Празници / фестивали

Пловдив присъединява Стара Загора и Пазарджик в Нощта на музеите и галериите 2007

Елате на 28 септември 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Стара Загора и Пазарджик ще бъдат градовете партньори на Пловдив в тазгодишното издание на Нощта на музеите и галериите

В програмата в двата града-партньори участват 22 държавни, общински и частни музеи и галерии, а посетителите ще могат да избират между близо 80 артсъбития: изложби, музейни експозиции, концерти, литературни четения, пленери, танцови и театрални миниатюри.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

В Стара Загора най-разнообразна е програмата на Градската галерия, която е съорганизатор на Нощта на галериите и музеите 2007.

Освен експозицията с творби на художника Любен Диманов и изложбата с произведения на най-младите художници на Стара Загора, в галерията ще гостуват солисти на Държавна опера – Стара Загора, актьори от Драматичен театър “Гео Милев” и танцьори от Фолклорен ансамбъл “Загоре”. Ще може да бъде видяна мултимедийната презентация “История на астрономията”. Ще звучат стари градски песни и евъргрийни.

Посетителите в Стара Загора ще могат да видят и творби на Иван Костов (живопис), Юлиан Йорданов (графика), Едуард Георгиев (графика) и Красимир Зарков (пластика) в Галерия 8, непознати произведения на Димо Генов и Александър Генов в Галерия Зодиак, бижута на художничките Илза Христова и Марияна Банкова – Велико Търново – в Галерия Римска мозайка и експозиция с костюми и аксесоари от 19 в., дарени на Къща-музей “Градски бит от 19 в.” от частни колекционери. В Обсерваторията ще можете да разгледате нощното небе на града с телескоп.

Специален акцент в програмата на Стара Загора е Моцартовият концерт на цигуларя Минчо Минчев в залата на Драматичния театър.

В Пазарджик съорганизатор на Нощта на галериите и музеите е Градска галерия “Станислав Доспевски”, където може да бъде видяна една от най-богатите колекции с портрети и автопортрети в България и експозиция с творби на един от класиците на Новото и Най-ново българско изкуство – Георги Герасимов.

На 28 септември в Градската галерия в Пазарджик ще гостува и Художествената галерия “Димитър Добрович” – Сливен с експозициите “Възрожденска щампа” (гравюри от светогорските манастири и Самоковската гравьорска школа) и “Японска гравюра” с творби на майсторите на стила “Укиьо-е” Хирошиге, Хокусай, Кунисада и др.

В Дружеството на пазарджишките художници ще се проведе заключителната вечер и награждаването в националния конкурс “Думи в цвят” – художници рисуват по поетични текстове – организиран съвместно със Съюза на българските писатели. В галерия Ровър можете да видите утопичния проект “Глаголическа диктатура”, в който глаголицата подменя всички световни азбуки, “за да уеднакви стандарта на неразбиране по света”. Накити на Ева Пенева ще бъдат подредени в Галерия Артфорум. Четири от музеите и галериите организират нощни пленери за малки и големи и предоставят материали за художниците.

• Спонсори на събитието са М-тел, Международен панаир – Пловдив и Интерлийс Пловдив.

• Пълната програма за Пловдив, Стара Загора и Пазарджик - на http://www.gallery-night.info

Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
13.09.2007 г. 19:20
Посетено:
1094
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4464-plovdiv-prisaedinyava-stara-zagora-i-pazardzhik-v-noshtta-na-muzeite-i-galeriite-2007