Празници / фестивали

Домът на хумора и сатирата гостува на "Бобфест 2007"

Самоков, 6-9 септември 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Тематичната колекция карикатури „Адам и Ева” от фонда на ДХС ще разсмива гостите на традиционния Национален празник на боба и V Международен фолклорен фестивал „Бобфест 2007”.

Организатори на веселия фестивал са Община Самоков, с. Радуил и редица местни фирми, работещи в сферата на селското стопанство и туризма. Поканата към Веселата къща е отправена от организаторите на фестивала още в началото на годината.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата представя карикатури и рисунки на вечната библейска тема, претворена със средствата на хумора. Оригиналната колекция от фонда „Хумор на народите” включва 50 творби на 40 автори от 18 държави от 4 континента.

Досега е гостувала в Румъния и в далечния Сибир, а това е първото й гостуване в български град и първото й представяне пред широката родна публика. В нея са включени творби на световноизвестни карикатуристи като Жан Ефел (Франция), Мирослав Бартак (Чехия), Кацухиро Ямамото (Япония), Галина и Валентин Караваеви (Русия), Мануел Ернандес и Рене де ла Нуес (Куба) и др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Целта на провеждащия се всяка година през септември „Бобфест” е да възвърне славата на радуилския боб и да спомогне за увеличаване на засяваните площи. Днес над 50% от жителите на самоковското село се занимават основно с отглеждането на боб. Те са намерили нестандартен начин за привличане на вниманието към проблемите си, организирайки за пета поредна година весел празник, посветен на боба.

От национален празник на фасула преди 5 години, сега той се е превърнал в международен фестивал за автентичен и хумористичен фолклор, известен далеч зад пределите на Самоков.

Домакините посрещат хиляди гости и им предлагат най-различни забавления – песни, танци, надсвирвания, надигравания и наддумвания, художествени изложби и кулинарни изложения, атрактивни ревюта, конкурси с награди, маскарадни игри и пъстро карнавално шествие.

Тази година в Самоков ще гостуват над 40 фолклорни състава от България и чужбина, а десетки хора на словото, художници, музиканти и зевзеци ще веселят публиката с крилати мисли и весели мелодии, посветени на традицията и радуилския боб.
 
Изложбата, рекламните материали и изданията на ДХС с габровски хумор достойно ще представят българската столица на хумора – Габрово – на този празник. Надеждата е домакините да върнат визитата по време на веселите Майски празници и да се включат активно в габровския карнавал.   

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
03.09.2007 г. 15:15
Посетено:
875
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4419-domat-na-humora-i-satirata-gostuva-na-bobfest-2007