Празници / фестивали

Димчо-Дебелянова вечер в родната Копривщица

Валери Петров с почетно отличие за цялостно творчество

◊ СЪБИТИЕТО     

На 11 август 2007 г. в рамките на Летните културни празници в Копривщица за пореден път се проведе традиционната и винаги вълнуваща за жителите и гостите на Копривщица Димчова вечер.

Тази година премина под знака на юбилейните тържества по повод 120 години от рождението (28 март 1887 г. в Копривщица) на Димчо Дебелянов - един от най-големите български поети, загинал на 29 години (2 октомври 1916 г.) през Първата световна война.

Половин час преди началото на Димчовата вечер в съседния на къщата-музей архитектурен комплекс „Палавееви къщи” бе открита за пръв път изложба на Георги Машев - незаслужено позабравения голям български художник, близък приятел и съученик на Димчо Дебелянов, автор на единствения портрет на поета, рисуван от натура.

Портретът е изложен в експозицията на Димчовия музей и комай това е единственото платно, по което посетителите научават, че е имало такъв художник.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Художествената изложба бе по повод 120-годишнината от рождението на Георги Машев, с което бе осъществено първото гостуване на ГХГ “Станислав Доспевски” – Пазарджик
в Копривщица.
 
За мнозина от присъстващите по-цялостното запознаване с платната на Георги Машев бе истинско откровение. Живял и работил в Париж през 1930-1931 г. на свободна практика, той впечатлява дори критиката в тази своебразна Мека на художниците. Във в. „Либерасион” е поместен критичен материал, в който авторът пише: „...Несъмнено Машев нюансира вдъхновенито си с един позитивизъм, който напълно се противопоставя на неговата склонност към фантастика; ала това съчетание на противоречията много често е белег на най-силните личности. От техническо гледище неговата живопис има интересен колорит, а композициите му са твърде забележителни по същина и по живот. Майсторството на занаята се съгласува отлично с идеята и върви по линията – ту спокойна, ту внезапно екзалтирана – на мисълта”.


◊ ОЩЕ

От 18 часа в къща-музей “Димчо Дебелянов” с кратко слово на Искра Шипева – директор на Дирекция на музеите в Копривщица, бе открита Димчовата вечер.

Актьорът Георги Гайтаников изпълни литературно-музикалната композиция по Димчови стихове “На Бога най-светлия син”.
Председателят на журито (с членове Искра Шипева, Свилен Каролев и Славимир Генчев) Иван Гранитски обяви имената на носителите на Димчовата награда.

. Живият класик на българската литература Валери Петров получи отличие за цялостното си творчество (такава награда Община Копривщица присъжда за пръв път).
. Поетесата Маргарита Петкова – годишната награда на името на Дебелянов.

В последвалото литературно четене след изпълненията на Маргарита Петкова (за съжаление акад. Валери Петров не можа да присъства на Димчовата вечер) се включиха Атанас Капралов, Славимир Генчев, Деньо Денев, Дулинко Дулев, Харалампи Харалампиев, Антоанета Ослекова, Кристин Юрукова, Георги Н. Киров, а бардът Бойко Георгиев изпълни няколко свои песни по Димчови стихове.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
13.08.2007 г. 10:40
Етикети:
Посетено:
1146
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4381-dimcho-debelyanova-vecher-v-rodnata-koprivshtitsa