Празници / фестивали

Фестивал на кръстопътя на културите

Европа - толерантност, приемане и разбирателство

Фестивал на кръстопътя на културите


◊ СЪБИТИЕТО

Между 2 и 6 април 2008 г. в Студентския културен център Chatka Żaka при университета "Мария Кюри-Склодовска" (Люблин) ще се проведе Девети фестивал на документалното кино.

За замисъла, идеята и акцентите с Директора на Фестивала „Кръстопътна Европа” Гжегож Линковски разговаря Лукаш Дудковски

Винаги ме е интересувала темата за отношенията между хората, формирали се чрез другостта на религиозни, етнични или национални групи
, казва Гжегож Линковски, директор на фестивала. Тези думи чудесно се вписват в идеята на самия фестивал, който чрез документалните филми ни принуждава към рефлексия на проблемите на съвместното съществуване на много култури и нации в Европа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Името „Кръстопътна Европа” е взето заради символната гледна точка, каквито са кръстосаните пътища. Места, където човек спира и се замисля дали да тръгне надясно, наляво или да се върне, а може да реши да изостави кръстопътя и да тръгне по различен път, което за нас има символично значение. Кръстопътят е мястото, което има някакъв дух. В стари времена на кръстопътя са поставяли обелиски, езически фигури, параклиси. Вярвало се е в демони, които вредят на човека – за това можем да прочетем в литературата – казва Гжегож Линковски.

Символ и статуетка на „Кръстопътна Европа” са Св. св. Кирил и Методий, обърнати с гръб един към друг и превърнати в граничен стълб. Двамата като патрони на Европа, които са умеели да свързват Запада и Изтока. На фигурата се появяват буквите на четирите посоки на света – на кирилица, на гръцки, на латиница и на иврит.

Първото издание на Фестивала се провежда през 1999 година, когато градската управа се обръща към настоящия директор с молба за помощ при организиране празнуването на Полско-литовската уния. – Имах идея за фестивал с проблематика международна – интеррелигиозна, за проблемите на пограничността и тези, възникващи от съседството. Така се създаде фестивал, чието първо издание се състоя в Центъра за култура. С времето формулата се разшири, филмите узряха за тази идея, режисьорите се опитаха да се пригодят към нея, казва директорът.


◊ ФЕСТИВАЛЪТ ТАЗИ ГОДИНА

През тази година на Деветите международни дни на документалните филми „Кръстопътна Европа”, продължаващи от 2 до 6 април, зрителите ще могат да видят около 100 филма. Новост са пълнометражните филми. Един от тях, откриващият Фестивала – „Боецът” на Яцек Блавут, представя историята на Марек Пьотровски, легендарен кикбоксьор, чието здравословно състояние го принуждава да прекрати кариерата си. След всяка прожекция ще има възможност за разговор с авторите.

За мен най-голям хит е цикълът видеописма (Video Letters). Работих няколко години, за да примамя авторите им в Полша. Това е проект на Ерик ван дер Брук и Катарина Рейгер, които след края на войната на Балканите започнаха да правят филмови записи на хора, разказващи за войната, и хора, които са участвали в нея. По този начин създали „видеописма”, които документалистите изпратили на хора, стоящи на другата страна в конфликта (например от босненец до сърбин). Това позволило изграждането на диалог между конфликтуващите страни и показало, че документалните филми могат да бъдат плоскост на разбирателство. Освен срещата с авторите, на фестивала ще бъдат показани 6 от най-добрите филми от цикъла.

За младия зрител имаме нещо образователно. Ще покажем филма на Кшищов Кйешловски, забележителен полски режисьор на фабуларни филми, но който създава и документални. На фестивала ще прожектираме няколко от тях, в това число „Легенда”, която досега никой никъде не е показвал, казва Гжегож Линковски.

Ще бъде представена презентация на изложба, реализирана от Музея на кинематографията в Лудж „Кшищов Кйешловски – Следи и памет”, където ще могат да се видят също и снимки на режисьора.

Друга атракция ще бъде най-новият документален филм на Йежи Хофман „Украйна – раждането на нацията”, който показва формирането на украинската национална идентичност. Самият режисьор ще бъде почетен гост на фестивала.

Искаме нашият фестивал да представи промяната в мисленето, от стереотипи, предразсъдъци и омраза към толерантност, приемане и разбирателство, казва Линковски.

Официалната страница на Фестивала е http://www.rozstajeeuropy.pl


Превод: Албена Вачева, Николай Папучиев
Автор:
Публикация:
29.03.2008 г. 21:31
Посетено:
562
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5557-festival-na-krastopatya-na-kulturite