Празници / фестивали

Един свят не стига

Фестивал за документални филми, посветени на човешките права

◊ СЪБИТИЕТО

Фестивалът „Един свят” „обявява кастинг” за следните роли: робините на 21 век, за войни камикадзета, за глобални мутанти, за най-малолетен работник. Търсим някой да изключи моторчетата на „демократичните управници” с нежното име диктатори на Китай, Северна Корея, Куба, Беларус и Венецуела.

Желаещите да се явят за главна и второстепенна роля могат да се свържат с нас или да дойдат на прослушванията в Дома на киното, Чешкия културен институт, Полския културен център и Френския културен институт от 7 до 11 май 2008 г.
    
Добре дошли в света на свободното слово и гражданския активизъм –  „Един свят” - фестивалът за документални филми, посветени на човешките права, който ще се проведе в София от 7 до 11 май.
    

◊ ПОВЕЧЕ

Един Свят е комплексна културно-образователна институция, която представя събитията и образите от голямата сцена на широкия екран без цензура. Представяме ново, свежо и алтернативно мероприятие с целогодишен характер с идея за обществена ангажираност.

То ще се случи в България за първи път благодарение на М-тел и Посолството на Дания, както и на много партньори, които може да видите на уеб сайта http://www.bgoneworld.org, за да продължи традицията на създателите на фестивала от Прага – фондацията „Хора в опасност”.
    
Програмата на фестивала включва 50 прожекции на филми, които задават ключови въпроси за свободата и равните права на хората днес. Залите за прожекции са Дом на киното, Чешки център, Френски културен институт, Полски културен институт и зала България-Корея в НДК. Специално за фестивала пристига топ-фоторепортерът от Чехия Ян Шибик с изложбата си „Дяволът в нас”.

Гости от цял свят: режисьори, активисти от нестопанския сектор, представители на чуждестранни мисии в България и организатори на фестивали на документалното кино, посветени на човешките права, ще са на разположение за интервюта и диалог. Зрителите ще имат възможност да се срещнат с тях след прожекциите на филмите им или в рамките на различни тематични беседи. Нестопанските организации могат да обсъдят с тях възможностите за използване на документалния филм в обучението за цял живот и в процесите на неформално образование.

Фестивалът носи едно основно послание – да се насърчава гражданската активност в рамките на европейските и световните политики за защита на човешките права чрез изразяване на позиция по темите, които са от особено значение особено след приемане на България в европейското семейство.


◊ БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ
    
Българските филми, които ще представим на фестивала са „Цветът на усмивките”, „Пропуснат живот”, „Проблемът с комарите и други истории”, „Целувка за лека нощ” и „Рила и ски курортите”.

Фестивалът не показва филми, свързани със събития от миналото, а представя чудовищни престъпления срещу човечеството, които се случват днес, тук и сега.


• Програмата по места на прожекции и часове е публикувана на http://www.bgoneworld.org.

Билетите ще струват 3 лв.

Заповядайте на пресконференцията на фестивала на 29 април от 12.30 часа в Чешки център.
Автор:
Георги Христов, Галя Терзиева, Ивелина Джамбазова
Публикация:
25.04.2008 г. 16:21
Етикети:
Посетено:
866
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5731-edin-svyat-ne-stiga