Празници / фестивали

Празничен благослов в Кърджали

По случай Рождество Христово и Курбан Байрам

◊ СЪБИТИЕТО

Клуб “Вярата” при Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” – Кърджали организира

на 20 декември 2007 от 14 часа

празнична среща и представяне на книгата с приказки  “Огледалцето на Бог” от Божидара Ангелова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СРЕЩАТА

По случай Рождество Христово и Курбан Байрам клуб “Вярата” при Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” – Кърджали организира поредната си проява, посветена на духовността.

Това ще бъде една празнична среща с участието на ученици от СОУ “Климент Охридски”, СОУ “П. Р. Славейков”, СОУ “Й. Йовков”, СОУ “Георги Бенковски”, с учители, родители, богослови. Основният акцент в нея ще бъде поставен на силата на вярата и на упованието в Бога. На тази вяра, която сътворява светлина, живот и блаженство. На тази вяра, без която няма вярност и без която разрухата е страшна. Върху тази тема ще се опитат да размишляват учениците-творци със своите съченения, посветени на двата празника.

Местни поети също ще интерпретират вечната тема със свои стихове. А детската писателка от Кърджали Божидара Ангелова ще представи новата си книга с приказки “Огледалцето на Бог”. Освен сладкодумен разказвач, Божидара е и богослов, и художник. Свири на китара и пиано, има и над 30 авторски песни. Създава ярки, запомнящи се художествени образи, които подтикват за участие в доброто, нравственото, красивото. В прозата си и в поезията си разглежда общочовешките въпроси за истината, свободата, правдата, смисъла на човешкия живот.

По думите на нейния преподавател от Богословския факултет д-р Стоян Чиликов, тя съумява блестящо да предаде дълбоките богословски истини и то в една оригинална поетична форма, със силни метафори, които обогатяват читателя и го правят по-благороден.

Празнични благослови за здраве, берекет и благоденствие ще поднесат учениците от клуб “Традиция” към СОУ “Климент Охридски”.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
18.12.2007 г. 17:08
Етикети:
Посетено:
830
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/5094-praznichen-blagoslov-v-kardzhali