Празници / фестивали

Пето издание на "Младите в театъра" - Ловеч 2007

1-8 октомври 2007

Пето издание на "Младите в театъра" - Ловеч 2007
Сцена от спектакъла "Учител" от Жан–Пиер Допань


◊ СЪБИТИЕТО

Пети театрален фестивал "Младите в театъра"

Модерно ли е да си млад и да се занимаваш с театър? Модерно ли е ТЕАТЪРЪТ да се случва провокативно дори и в провинцията?

Театър-провинция... театър-столица...

Ако ТЕАТЪРЪТ е елитарно изкуство, то преди повече от 25 години малка, но твърде шумна компания от току-що завършили режисьори, се отправя на път в търсене на своя театър, без да мисли за тенденциозното разделение (столица-прованс), именно за да бъде себе си... и се разпознава в биещ с ритъма на младенец театър. Тогава сцената на Драматичен театър Ловеч е само на 16 години.

Кръгът около Иван Станев, изследващ потайностите на своята идея за театър скача в първото си ГОЛЯМО ДЪЛБОКО, за да се отвори към света или светът да го открие като дълго жадуван лъч. Това е времето на желаните промени, процеси, инакомислие... Това е времето, в което родната критика определя показите на режисьорите в Ловеч като „Дни на младата режисура”.
   
Наистина традициите не са това, което бяха, и според логиката на този рекламен слоган, две години след последния „младежки” театрален фестивал в Ловеч, идва времето на следващия опит да се съберат на едно място режисьори, актьори, художници, сценографи, театроведи... изкушени от ТЕАТРАЛНОТО.

Амбицията ни е да ви запознаем с театъра на т.нар. дебютиращи. Всеки участник в нашия фестивал прави своя дебют. По смисъла на Фонд Дебюти, за дебютант се приема онзи автор-творец, осъществил своя театрален замисъл в спектакъл в рамките на три последователни прояви. След третия си спектакъл, създателят на театрални светове навлиза в пространството на професионалистите...

Предложените в програмата на петото издание спектакли са дело на дебютанти, но това не означава, че работата на създателите им е повърхностна, лишена от мисъл и мъдрост. Да си млад и да проявяваш зрялост в посланията си, е лукс. Така би го написал един от най-афористичните и скандални драматурзи - Оскар Уайлд. Да бъдеш част от публиката на фестивала „Младите в театъра” - Ловеч 2007, също е лукс, защото заглавията и спектаклите се вписват в желанието ни: да ви запознаем с едно ново, интересно, будно поколение.


◊ ПРОГРАМАТА

Официално откриване

1 октомври, 19.00
Драматичен театър „Гео Милев”- Стара Загора
Учител от Жан–Пиер Допань
. Постановка Александър Събев,
. Сценография Йосиф Божилов
Моноспектакъл на актьора Константин Икономов

Белгийският драматург и съответният текст са известни на публиката ни от интерпретацията на режисьора Борислав Чакринов и актьора Велко Кънев – Народен театър „Иван Вазов”. Въпреки това, тандемът Александър Събев - Константин Икономов не отстъпват с таланта и въображението си на утвърдените имена. В тази театрална версия, зрителят ще се наслади на ювелирно изведен мизансцен и актьорска игра. Спектакълът изследва на ръба на документалното, под формата на разпит, причините за кризата на ценностната система, вярата в познанието. Какво става с душата, когато учителите се откажат от мисията си? Какво се е случило, когато учителите убиват своите ученици? За някои „Учител” ще бъде като реалити-шоу, за други може би този спектакъл ще бъде като излизане от кома...


2 октомври
19.00
Медея - Театрална работилница „Сфумато”
. Сценарий и режисура Диана Добрева,
. Музика Петя Диманова,
. Сценография и костюми Марина Додова,
. Хореография Татяна Соколова,
. Участват Диана Добрева, Филип Аврамов, Даниел Димов, Вилма Карталска, децата Екатерина и  Константин

Казват, че човекът на 21. век се е отказал от Бог, но именно трагедиите го срещат с Бог и благодарение на драмите от живота се случва докосването с Бог. Феноменът Медея е един от най-страшните ритуали-срещи с Бог. Медея на Диана Добрева е спектакъл жертвоприношение, магически ритуал, в който сцена, ритъм, музика и игра те карат да забравиш себе си и да станеш част от поетичния свят на актьорите. Номинациите „Икар” 2007 за режисьорски дебют (Диана Добрева) и „АСКЕЕР” 2007 за изгряваща звезда (Диана Добрева) са красноречив факт за изтънчеността и усета на създателите на този спектакъл.

