Празници / фестивали

Десети национален фестивал на детската книга в Сливен

7-9 май 2008

◊ СЪБИТИЕТО

В Драматичен театър „Стефан Киров” - Сливен, бе открит провеждащият се за десети път Национален фестивал на детската книга (7-9 май 2008 година), чиято богата програма се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, община Сливен, Италианския културен  институт - София, Ротари клуб, местни фирми и национални издателства на книги за деца. Фестивалът се осъществява под патронажа на г-жа Зорка Първанова.

Главен организатор на проявата е Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и нейният екип с директор Росица Петрова-Василева, която се обърна с приветствени думи към присъстващите ръководители на областта и общината, писатели, издатели, художници от цялата страна и гостите от Италия, Сърбия и Германия. Те бяха поздравени от областния управител Христина Чолакова и от Игор Чипев, директор на Дирекция „Книга и библиотечно дело” в МК. Прозвуча химнът на Фестивала (текст Петя Александрова, музика Хайгашод Агасян), след който изпълнилите фоайето деца се насладиха на приказния спектакъл за магията на книгите, воден от актьора Теодор Елмазов.

    
◊ ИЗ ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

В програмата на първия фестивален ден бяха включени: литературно състезание за ученици от началните класове и „открита сцена” за деца от сливенски детски градини и театър „Весел”, Велико Търново, който представи и своето шоу-спектакъл „Всичко ни е наред!”.

Бе проведен  национален пленер за детска рисунка на тема: „Приключение в приказния свят” (с участие на  400 млади художници от цялата страна от 7-14 години).

Гостуващите автори на творчество за деца Георги Константинов, Панчо Панчев, Петя Александрова, Катя  Воденичарова и Анета Дучева-Ферман, имаха вълнуващи срещи с малките читатели по училища и в ДТ „Ст. Киров”. Тук се състоя премиера на новите детски книги на Мая Дългъчева.

С  внимание бяха посрещнати проявите по проекта на фондация „Аида” (Верона, Италия): художествено-документалната изложба „Джани Родари” и анимирани четения по негови произведения.

         
◊ ОЩЕ ОТ ФОРУМА

С участието на университетски преподаватели, творци, издатели, учители и др., в галерия „Май” се състоя „кръгла маса” на тема: „Детската книга на XXI век и нейните читатели”. Тя бе открита от областния управител Христина Чолакова и ръководена от Росица Петрова-Василева и Игор Чипев. Присъстващите дискутираха проблемите на книгата за деца и съвременното четене в дигиталната епоха, ролята на приказката в живота на детето, формиране на читателски интерес у подрастващите, оформителските подходи в съвременната детска книга и др. Размисъл предизвикаха тревожните с констатациите наблюдения в доклада на ст.н.с. д-р Вихрен Чернокожев и Росица Чернокожева (Институт за литература – БАН) за „същностните цивилизационни липси в литературата за деца”, „стерилно затворена спрямо острите обществени реалности”: проблеми на „ненаписаната, недописаната, изгубената литература за деца”, на която й предстои „да постигне в ново измерение собствената си изгубена идентичност и чувството за собствено достойнство, свобода и независимост”.

В работата на форума взеха участие библиотечни работници, преподавателите във ВУЗ доц. д-р Младен Енчев (Шуменски университет), доц. д-р Светлана Стойчева (СУ „Св. Климент Охридски”), доц. д-р Петър Стефанов (ВТУ), доц. д-р Лъчезар Георгиев (ВТУ) и др.

С доклади участваха гостите от чужбина Елизабета Георгиева (Сърбия), д-р Йожеф Керестури (Унгария), като съобщението за проблемите на китайската литература за деца от Чен Ин (КНР) беше прочетено от Светлана Стойчева.

Във фоайето на ДТ „Ст. Киров” своя продукция подредиха издателствата „Егмонт-България”, „Пан”, „Жанет-45” и др.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
08.05.2008 г. 00:28
Посетено:
939
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5790-deseti-natsionalen-festival-na-detskata-kniga-v-sliven