Празници / фестивали

Панаир на младите - Есенен театрален салон

Камерна сцена в Младежки театър „Николай Бинев”

Панаир на младите - Есенен театрален салон


◊ СЪБИТИЕТО

От 24 до 30 септември 2007 година

Младежкият театър ще бъде домакин на първото си издание - Есенен салон на Младите в Младежкия - Панаир на младите.

 
◊ ПРОГРАМАТА

Панаир на младите
Участници и спектакли


1. Жажда – спектакъл на дипломанти от НАТФИЗ -
24 септември,  17:00 ч., камерна сцена
2. За жената отсреща - 24 септември, 20:30 ч., камерна сцена
3. Обноски за маса - спектакъл на дипломанти от НАТФИЗ - 25 септември, 19 ч., камерна сцена
4. Таксита - Програма „Младите в Младежкия” - 26 септември, 19 ч., камерна сцена
5. Нищо по-хубаво - Програма „Младите в Младежкия” - 27 септември, 19 ч., камерна сцена
6. Йерма - Програма „Младите в Младежкия - 28 септември, 19 ч., камерна сцена
7. Смъртта и момичето - Премиера на Програма “Младите в Младежкия” - 29 септември, 19 ч., камерна сцена
8. PLAY/BACK - ДТ Ловеч - 30 септември, 17 ч., камерна сцена
9. Когато се раждаха боговете - Театър “Окаста” - 30 септември, 19 ч., Голяма сцена


◊ ПОДРОБНО

Жажда - дипломанти НАТФИЗ - 24 септември - откриване на фестивала от 17 ч. - камерна сцена

Участници в проекта
Ал. Илиева, Ал. Караманов, Ж. Джуранов, Ив. Енев, М. Стоянова, Н. Василева, Р. Русев, С. Петрова, Ст. Стоянов, Т. Евтимова – абсолвенти от НАТФИЗ „Кр.Сарафов”- София, клас проф. Д. Рускова

Жажда!

Авторски спектакъл на Велимир Велев

Човешката душа във вечния копнеж за пълнота и цялост.
Пластиката на човешкото тяло в една нова и неочаквано въздействаща форма. Десет души, които те карат да не вярваш на очите си!

И преживяване, което трудно ще опишеш с думи!
   
За жената отсреща на 24 септември от 20:30         
. постановка: Ирина Дочева,
. текст: Ани Васева, 
. сценография: Рада Петрова и Тони Кондев,
. музика: "Амбиент Анархист", 
. участва: Ирина Дочева.

Всяка жена има нужда от дишане в ухото. Всяка жена драска с нокти в контакта. Всяко око може да изчопли дупка във вените й. Всяка дума вибрира триста пъти под небцето. Всеки телефонен звън кънти като посмъртни стъпки.

„За жената отсреща” е моноспектакъл на Ирина Дочева – какво става с една жена, едно тяло, едно око, което е само. Само колкото да измисли на кого да каже, че е останало без глас и без форма. Само до дъното на окото, което го няма.

Обноски за маса от Алън Ейкбърн
Учебен театър - НАТФИЗ Кръстьо Сарафов, 25 септември от 19.00
. режисьор Антон Угринов,
. участват Гергана Гълъбова, Десислава Пашова, Димитър Живков, Елена Димитрова, Ивайло Захариев, Ивайло Кръстев, Петър Василев, Юлиян Рачков, Яна Титова,
. дипломен спектакъл на студентите от IV Б курс с худ. ръководител проф. Атанас Атанасов.

В комедията „Обноски за маса” се разгарят неадекватните страсти на шепа млади хора, хранещи се с чувствата и вълненията на другите около масата. След режисьорската си работа на сцената на НТ „Иван Вазов” и комедията „Шокомания” от Филип  Блазбанд, режисьорът Антон Угринов е поверил ролите в обноските на млади и талантливи дипломанти от НАТФИЗ - клас проф. Атанас Атанасов. Удоволствието от яркостта на тяхното присъствие е гарантирано!!!

Таксита – мултимедиен сценичен експеримент по филма на Джим Джармуш „Нощ над света”, 80 мин., 26 септември от 19.00
. Адаптация и авторски текстове: Анна Данкова, Светлозар Георгиев,
. Режисура: Анна Данкова - възпитаничка на Леон Даниел,
. Актьори: Огнян Голев - възпитаник на проф. К. Азарян, Свежен Младенов - възпитаник на проф. Стефан Данаилов (номинация за изгряваща звезда 2005), Мария Стоева,
. Сценография и костюми: Теодора Дончева, Анна Данкова,
. Мултимедия: Никола Апостолов,
. Монтаж: Ивайло Димитров, Анна Данкова,
. Авторска музика: Ambient Anarchist.

