Празници / фестивали

За четвърти път Нощ на музеите в София

Националният литературен музей отново участва

◊ СЪБИТИЕТО

Нощ на музеите в София -
17 май 2008 г.
Проявата се провежда за четвърти път в България и се организира в цяла Европа по инициатива на Министерството на културата на Франция. Националният литературен музей ще участва и тази година в културната инициатива.


◊ ПОВЕЧЕ

Проявите на Националния литературен музей и неговите музейни обекти, с които ще бъде отбелязан 17 май 2008 г. в европейската културна инициатива “Нощ на музеите”, включват:

Всички софийски мемориални къщи музеи, филиали на Националния литературен музей и къща музей “Емилиян Станев” във Велико Търново, които ще осигурят безплатен достъп на посетителите до музейните експозиции и ще работят до 01.00 часа след полунощ.

Националният литературен музей по традиция отбелязва “Нощта на музеите” в къща музей “Иван Вазов”, живо и знаково културно средище в центъра на столицата.

На 17 май 2008 г. от 18.00 часа в Културен клуб “Иван Вазов” ще гостуват едни от най-изтъкнатите поети с китари – Красимир Първанов, Светла Георгиева, Славимир Генчев, Тодор Янкулов, които ще редуват изпълненията си с музикалното дуо Румен Спасов – Кристиян Симеонов. Те ще представят литературно-музикален спектакъл под заглавие “Изпята поезия”.


◊ АКЦЕНТ

Особен акцент в инициативите на Литературния музей е музикално-поетичният акустичен пърформанс “Мечтание”, който ще се представи в двора на къща музей “П. К. Яворов” от 21.00 до 01.00 часа.

С този необичаен музикално-поетичен спектакъл още веднъж ще отбележим 130-годишнината от рождението на големия ни поет.

В центъра на това културно събитие е музикалната формация “Носталгия”, която ще изпълни специално написаната за пърформанса музика по стихотворения на Пейо Яворов. Под светлината на прожектори ще бъдат представени кратки балетни импресии, които с езика на тялото ще интерпретират характерни за творчеството на поета чувства и настроения. В паузите актьорският състав ще рецитира подбрани поетични творби на Пейо Яворов. На видеостена периодично ще се излъчват колажи от информация за Пейо Яворов и видео клипове по текстове на поета.

Автор:
Люблина Желева
Публикация:
14.05.2008 г. 00:30
Етикети:
Посетено:
839
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5856-za-chetvarti-pat-nosht-na-muzeite-v-sofiya