен “Съвършената линия”. Театралът Янко Велков-Янеца ще изработи собствения си паметник (озаглавен „Сизиф”) до паметника на Майстора пред Шипка 6. Нашумялата и много красива млада скулпторка Бора Петкова ще експериментира с тялото си в акция, озаглавена “Аз и кутиите”. Събитието ще завърши късно след полунощ с мултимедиен пърформанс на ветераните от ранните години на Sofia Underground, Борис и Габриела Сергинови, озаглавен “Балканите излитат в космоса”. На феста ще свирят експериментални групи като “Амбиент анархист”, “Осил Амук”, “Способ”, Kei и др.

• Партньори в организацията на феста са Столична община, някои от най-прогресивните департаменти в Нов български университет и Съюза на българските художници.

• Организаторите изразяват благодарност за съдействието на Народен театър „Иван Вазов”


◊ ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА ПО ЧАСОВЕ И ПРОСТРАНСТВА

17-18 май 2008, “Шипка” 6

. 17 май, 12,00 часа: Мая Антова, “Очакване на самота”, пърформанс, зала 1 етаж, 30 мин
. 12.30 часа: Янко Велков-Янец, „Сизиф” - изработва собствения си паметник, процес-арт, входа на Шипка 6 до паметника на Майстора, продължителност – докато свърши (около 2 часа)
. 13.00 часа: Бора Петкова, “Аз и кутиите”, пърформанс, 2 етаж, 40 мин.
. 14.00: Десислава Кръстева и Зорница Цветанова,  “Два ангела”, експериментален театър, 1 етаж, 30-40 мин.
. 14.00: Доротея Ангелова, Яна Петрова, Иван Кръстев, Камелия Пейчинова, Рая Христова, Ася Митева, “Траектория на безнадеждността”, пърформанс, 2 етаж, 10 мин.
. 15.00: Стела Инчовска, Каролин Шулц & Мориц Кьопфер,
“Континуум 1”, мултимедиен пърформанс, 2 етаж, 10 мин.
. 15.00: Невена Денчева, “ИТ”, мултимедиен пърформанс, 1 етаж, 20 мин.
. 16.00: Георги Ямалиев, “Да бъдеш,... но кой?”, мултимедиен пърформанс, 2 етаж, 10 мин.  
. 17.00: Иван Ямалиев, “Култивираната любов е опасна”, мултимедиен пърформанс, 2 етаж, 12 мин.
. 18.00: Петер Цанев “Съвършената линия”, пърформанс, 2 етаж, 20 мин.
. 18.30: Емил Стефанов-Емикеланджело, “Да се освободим веднъж завинаги от миналото!”, пърформанс, терасата на кафенето, 5 мин.
. 19.00: Орлин Дворянов, “Сам-самонадеян-саморазрушаващ се”, мултимедиен пърформанс, 2 етаж, 20 мин.
. 19-23 часа: Сешън на експериментални групи – “Осил Амук”, “Способ” и др., терасата на кафенето
. 19.30-20.30: Ани Васева и група МиСтМа, мултимедиен пърформанс, площадка между 2-ри и 3-ти етаж
. 20.00: Йон Димитреску (Букурещ), “The way things might go”, мултимедиен пърформанс, 1 етаж, 30 мин.
. 20.30: Николай, “Без път”, пърформанс, на улицата – в подвала към мазето на галерията
. 21.00: Ян Мачачек (Виена), “Am apparat”, мултимедиен пърформанс, 1 етаж, до 40 мин.
. 21.30: Лора Димова и Диана Бонева, “Expulsion”, пърформанс, на улицата – в подвала към мазето на галерията
. 22.00: Ги Сонен и Тео Янсен (Амстердам), Буто-пърформанс, 1 етаж
. 23.30: Борис & Габриела Сергинови, Кирил Сергинов, DJ Дамянович, DJ Хеганацу, “Балканите излитат в космоса”, мултимедиен пърформанс, 2 часа
. 2.00: Аmbient Аnarchist Live.
Автор:
Йово Панчев
Публикация:
14.05.2008 г. 22:35
Посетено:
766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5866-festival-na-parformansa-sofia-underground-2008