МЕДЕЯ се превърна в едно от събитията на театрален сезон 2007.


3 октомври
19.00
Нищо по-хубаво
Един проект на Младен Алексиев - Касиел Ноа Ашер
. Монолог от Оливер Буковски,
. Постановка Младен Алексиев
. Сценография и костюми Розина Макавеева,
. Авторска музика Калин Николов

Съвременната немска пиеса "Нищо по-хубаво" ни среща с една самотна жена, затворена в своята стая, която очаква идването на своя любим. Зрителите са нейни гости - непосредствени свидетели на това очакване, очевидци на едно усамотение. Радостта и нетърпението я карат да запълва времето с разкази от своето минало и с представи за щастливо семейно бъдеще. Неусетно пред нас се разкрива причудливата и абсурдна биография на една застаряваща жена от бивша Източна Германия, преминала през цяла редица инситуции и нелепи ситуации, но съхранила жизнеността си и чувството си за хумор чрез вярата си, че хубавото предстои. Умението на героинята да превръща тежките епизоди от своя живот в комични истории, прави срещата с нея едно непринудено споделяне, което дълбоко трогва и вълнува.

"Нищо по-хубаво" е спектакъл, който разчита изключително на непосредствената среща между зрители и актриса. В нашето все по-дигитално технологично съвремие театърът е едно от малкото места на пряка среща и общение между хората. Посредством изключително стесняване на камерния формат и осигуряване максимална близост на зрителите до пространството на игра, спектакълът се лишава от излишната театралност и претруфеност на традиционните сценични декори. Пространството е оголено, сурово, доминират фактурите - естествена среда за едно усилено очакване. Оригиналната музика, в синхрон с пространствения образ, е акустична и камерна.

Известна в българското медийно пространство най-вече като скандална и провокативна, тук актрисата Касиел Ноа Ашер ни повежда в една много лична среща, лишена от прекомерни преувеличения и пресилена експресия. Актьорското изпълнение е разположено в интимния тон на споделянето и притегля зрителите като свои преки съучастници в разказа. Една истинска човешка среща. Нищо по-хубаво.


4 октомври
19.00
„Йерма” от Федерико Гарсия Лорка
Младежки театър „Николай Бинев”
. Режисьор: Биляна Петрова
. Сценография Кирил Наумов
. Участват: Мила Банчева, Милен Янчев, Искра Донова, Мариела Топалова, Иван Григоров

Йерма е млада жена, отдала се на семейството и на любовта към своя съпруг. Но Йерма е безплодна. Ужасът от безплодието и невъзможността да бъдеш родител тегнат над Йерма.

Когато Лорка създава този текст, едва ли е подозирал, че спектакълът „Йерма” ще бъде обявен от цензурата като „скандален” и ще бъде свален от театралния афиш на Мадрид.

В работата на младите актьори се наблюдава деликатно смесване на жестове-символи, фино изследване на Душата.

През театралната 2007 година, критиката посрещана проекта на младата Биляна Петрова като откритие и най-интересният спектакъл – дебют от програмата  "Младите в Младежкия".


5 октомври
19.00
Драматичен Театър „Стоян Бъчваров” - Варна
Време да обичаш, време да умреш - от Фриц Катер
. Превод и режисура Гергана Димитрова
. Сценография и костюми Розина Макавеева
. Музика Емилиян Гацов-Елби и Бранимир Стойков-Bunny
. Участват: Петя Петкова, Пламен Георгиев, Милена Кънева, Антонио Угрински, Владислав Виолинов, Димо Алексиев, Росица Дичева, Надежда Панайотова, Симеон Лютаков, Валентин Митев, Емил Неделчев

Някъде на Изток - Германия, годината е около 1982. Купоните, рок-енд-ролът са несъвместими с кредото да бъдеш верен на своята Партия. Добрият ученик е добър пионер, който няма право да бъде различен, да бъде себе си, да бъде млад. Държавната история е и лична история. Личната история се слива с държавната. Дали години след падането на Берлинската стена мисленето на източният човек се е променило или противно на надеждите ни за развитие, ние си оставаме непоправими соц-идеалисти? Спектакълът на Гергана Димитрова е вглеждане в бъдещето, като процес от грешките на историческото ни „вчера”.


