Празници / фестивали

Претендент за Оскар ще открие 9-ия Международен София Филм Фест, балкански шедьовър ще го закрие

Претендент за Оскар ще открие 9-ия Международен София Филм Фест, балкански шедьовър ще го закрие
  • ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ - 4 март, 19.00 часа, Зала 1 на НДК
  • Филмът на Майк Лий „Вера Дрейк” с три номинации за Оскар ще открие 9-ия Международен София Филм Фест. Номинациите са в категориите: най-добър режисьор – Майк Лий, най-добра актриса - Имелда Стонтън, оригинален сценарий – Майк Лий. „Вера Дрейк” (Великобритания/Франция, 2004) получи Златен лъв за най-добър филм и купа Волпи за най-добра актриса за Имелда Стонтън на 61-то издание на фестивала във Венеция през септември 2004 г. Има 11 номинации за най-престижните британски филмови награди – БАФТА, сред които отново за най-добър филм и женска роля. През ноември 2004 г. филмът на Майк Лий е избран да открие Лондонския филмов фестивал. В отличията се вписват и 5 Британски независими филмови награди '04 – за най-добър филм, за актриса на Имелда Стонтън, за актьор на Фил Дейвис, за поддържащ актьор на Еди Марсън и за режисура. Имелда Стонтън взема наградите на критиката от Чикаго, Торонто, Сиатъл, Ню Йорк, Сан Диего, Лос Анджелис и на Националната асоциация на филмовата критика в САЩ за най-добра актриса. През декември 2004 Стонтън спечели наградата на Европейската филмова академия за най-добра актриса. Майк Лий е режисьор на над 30 филма ("Тайни и лъжи, "Голи", "Животът е сладък"). ”За мен историята, която филмът разказва, е от изключително значение. Холивуд игнорира сценария, на първо място там е: кой е актьорът, който ще играе, или кой е режисьорът, а след това сценарият се нагажда спрямо тях и изискванията на продуцентите. Аз не се подчинявам на това." Най-новият му филм - "Вера Дрейк", ситуиран в Лондон през 1950 г., е за "живота и за начина, по който го живеем" според неговия автор. Вера (Имелда Стонтън) е посветена на семейството, двете си деца, близките, съседите. Никой не подозира, че вече двайсет години тя се занимава с нелегални аборти. „Както и останалите филми на Майк Лий “Вера Дрейк” е изпълнен с хумор и проникновени наблюдения. Разнообразният ритъм на ежедневния говор е резултат от отличните актьорски интерпретации. Стонтън е неотразима в ролята на Вера. Нейната промяна от весел стоик в пречупена жена е покъртителна” (Сандра Хеброн). Изпълнителката на главната роля Имелда Стонтън играе в английските филми от предна линия като "Разум и чувства", "Влюбеният Шекспир", филмите на Кенет Брана по Шекспировите пиеси "Сън в лятна нощ" и "Дванайсета нощ".
  • ОФИЦИАЛНО ЗАКРИВАНЕ – 13 март, 19.00 часа, Зала 1 на НДК
  • „Сън в зимна нощ” на сръбския режисьор Горан Паскалевич ще закрие 9-ия Международен София Филм Фест. Филмът е носител на специалната награда на журито на 52-ия кинофестивал в Сан Себастиан - 2004 и наградата SIGNIS. Има и почетна награда от конкурса „Златна котва” за средиземноморско кино на фестивала Хайфа, Израел. В „Сън в зимна нощ” режисьорът се обръща към следвоенна Сърбия и преплита съдбите на бившия затворник Лазар с две босненски бежанки - Ясна и болната й дъщеря Йована. Героите се опитват да загърбят болезненото си минало и да обърнат нова страница в живота си. Лазар иска да забрави затвора, а Йована - съпруга си. Горан Паскалевич е сред най-изявените в съвременното европейско кино сръбски режисьори. Роден в Белград, завършил Филмовата академия в Прага, още с дебютния си игрален филм „Плажният пазач през зимата” Паскалевич спечелва наградата на критиката в Берлин. Продуцент, режисьор и сценарист, художник на филма си „Слуга” (1975). Като режисьор има над 30 документални и 13 игрални филма, които са представени на най-престижните кинофоруми като Кан, Берлин, Венеция. Филмът му „Буре барут” по сценарий на Деян Дуковски е отличен с наградата на Международното жури във Венеция и на ФИПРЕССИ за най-добър европейски филм на 1998 г. През 2001 г. попада в топ 5 на класацията на VARIETY за режисьор на годината – заедно с Нийл Джордан, Стивън Содърбърг, Едвард Йанг, Ласе Халстрьом. Филмът му „Как Хари се превърна в дърво”(2001) е представен на 7-ия София Филм Фест. Изпълнителят на главната роля във филма „Сън в зимна нощ” (Лазар) Лазар Ристовски е известен на българската публика най-вече от ролята на Петър Попара-Църния от легендарния балкански епос на Кустурица - “Ъндърграунд”. Той е един от най-популярните сръбски актьори с двайсетгодишна кариера (46 филма като изпълнител, включително като сценарист и продуцент). Участва във филмите, които се занимават с най-болезнените теми от новата сръбска история и заклеймяват войната и агресията – „Буре Барут” (1998) на Горан Паскалевич, „Бяло облекло”(1999), „Бумеранг” (2001). За главната си роля във филма „Сбогом, двайсети век” той печели наградата за най-добър актьор на Fanta Festival през 2000 г. Във филма на Горан Паскалевич Лазар е и продуцент, а в актьорския състав са брат му Йован и съпругата му Даница.
    Автор:
    Момчил Цонев - спец. кореспондент на LiterNet за София Филм Фест
    Публикация:
    25.11.2005 г. 11:35
    Посетено:
    839
    Линк:
    https://kulturni-novini.info/sections/11/news/549-pretendent-za-oskar-shte-otkrie-9-iya-mezhdunaroden-sofiya-film-fest-balkanski-shedyovar-shte-go-zakrie