Празници / фестивали

В Казанлък започна Чудомировата фиеста

Чудомир бръсне на сръбски

В Казанлък започна Чудомировата фиеста


◊ СЪБИТИЕТО

В Казанлък започна Чудомировата фиеста, в която ще има за всекиго по нещо

• Чудомир ще бръсне и разсмива сърбите, които с право са с развален кеф заради Косово. Това ще стане чрез третия том Чудомирови разкази под заглавието "Берберин", който излезе на сръбски език в превод на Бранко Ристич. Според д-р Ристич тиражът свършил като топъл хляб, затова той замисля да издаде и четвърта книга с лакърдиите на най-големия Нашенец.

Активно се работи и по гръцкия превод на Чудомир, това съобщи директорът на фондация "Чудомир" Пеньо Терзиев. Освен това, след две години Чудомир ще проговори и на датски в специално билингва-издание на големия ни хуморист - в комплект с Андерсен, който също се е изявявал като писател на смешни истории.

Пловдивчанинът Здравко Попов пък е новият носител на наградата "Чудомир" от най-стария литературен конкурс в България - за разказ, публикуван във в. "Стършел". Той успя да омае журито с култовия си разказ "Махмурлук".

• Започна и седмото издание на театралния фестивал "Комедийният хит на сезона", в който ще разсмиват казанлъшката публика Камен Донев, Театърът на армията, Театър "199" и Плевенският театър.

• А в петък и събота Казанлък ще се превърне в Мека за поетите със започващия поетичен пленер и конкурса за любовна поезия "Магията Любов".

И още: Лили Иванова, Доницети, Васко Кръпката, Руслан Мъйнов, класически китари и бардове ще гъделичкат слуха на меломаните.
Автор: Петър Марчев
27.03.2008 г. 16:39
Посетено: 851
Етикети: Казанлък
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5532-v-kazanlak-zapochna-chudomirovata-fiesta