Празници / фестивали

Четвърти Джаз+ фестивал 2008

Приповдигнато фестивално настроение в София в периода 14-19 май

◊ СЪБИТИЕТО

След по-малко от десет дни започва четвъртият фестивал "Джаз Плюс".

И тази година Джаз Плюс фестивал няма да изневери на своето мото "Малък фестивал, големи имена", защото от 15 до 19 май в София ще свирят музиканти като Йан Гарбарек и Ману Каче, Роберто Фонсека, Алборан трио и Луисито Кинтеро.

Но истинският фестивал е онзи, който успее да потопи града в празнична атмосфера с изпълнения на открито, достъпни за всички. Преди две години вторият фестивал Джаз Плюс започна с изпълнение на оркестър Карандила, което се случи на ретро-трамвая, обикалящ улиците из центъра на София и завърши на импровизирана сцена пред Столична библиотека на площад "Славейков" пред аплодиращата софийска публика. Затова тази година Джаз Плюс с любезното съдействие на Френския институт ще започне на 14 май с откритието, завладяло Парижкия джаз фестивал (Парк Флорал), Марсиак (най-големия френски фестивал), Кутанс, както и съседна Белгия - Паскал Невьо. Композитор, пианист, импровизатор, Паскал Невьо разхожда пианата си по морави и площади, откъдето идва и определението му ‘площадният Кийт Джарет’. По-интересно е сравнението, отколкото определението. Кийт Джарет не може да бъде копиран, както и всяка импровизация, Паскал най-малкото се стреми да уподобява неговия стил. Но подходът му към пианото като към живо същество, с което има непрестанен диалог е толкова открит, че присъстващите нерядко се питат дали няма някаква скрита тайна в това раждане на мелодията от нищото. Виртуоз, но и отличен комуникатор с обкръжаващата го среда, природна и човешка, Паскал очаква с нетърпение срещата си с една от най-въодушевените аудитории – българската. Паскал Невьо ще свири пред НДК на 14 и 15 май, както и в градинката пред Народния театър на 16 май – не забравяйте да го потърсите там! Това ще е и единствената възможност да закупите и дисковете му.

Екипът на Джаз+ фестивал не желае да ви отегчава със стереотипни и продължителни пресконференции на закрито. Затова този прекрасен концерт на открито ще е и повод за нашата среща с медиите! Не го пропускайте! Очакваме ви!


◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА

. На следващия ден – 15 май в зала 1 на НДК от 19.30 ч, същинското начало на фестивала ще сложи квартетът на Йан Гарбарек със специалното участие на Ману Каче.  Оригиналният му стил е вън от всякаква модна тенденция, а пиесите му имат изцяло визионалистичен характер. Сравняват музиката му с най-мекия и красив звук, граничещ с тишината. На сцената на зала 1 Йан Гарбарек ще се представи с пианиста Райнер Брюнингхаус, басиста Юри Даниел и барабаниста Ману Каче. Интересът към големия европейски джазмен е огромен. За много поколения българи концертът му ще бъде сбъдната мечта. Йан Гарбарек пристига на 14 май с късен полет от Франкфурт. Музикантът желае да разгледа забележителностите на София и да се запознае с българския фолклор, като категорично (и не само в България) отказва срещи с медиите – негово задължително правило, докато е на турне.

. На 17 май в зала България от 19.00 ч, ще гостува оригиналното пиано трио от Италия, наречено Алборан. Това е традиционната вечер на Джаз Плюс, посветена на пиано триото. Досега на фестивала са гостували пиано триата на Торд Густавсен, e.s.t. и на Лоран де Вилд. Тазгодишните музиканти от трио Алборан са Паоло Палиага - пиано, Дино Контенти - контрабас и Джиджи Биолкати - ударни. С подчертан акцент върху акустичното звучене, музикантите работят върху красивите мелодични линии, взаимното проникване между стиловете и различните културни традиции. Музикантите не крият интереса си към българския фолклор, дори наскоро на концерт в Анкара те изпълниха една песен с Йълдъз Ибрахимова.

. Акцент на фестивала е пианистът от Буена виста сосиал клуб, Роберто Фонсека и неговата афро-кубинска група. На 18 май от 20.00 ч на сцената на зала България те ще представят проекта си Zamazu, в който съжителстват в хармония джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика. Освен надарен музикант, Роберто Фонсека е и ненадминат шоумен – всяко негово изпълнение на сцената остава в съзнанието на зрителите. В специално интервю за в. "Дневник" той сподели: "Дуендето винаги се появява на моите концерти заради едно или друго нещо... Сигурен съм, че в България ще се получи и ще се забавляваме много заедно."

. Фестивалът Джаз+ 2008 ще завърши на 19 май в голямата зала на Парти Център 4 км с истинска клубна вечер, осигурена от диджеите Funusion, Mr Oto и Досю Амуджев от Groovy Sessions Team, които ще разпалят огъня преди изпълнението на Луисито Кинтеро - лудият латино перкусионист, чийто покровител е не кой да е, а Луи Вега от Masters At Work. Макар че е познат на всички като най-добрият тимбалеро, Луисито Кинтеро свири виртуозно и на конги, бонгоси, барабани, джембе, дундун и всякакви други перкусионни инструменти. Техниката му на свирене е изящна и несравнима.

Автор:
Маргарита Борисова
Публикация:
10.05.2008 г. 21:57
Етикети:
Посетено:
715
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5818-chetvarti-dzhaz-festival-2008