Празници / фестивали

Празник на изкуствата в Чирпан

Осмо издание - на 21 септември 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Чирпан поздравява Европа!

Под това мото ще се проведе осмото поредно издание на празника на изкуствата в Чирпан на 21 септември тази година в ХГ "Н. Манев".

• Организатори: Община Чирпан, къща-музей "П. Яворов" и Художествена галерия "Н. Манев"


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА НА ПРАЗНИКА

. В галерията си дават среща и представят свои творби художници, живеещи в чужбина, повечето в Европа: Андрей Лекарски, Владимир Стан, Валерий Пощаров, Димитър Войнов, Емил Стойчев, Лъчезар Ошавков, Стоимен Стоилов, Никола Манев.

. С радост чирпанлии и техните гости ще посрещнат естрадните звезди и композитори: Камелия Тодорова, Михаил Белчев, Митко Щерев, Илия Ангелов, Катя Филипова, Лили Иванова и Йорданка Христова - рецитал.

. Наградата на маестро Манев за цялостно творчество тази година се присъжда на поета Любомир Левчев.

. Още музика. Чирпан се представя с концерт на клавирното дуо Мануела Манолова - пиано и Таньо Кондарев - виолончело.

. Оркестър "Канарите" с ръководител почетния гражданин на Чирпан Атанас Стоев, също е с трайно присъствие на празника и ще весели публиката с най-новите си творби.

Стартът на празника е на 21.09.2007 от 17 часа, а входът е свободен!

Главният виновник и инициатор на традиционния празник, провеждащ се през м. септемри в ХГ "Н. Манев", художникът Никола Манев, независимо от многото си ангажименти през лятото в България, е категоричен:

"Доколкото ми позволяват силите, ще работя за неговото утвърждаване, трябва да работим заедно с чирпанлии и не само с тях за запазване духа на големите чирпански, български личности: П. Яворов, Георги Данчов-Зографина, Иван Димов, Димитър Данаилов, Атанаска Тодорова, Иван Андонов, Димитър Матевски, Мильо Касабов, Костадин Нунков, Константин Зидаров и много техни съратници и подгласници, работили за издигане духовното ниво на своя град, на своето отечество. И наред с тях да окриляме и представителите на новото поколение."

Паралено с подготовката на чирпанския празник, маестро Н. Манев се готви за самостоятелна изложба в град Баку - Азербайджан в края на месец октомври тази година.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
17.09.2007 г. 16:54
Посетено:
904
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4485-praznik-na-izkustvata-v-chirpan