Празници / фестивали

Завърши Десетият национален фестивал на детската книга в Сливен

Празник на детското четене и книгоиздаване

◊ СЪБИТИЕТО

Завърши Десетият национален фестивал на детската книга в Сливен

И през втория и третия ден продължи осъществяването на богатата културно-естетическа програма за децата от Сливен и страната, започнала тук с първия трубадурски двубой между поетите, автори на творби за деца, Виктор Самуилов и Петя Александрова.

Присъстващите видяха и анимирани четения на произведения от Джани Родари, реализирани по проект на фондация „Аида” (Верона, Италия).

В драматичния театър „Стефан Киров” се състоя официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс „Историята на една омагьосана книга”, в който участваха 700 деца от България от 7 до 16 години. (Отличените творби се публикуват в сборник, а на сайта на Регионалната библиотека могат да се прочетат имената на призьорите.) С творбите на наградените участници в Националния пленер за детска рисунка на тема: „Приключение в приказния свят”, бе експонирана изложба, като в  изявата се включиха над 350 деца от страната (от 7 до 16 години).

В камерната зала на театъра малките почитатели на изкуството се насладиха на представлението „Синята стрела” по Джани Родари (режисьор Роберто Терибиле, актриси Емануела Камоци и Кристина Надра), получило финансовата подкрепа на Италианския културен институт – София и Дирекция „Театър, вариететно и цирково изкуство” на МК.           


◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА

Незабравими ще останат и срещите с авторите на детски книги Недялко Йорданов (с участие на Хайгашот Агасян и актьора Теодор Елмазов) и с поетесата Зоя Василева, която представи тук книгата си „Весела чета с боси крачета”. Лидерът в издаването на детска литература и периодика – издателство „Егмонт България”, организира тук литературната игра с награди „Какво знаеш за книгите”.

По ларгото на града под Сините скали мина най-веселото шествие: карнавалът с приказни герои (със специалното участие на театър „Цвете”, мажоретния състав при читалище „Димитър Полянов” – гр. Карнобат, духовия оркестър „Бургас”, фолклорни танцови състави при местни читалища и над 300 ученици от сливенски учебни заведения и гости на фестивала от Провадия, Бургас, Плевен и др.

Приказното пътешествие за  деца и възрастни в света на книгата продължи и на тържествения концерт-спектакъл, воден от актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков (сценарий Златко Гулеков, постановка Христо Симеонов). Тук се състоя и официалната церемония по връчване на националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2008 година.

Десетият национален фестивал на детската книга в Сливен бе закрит от грабналия детските сърца концерт на композитора Хайгашод Агасян и с участието на Клуба за млади поп и рок изпълнители „Ритъм”, балет „Барби” към Детския комплекс и детския хор за забавни песни „Пчелички".

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
09.05.2008 г. 23:59
Посетено:
877
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5812-zavarshi-desetiyat-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-v-sliven