Празници / фестивали

Пети международен панаир на народните занаяти "Етър" 2007

6-9 септември 2007

◊ СЪБИТИЕТО

Министерството на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографският комплекс “Етър” – Габрово организират за пети път Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе в Архитектурно-етнографски комплекс “Етър” - Габрово от 6 до 9 септември 2007 г.
 
Етърският панаир показва българските занаяти пред широка публика и създава условия за представяне на майстори от различни етнографски райони от страната, спомага за опознаването на различни регионални традиции, подпомага опазването и развитието на културните традиции.


◊ ПОВЕЧЕ

. Участници

До момента участие в панаира са заявили над 60 майстори от страната и чужбина - грънчари, хлопкари, ножари, килимари, бакърджии, кошничари, дърворезбари, тъкачи, иконописци, везбари, абаджии, куюмджии, копаничари, майстори на народни музикални инструменти, на изделия от мъниста и други. Тази година в панаира ще участват и майстори от Франция, Румъния, Украйна, Русия и Германия.

. Майсторско състезание
За пета поредна година панаирът е съпровождан от майсторско състезание, като всяка година майсторите се състезават в различен занаят. Тази година той ще е копаничарство - ръчно издълбаване на дърво. Майсторство в надпреварата ще премерят петима майстори копаничари. Победителят ще бъде определен от експертно жури с председател ст.н.с. д-р Надежда Тенева, зам.-директор на Етнографски институт с музей при БАН. Ще му бъде връчена голямата награда “Сребърна хлопка”, почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар в АЕК “Етър” за следващата година.
Предвидена е още една награда за “Млад майстор” – почетен диплом и парична награда.

. Съпътстващи инициативи

Традиционно Етърският панаир е съпътстван от Международна научна конференция, чиято тема тази година е “Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще”.

В дните на панаира ще бъде открита авторска изложба-базар "Ковано желязо" на Лазар Урумов - победител в майсторската надпревара през 2006 г.

Програмата на панаира включва разнообразни фолклорни концерти на солисти и ансамбли от цялата страна.
В "Етъра" ще гостуват: Илия Луков и танцова формация "Пирина", Духов оркестър и танцов състав - гр. Оряхово, Детски фолклорен ансамбъл "Габровче" - гр. Габрово с худ. ръководител Л. Захариев, Фолклорен ансамбъл "Тракия" с худ. ръководител Д. Дженева, и състави за изворен фолклор.

Ревю на традиционни български костюми от различни етнографски области, от частната колекция на Стоян Георгиев и възстановки на домашни занятия и традиционни битови дейности ще обогатят панаирната програма.

Автор:
Публикация:
18.08.2007 г. 17:02
Посетено:
924
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4388-peti-mezhdunaroden-panair-na-narodnite-zanayati-etar-2007