6 октомври
19.00
Час преди полунощ - авторски спектакъл на актрисата Юлиана Сайска
. Участват: Юлиана Сайска, Мария Атанасова, Велислав Павлов, Борис Георгиев, Емилиян Гацов-Елби, Лора Хаджимишева, Донка Боева, Невена Златинова-Jaya, Мариана Кръстанина, Жасмина Чолакова   
. Музика: Емилиян Гацов-Елби

„Звучи като любов, а мирише на страх”... някъде около 23.00 в Червената зала на „Червената къща” - реалното пространство на този спектакъл. Тогава  започва непредсказуемото: еротично нахлуване в света на демоните на страстта. Подвластните на магията на кинорежисьора Дейвид Линч или асоциативните образи на „Широко затворени очи” – Стенли Кубрик, вече подозират за изненадите на „Час преди полунощ”. Танц, жест, търсят контакт с притаените ни фантазии. Останалото е Мълчание или както се завършваше омагьосаният филм на Линч “Mulholand drive” - ”Silenzio!!!”…


7 октомври
19.00
Спектакъл на ДТ Ловеч 
АРТ от Ясмина Реза, режисьор Атанас О’ Махони
. С участието на Николай Върбанов, Пламен Великов, Светослав Радев
. Музика доц. Данко Йорданов
. Сценография ПетърТанчев

Дебютантът режисьор Атанас О’ Махони и триото от талантливи млади актьори търсят парадкосите на съвремието ни, в което една бяла картина с едва доловими бели черти върху повърхността си успява да превърне едно дълготрайно приятелство в кошмар. Дали изкуството е в състояние да спаси света, когато предизвиква хаос в отношенията ни? Дали е възможно постигането на равновесие и могат ли компромисите да се определят като рационално и необходимо зло?

АРТ и иронията на френската драматуржка и актриса Ясмина Реза, подлагат на съмнение установените етико-естетически стойности.


8 октомври
19.00
Официално закриване

Спектакъл на ДТ Ловеч и ДТ ”Рачо Стоянов” Габрово - извън конкурса
„Разни, чудни истории” по Гогол
. Режисьори Ирина Клишевска - художествен ръководител - театър „Колесо” - Киев, Явор Бинев
. Сценография Георги Мирчев
. Музикален педагог доц. Данко Йорданов
. Хореография Нина Суванджиева
. С участието на сборна формация актьори от ДТ Ловеч и ДТ Габрово

Мистичните повести на Гогол оживяват отново. Сцената е тайнствен свят, изпълнен с опасности и вълшебства, с музика и смях до припадък - леко зловещ, но добронамерен към публиката.

Спектакълът е резултат от тридесетдневен уъркшоп, в който текстът се ражда по идея и импровизация на актьорите. Тандемът Клишевска-Бинев ни въвежда в традициите на т.нар. от критиката ИГРОВИ ТЕАТЪР, познат ни от постановките на Юлия Огнянова, Александър Морфов, Стефан Москов.

13-16.00
• Авторски прочит на млади драматурзи
. В четенето участват актрисите: Росица Дичева - ДТ Варна, Здравка Керемедчиева - ДТ Стара Загора, графичният дизайнер Мариела Костова.
. Прочитът ще приключи с доклад на тема с лектор Елица Матеева „Младите в годините на прехода”.


◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА

. Спектаклите ще бъдат журирани от екип в състав: актрисата Касиел Ноа Ашер, режисьорът Владимир Петков - един от първите участници в първото издание на фестивала в Ловеч и представител на Министерството на културата.

• ДТ Ловеч ще връчи следните награди: за режисура, дебютант драматург, участвал в четенията и за сценограф. Отличилите се ще работят по проекти на сцената на ДТ Ловеч през театрален сезон 2007-2008.

. Сценографите Надя Василева, Петър Танчев, Деница Аргелопулос, работили през театралния сезон на сцената на театъра, ще направят художествени визуални инсталации по време на фестивала.

. Фестивалът на сцената на ДТ Ловеч е единстевният оазис в България, място на уникална среща между младите творци и зрителите. Надяваме се да бъдете част от нашата публика.

Автор на текстовете в програмата: Елица Матеева
 
• Фестивалът е реализиран с подкрепата на:
. Министерство на културата - Дирекция театър, цирк и вариететни изкуства,
. Ресурсен регионален център за Култура „Фабриката”,
. Драматичен театър Ловеч и др.
Автор:
Елица Матеева
Публикация:
23.09.2007 г. 18:06
Етикети:
Посетено:
979
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4509-peto-izdanie-na-mladite-v-teatara-lovech-2007