“Таксита” представя четири случки в такси. Те нямат връзка помежду си, с изключение на това, че се случват в един и същи град и по едно и също време. Хората тук се срещат за пръв и последен път в живота си и то във време, равно на един маршрут.

Героите на текста са граждани на света - случващ се в динамиката си, в условностите си, предлагащ неочаквани ситуации. Те са странници, които дишат с ритъма на света. Говорят на един език, но сякаш трудно се разбират. Героите принадлежат на “махалата” и средата си, въпреки това в повечето случаи се оказват абсолютни самотници... Провинциалисти, чужденци, безделници и амбициозни далавераджии, бивши клоуни в цирка, слепци..., за всички тях отдавна е станало безинтересно кой откъде идва и каква е принадлежността му. Най-важното е: настоящият момент и посоката на целите.

Нищо по-хубаво - 27 септември. Камерна сцена от 19:00
. Монолог от Оливер Буковски,
. Превод Яна Кожухарова,
. Постановка Младен Алексиев,
. Сценография и костюми Розина Макавеева,
. Авторска музика Калин Николов.
Продължителност 75 минути.

Съвременната немска пиеса Нищо по-хубаво ни среща с една самотна жена, затворена в своята стая, която очаква идването на своя любим. Зрителите са нейни гости - непосредствени свидетели на това очакване, очевидци на едно усамотение. Радостта и нетърпението я карат да запълва времето с разкази от своето минало и с представи за щастливо семейно бъдеще. Неусетно пред нас се разкрива причудливата и абсурдна биография на една застаряваща жена от бивша Източна Германия, преминала през цяла редица институции и нелепи ситуации, но съхранила жизнеността си и чувството си за хумор чрез вярата си, че хубавото предстои. Умението на героинята да превръща тежките епизоди от своя живот в комични истории, прави срещата с нея едно непринудено споделяне, което дълбоко трогва и вълнува.

Известна в българското медийно пространство най-вече като скандална и провокативна, тук актрисата Касиел Ноа Ашер ни повежда в една много лична среща, лишена от прекомерни преувеличения и пресилена експресия. Актьорското изпълнение е разположено в интимния тон на споделянето и притегля зрителите като свои преки съучастници в разказа. Една истинска човешка среща. Нищо по-хубаво.

Йерма - 28 септември, 19 ч., камерна сцена
Постановка по трагическата поема на Федерико Гарсия Лорка
. Режисура: Биляна Петрова,
. Актьори: Мила Банчева, Милен Янчев, Искра Донова, Иван Григоров и Мариела Топалова,
. Сценография: Кирил Наумов.

"Йерма" е съвременен прочит на трагедията на Федерико Гарсия Лорка за безплодната - в превод от испански: "йерма". Текстът е написан през 1934 г., а през 1935 г. премиерата е свалена от сцената на Народния театър в Мадрид.

Подобен проблем за женското безплодие е рядкост в спектаклите, реализирани на българска сцена. Спектакълът гради своята основа върху колорита на Испания от началото на 20. век и патриархалните догматични порядки в испанското семейство. На преден план се изследват отношенията между Йерма и нейния съпруг. Спектакълът нахлува в душевния свят на всички персонажи, които превръщат безплодието на Йерма в общ социален проблем - тема за разговор, повод за слухове, инсинуации, версии за търсене на вина в Йерма.

Темата за невъзможността да се зачене плод и за търсенето на вина е развита динамично, ярко и с костюми, чийто контури и цветове пресъздават испанската атмосфера. Така се постига усещането за сенки, бродещи под парещите лъчи на южна Испания, нарисувани с едри щрихи. “Йерма” е спектакъл, изграден от изпълненията на млади и амбициозни актьори, които обогатяват средата на сцената с вълнуващото си присъствие.

Смъртта и момичето от Елфриде Йелинек - премиера
29 септември от 19 ч.,  камерна сцена
. Превод – Владко Мурдаров,
. Режисура и мултимедия – Веселин Димов,
. Сценография и костюми – Антоанета Костова,
. Актьори – Росица Дичева, Антоанета Петрова, Борис Георгиев, Велислав Павлов, Радислав Атанасов, Цветелин Йолов.

