Празници / фестивали

II-ри Европейски срещи на хумористичното изкуство "Изток-Запад" - Габрово, 2008

Домът на хумора и сатирата призовава: "Усмихни се на съседа!"

II-ри Европейски срещи на хумористичното изкуство "Изток-Запад" - Габрово, 2008


◊ СЪБИТИЕТО

Под това мото ще преминат II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток–Запад” – Габрово 2008, чийто организатор е Домът на хумора и сатирата. Международната изява е посветена на Европейската година на междукултурния диалог и ще срещне представители на различни нации и култури в българската столица на хумора.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

След обявяването на 2008 г. за Европейска година на междукултурния диалог, всяка една от 27-те страни-членки на ЕС подготви свой оригинален проект за нейното отбелязване. Националният проект на България е наречен „Къща” – като символ на обединение, традиции и национални ценности, на толерантност и стремеж към диалог, на присъединяването и приноса на България към европейската традиция. Той се координира от Министерството на културата, финансиран е от Европейската комисия и предвижда провеждането на редица международни прояви, обединяващи участници от различни страни. Дейностите са разделени тематично според помещенията в традиционната българска къща. В „кухнята” ще се демонстрират и дегустират типични ястия от националните кухни; в „работния кабинет” ще се провеждат творчески ателиета, срещи и анкети; в „музикалната стая” ще се изнасят концерти; в „библиотеката” на почит ще са изданията и медиите; в „дневната стая” около кръглата маса ще се правят срещи и дебати; в „гостната” ще бъдат подредени изложби на художници и фотографи; в „двора” на къщата ще се изнасят представления и артистични програми.

Домът на хумора и сатирата е партньор на МК в осъществяването на националния проект и се включва в него с интересна среща на хумористи от Европа под мотото „Усмихни се на съседа!”. В рамките на традиционния Международен фестивал на хумора в Габрово гости на Веселата къща ще бъдат 8 творци-художници от 7 европейски страни: Лудо Годерис (Белгия), Марие Плотена (Чехия), Жан-Морис Боск (Франция), представен от Ален Даман, Владимирас Березньовас (Литва), Вангелис Павлидис (Гърция), Никола Ангелкоски и Йордан Поп-Илиев (Македония), Ивайло Цветков (България).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЯВИТЕ

Европейските срещи на хумористичното изкуство ще бъдат открити на 16 май с кръгла маса на тема: „Междукултурният диалог като фактор за подобряване на съжителството и взаимното разбирателство между народите и ролята на хумора за по-лесно възприемане на различията”. След дискусията се предвижда пресконференция за медиите с творците-участници. На 17 май от 10.30 ч. в Парка на смеха ще се проведе атрактивна арт-акция на открито, където художниците ще рисуват на живо, музиканти ще изпълняват характерни мелодии за всяка представена европейска страна, а млади кулинари ще почерпят с приготвени от тях типични национални ястия. После празникът ще се пренесе в „гостната” на Дома на хумора, където в 11.30 ч. ще бъде открита сборната изложба на 8-те гостуващи художници-карикатуристи „Културното разнообразие – европейско богатство”.

Участниците във II-те Европейски срещи на хумористичното изкуство „Изток–Запад” ще бъдат гости на празничните прояви в Деня на Габрово и на веселия габровски карнавал, който тази година ще премине под мотото „Лев година храни”.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
30.04.2008 г. 11:35
Етикети:
Посетено:
907
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5751-ii-ri-evropeyski-sreshti-na-humoristichnoto-izkustvo-iztok-zapad-gabrovo-2008