Празници / фестивали

Празници на изкуствата "Аполония" 2007

Созопол - лятната културна столица на България

Празници на изкуствата "Аполония" 2007


◊ СЪБИТИЕТО

Празниците на изкуствата "Аполония" 2007 ще се проведат тази година от 31 август до 9 септември.

Програмата включва 10 театрални спектакъла, над 30 концерта на състави и солисти,
изложби на български и чуждестранни съвременни художници, панорама на българското кино, литературни вечери с премиери на книги, детска Аполония.


◊ ПОВЕЧЕ

Вече 23 години в Созопол се представя най-доброто от българската култура. И тази година на "Аполония" ще гостуват световноизвестни музиканти и артисти.

В програмата са включени концерти на
Милчо Левиев, Минчо Минчев, Теодосий Спасов и камерен оркестър “Студио Примо”, Иво Папазов и оркестър “Тракия”. На  “Аполония” ще пеят "Щурците", "Акага", "Gravity Co", Орлин Горанов, Васил Найденов, Васил Петров, Мариана Попова и много млади изпълнители.

Театралната сцена "Аполония" 2007 ще бъде открита на 31 август от 18 часа с премиерния спектакъл на Театър "София" "Ужасните родители" от Жан Кокто, постановка на Възкресия Вихърова. В Созопол зрителите ще видят още спектакли на Маргарита Младенова, Явор Гърдев, Лилия Абаджиева, Крикор Азарян. М. Куркински и др.

В Созопол ще бъде отбелязана и 120-годишнината от рождението на Димчо Дебелянов. Под наслов "Четем Димчо Дебелянов" на публиката ще бъдат раздадени стихове, които всеки ще може да прочете така, както ги чувства. Поетите Георги Господинов и Силвия Чолева ще представят новите си книги в Созопол, а Емилия Дворянова ще представи пред публика романа си "Земните градини на Богородица".

На Аполония ще бъдат премиерите на непубликувана книга на Елизабет Костова (САЩ), книгата "Град" на Любчо Георгиевски, пиесата "Училище за диктатори" на Ерих Кестнер (реж. Владимир Пенев), документалният "Развод по албански" на Адела Пеева.

В рамките на тазгодишната "Аполония" Британският съвет представя 26 творби от 14 британски художници под общо заглавие Art Watch (Внимание! Изкуство), сред които творби на Ричард Хамилтън (смятан за родоначалник на британския поп-арт) и Мадам Ивонд. Те са подбрани от екип на Британския съвет и от изкуствоведа Весела Христова-Радоева. Колекцията на Британски съвет е създадена през 1935 година и в момента наброява над 8000 творби, представящи британското изкуство и художествени занаяти от XX и XXI век.

След две години прекъсване радио “Аполония” ще звучи на честота 106.1 FM в тясно сътрудничество с Община Созопол и Радио Франс Ентернасионал.


Вижте Програмата на Аполония 2007

Автор:
Публикация:
28.08.2007 г. 14:40
Посетено:
1103
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4399-praznitsi-na-izkustvata-apoloniya-2007