"Смъртта и момичето" е музикално-визуална съвременна приказка за кралица, крал, принцеса и един "принц". Това е история, изпълнена със съперничество, завист, страст, предателство, копнеж и насилие. За първи път на българска сцена се поставя драматургичен текст на нашумялата в Европа авторка Елфриде Йелинек, носителка на Нобелова награда за литература за 2004!

В представлението е използвана музикалната пиеса на Шуберт "Смъртта и момичето" и композиции на американския авангардист Джон Кейдж.

В България Йелинек все още не е поставяна на сцена, но нейните текстове са изключително актуални. Никога преди не сме имали толкова много публичнен отзвук и дебати по темите: феминизъм, алиенациа, насилие и злоупотреба с женската сексуалност както сега.
Продължителност: 60 минути

PLAY/BACK - Драматичен театър Ловеч - 30 септември от 17 ч., камерна сцена

PLAY/BACK - спектакъл, вдъхновен от творчеството на Педро Алмодовар

“Някъде след около 30 години живот на земята разбираш, че всичко, което ти се случва, е игра от повторения с различни герои и роли, и с различна продължителност. Ритъмът на повторенията може бъде като ремиксирана боса нова, танго, електро чил аут, дъжд, съсък от току-що отворена кутия с кока-кола или просто едно дълго и дълбоко издишване…

Плейбекът е осигурен, актьорите също…, остава да се научим да живеем. Когато сутрин се събуждаш, какъв ли е първият въпрос, дума, чувство, с което правиш кафето си, пушиш първата цигара или заставаш под топлите струи на душ-кабинката? Моите първи думи са скреч от звук, прозявка, бърборене и едно голямо: “Тук съм!!!”. Ето така би трябвало да изглежда визитката на Пати Дифуза – нашата звезда, гениална авторка на порнофоторомани, героиня от романа на Педро Алмодовар “Пати Дифуза (каталог на травми и пороци)”. Всъщност това е визитка на всички хора, заредени с желание да живеят, общуват, да се развиват, независимо от възрастта, професионалният опит, етнос, пол, убеждения и пр.

. “PLAY/BACK” екип:
Диана Любенова, Ралица Ковачева-Бежан, Невена Денчева, Слава Георгиева, Николай Чилов, Мирослав Николов, Златко Митрески,
. Музикално оформление: Елица Матеева, Ивайло Миленков, Диана Любенова, Златко Митрески,
. Консултант движение и пластика: Юлиана Сайска,
. Сценарий, концепция, постановка: Елица Матеева,
. Сценография, костюми: Доника Кирова,
. Мултимедия: Елица Матеева,
. Плакат-дизайн: Мария Ангелова,
. Глас: Владимир Люцканов.
Продължителност 70 минути.

30 септемри от 19:00 Голяма сцена
Когато се раждаха боговете - танцов спектакъл на Даниел Ахмаков, либрето Димо Димов, консултант доц. Александра Хонг

Театър "Окаста", Международен фестивал на изкуствата „Перперикон” и АРТ ОФИС

. Участват Диана Стефанова, Димитрина Паунова, Полина Петрова, Ива Чолакова, Ивета Георгиева, Ивайло Спасов, Радослав Михайлов, Нури Яшаров, Димитър Димитров.
Спектакълът е носител на голямата награда на публиката на специалната награда на журито на международния театрален и кино фестивал ВГИК - Москва 2006.

Кога се раждат боговете? Кога решаваме, че някой друг управлява съдбата? Кога осъзнаваме, че не сме сами във вселената? Кои са боговете? Какво е добро и зло? Кое ни кара да се чувстваме беззащитни? Имаме ли право на свободен избор?

Когато се раждаха боговете е танцов спектакъл, търсещ отговор на въпросите, които са провокирали неговите създатели да направят представление, основаващо се на музиката от различни епохи. Спектакълът разчита на въображението на зрителя, като му предлага едно пътуване от „раждането” на света до наши дни. В спектакъла освен езика на танца се използват мултимедия, специални светлинни ефекти.
Продължителност: 60 минути

• 29 септември, 10-16.00 ч.
Кръгла маса на тема:
“Изкуството да бъдеш дебютант в театъра или за проблемите на младите в театралната практика"
, с участието на режисьори-дебютанти, директори на театри, театроведи и представители на културни институции, подкрепящи изпълнителските изкуства.

В рамките на форума, се подготвят и две изложби.

Екипът си запазва правото на промени в последователността на програмата.

Автор:
Елица Матеева
Публикация:
18.09.2007 г. 23:00
Посетено:
1237
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4489-panair-na-mladite-esenen-teatralen-salon