Празници / фестивали

Втори Медиен панаир: Журналисти по теория, журналисти на практика

Бутик и конфекция в медиите

Втори Медиен панаир: Журналисти по теория, журналисти на практика


◊ СЪБИТИЕТО

Вторият Медиен панаир „Журналисти по теория, журналисти на практика” ще се проведе във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Кл. Охридски” между 10 и 14 декември 2007 г.

Организиран от фондация „За ново партньорство в журналистиката” и ФЖМК, панаирът отразява стремежа за активна комуникация между преподавателите от най-старото и авторитетно висше училище по журналистика и представителите на медиите в България с цел сравнение между теоретичните аспекти на журналистиката и практическите изисквания към студентите.


◊ ПРЕДИШНИЯТ ПАНАИР

В рамките на Първия Медиен панаир „Журналисти по теория, журналисти на практика”, проведен между 11 и 15 декември 2006 г., своите програми, стилове, водещи лица и особености представят над 20 от водещите медии. В рамките на студентската борса са създадени контакти между пиар- и HR-отделите и студентите на факултета. Проведени са дискусии за възможностите на телевизионната цифровизация и за значението на реалити формата. Представена е изложба за развитието на организираното журналистическо движение в България. На конференция са изнесени съвместни доклади между преподаватели от факултета и колеги от практиката.

Чрез този панаир ФЖМК за първи път отвори толкова широко врата пред медийните организации със съзнанието за значителната роля, която журналистиката има пред обществото и за ролята, която факултетът, като учебна институция, играе при формирането на медийния дневен ред. С такава цел всички изнесени презентации, доклади, дискусии и снимки от Първия Медиен панаир са събрани в сборник, който е публикуван в средата на тази година.


◊ ПРЕДСТОЯЩИЯТ ПАНАИР

Вторият Медиен панаир „Журналисти по теория, журналисти на практика” се очертава като още по-амбициозно събитие. Под мотото „Бутик и конфекция в медиите” своите най-добри продукти са поканени да представят както медийни организации, така и пиар и рекламни агенции, независими продуценти и издателски къщи.

Дискусиите ще разглеждат:
. мястото и способността на политическите журналисти да преведат политическите и управленски послания до обществото;
. значението и темите, които са отразявани от разследващите журналисти;
. възможностите на медиите да създават и да участват в социални кампании.

Ще бъдат прожектирани актуални филми и медиа арт продукция. Специално за панаира е организиран и конкурсът „Несъвършенство – ето го върхът” за медийни продукти на студенти на ФЖМК.

Макар ориентиран изцяло към студентската аудитория на СУ, Медийният панаир „Журналисти по теория, журналисти на практика” успява да създаде така необходимия диалог между представите на преподавателите и интелектуалците за мястото и ролята на медиите в личното и социалното ежедневие на хората, очакванията на студентите и на обществото за изграждането на качествен образователен продукт и нормите, на които се подчинява медийната индустрия като цяло и българските обществени и комерсиални медии.


◊ БЛОГОСФЕРА

Организаторите на Втория медиен панаир са се погрижили чрез специален блог информацията за събитието да достига до всички. Следете го!
Автор:
Мария Попова
Публикация:
02.12.2007 г. 13:41
Посетено:
424
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4997-vtori-medien-panair-zhurnalisti-po-teoriya-zhurnalisti-na-praktika