Празници / фестивали

Пловдив със 120 артсъбития в Нощта на музеите и галериите

Вход свободен

◊ СЪБИТИЕТО

На 28 септември 2007 за трета поредна година всички частни, общински и държавни музеи и галерии в Пловдив ще останат отворени през цялата нощ, за да посрещнат гости от града и страната.

Градове партньори на града под тепетата тази година са Стара Загора и Пазарджик.


◊ ПРОГРАМАТА

Основна програма

В основната програма на събитието в Пловдив участват 37 галерии и музеи, а посетителите ще избират между повече от 120 артсъбития: ексклузивни изложби, концерти, представления, филмови прожекции, демонстрации на художествени техники, уъркшопове, премиери на книги и импровизирани артсъбития. Входът навсякъде ще бъде свободен.

Сред най-атрактивните заглавия в артфиестата са представянето на най-големите имена в холандския продуктов и food дизайн в изложбата Just Arrived (Галерия “Сариев”), отварянето за първи път на родната къща на Златю Бояджиев и външната тоалетна с уникални негови стенописи, демонстрациите на живо с литографска преса на площада пред Общината, акцията “Интервю с Европейската мечка” в Галерия “Коридор” и изложбата „Киноцентърът представя” с костюми и реквизит от известни български филми в Етнографския музей.

По културния маршрут посетителите в Пловдив ще могат да видят и част от експозициите в Есенните Национални изложби в Балабановата къща и Мексиканска графика; най-новите скулптури на проф. Стефан Лютаков в галерия „Арт Спектър”; фотографския проект „Хималайска нош” на Биляна Хинова с портрети на деца от Хималаите; творби на младите пловдивски авангардисти Петър Кочевски и Борис Роканов в галерия „Аполинер” и Дружеството на пловдивските художници; кураторския проект с международно участие на Яна Костова „От България ли? …А, да, Букурещ” в Баня Старинна; прожекция с автентична киномашина на ретро-филми от фонда на Държавен архив. За по-специализираната публика ще е интересно представянето на сборника пътеписи от Света Гора от доц. Михаил Неделчев и фотографската изложба „Православието в Полша” на Полският културен институт.

Две нови галерии – фотографската галерия „Лаутлиев” в Капана и галерия „Елиста” ще отворят врати за първи път в Нощта на галериите и музеите.


Събития в градска среда и съпътстваща програма

Нови в програмата тази година са събитията и инсталациите на открито, които ще направят пътуването ви от точка до точка още по-интересно (отбележете си светлинната инсталация “Чисто” в градинката на Джумаята и фотографския проект „Кой е този град?” в чакалнята на Централна гара Пловдив). Съпътстващата програма, която се провежда извън музеите и галериите, включва многобройни прожекции (сред които премиера на филма “Remember Sofia Underground!” в Клуб Найлона), свободни за достъп представления (Мисия “Отело” в Драматичния театър), концерти (рецитали на пловдивските джазмени Мирослава Кацарова и Петър Салчев).

По време на Нощта ще бъде сниман кратък филм на студенти от НАТФИЗ за събитието, а организаторите подготвят конкурс за любители и гости за най-добра фотография от Нощта.

Финалът на Нощта ще бъде поставен със заключително парти на DJ DOMU, организирано от Списание 1 и Cotton records в двора на Драматичния театър.


Детска програма

Най-малките ще могат да се включат в пленери и акции от специалната детска програма “Малката нощ” от 18.00 до 20.00.


Символът на тазгодишното издание на Нощта на музеите и галериите е Съзвездието – собствен маршрут, който всеки сам може да начертае върху нощната арткарта на града.

• Организатори на събитието са Фондация „Отворени изкуства” и Организационен комитет “Нощ на музеите и галериите - Пловдив”.
• Спонсори са М-тел, Interlease и Международен панаир – Пловдив.

За контакти: office@openartsfoundation.org, info@gallery-night.info

Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
07.09.2007 г. 18:47
Посетено:
905
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4436-plovdiv-sas-120-artsabitiya-v-noshtta-na-muzeite-i-galeriite