Празници / фестивали

XIX международен форум за компютърни изкуства, съвременни медии и комуникации “Компютърно пространство 2007”

Новини и акценти

◊ СЪБИТИЕТО

Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ) представя акцентите и новостите в програмата на XIX международен форум за компютърни изкуства, съвременни медии и комуникации “Компютърно пространство 2007”.


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

. Деветнадесетото издание на форума се организира от СОКИ и Център за компютърни изкуства.
. Тазгодишното издание на форума се провежда с подкрепата на:
Чешки център, Министерство на образованието и науката - Национален студентски дом, БТК, Център за компютърни изкуства, Microsoft - България и с медийното партньорство на 24 часа, Нетинфо, в. Компютри, в. Infoweek и др.

Семинарната и шоу програми ще се проведат в Чешкия център и Централния военен клуб.◊ ЗА ФОРУМА

"Компютърно пространство" е некомерсиален международен фестивал за компютърни изкуства с престижно международно участие. Форумът е най-голямото събитие за компютърни изкуства (компютърна графика, анимация, електронна музика, мултимедия, уебдизайн) в Югоизточна Европа.

В неговите 18 издания досега са участвали над 8000 международни  участници (фирми, студия, индивидуални участници), между които такива престижни организации като носителите на Оскар за анимация Platige Studio (Полша), Studio aka (Великобритания) - носители на наградa на Pixar, световнопризнатият център за графика и анимация Miralab (Швейцария), ART + CОМ (развойната компания за мултимедия на Дойче Телеком), известната международна сателитна комуникационна компания Astra Net, престижния център за съвременни медии и комуникации Ars Electronica Center – Линц (Австрия), Центъра за съвременни медии, звукоакустика и координация IRCAM – Paris и редица други известни имена.


◊ ИЗ ПРОГРАМАТА

Форумът има конкурсна и фестивална част.

• В конкурсната програма са включени следните пет категории - компютърна графика, компютърна анимация, офлайн мултимедия, електронна и компютърна музика и уеб дизайн (с 5 подкатегории).
. Регистрацията за конкурсите започна и е безплатна до края на август.
. Награждаването ще се извърши по време на фестивалната част, която ще се проведе от 26 до 28 октомври в София.
. В церемонията по награждаването участват и традиционно връчват награди Президентът на България, Министъра на образованието и науката, директорите на Майкрософт България, Информационно обслужване АД и др.

• Акценти във фестивалната част на програмата:
. Заедно с галацеремонията по награждаването, ще има богата семинарна и шоу програма.
. Акцентът във фестивалната програма тази година ще бъдат двата международни семинара на тема “E-games” и “Компютърна анимация”. Семинарът e-games ще покаже световните постижения в областта на образователните игри, симулатори и стратегии. В семинара “компютърната анимация” ще бъдат представени наградени автори от световно известни студиа и филмови академии в Европа и ще бъдат показани съвременните постижения на компютърната графика и анимация.

. Световноизвестният професор по компютърна анимация Надя Талман, председател на Световната асоциация за компютърна графика и редактор на международното списание Computer graphics, ще представи своя проект High Fashion in Equations, награден на SIGGRAPH 2007 (най-големият форум за компютърна графика и анимация, организиран от Американската асоциация на компютърните специалисти ACM).

. Един от основните проекти, представящи България във фестивалната част на форума, ще бъде иновативен мултимедиен проект за образователни игри E-games: Empowering youth work, спечелил международно признание. В проекта са разработени 20 игри в области като междукултурно обучение, човешки права, младежка информация, менажиране на младежки проекти и др. Игрите са особенно ефективни при неформалното обучение на младежи - семинари, обмени, уоркшопове и др.

Награди за победителите в конкурсите:
. Победителите в 9-те категории ще получат официалната статуетка на форума, парични награди, дигитални фотоапарати, развоен софтуер и специални награди от спонсорите.
. Журито, съставено от над 15 известни експерти от корпоративния, академичния и медийния сектор ще номинира 45 проекта от всички регистрирани, а награди ще бъдат раздадени на 27 проекта (за I, II и III място във всяка от 9-те категории). Ще има и представяне на наградените проекти, както и на отличените чуждестранни участници.
. Регистрацията на проектите продължава до 30.09.2007 и е безплатна до 30.08.2007.
. Награждаването ще бъде по време на фестивалната част - 26-28 октомври.

Снимки от предходни издания и екрани от участващи проекти могат да се свалят от сайта на Computer Space 2007 (http://www.computerspace.org).

За повече информация:
Цветелина Илиева, Иван Данов
Тел: 02/ 987 0293
e-mail: info@computerspace.org
Автор: Computer Space 2007 team
07.08.2007 г. 19:16
Посетено: 827
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/4368-xix-mezhdunaroden-forum-za-kompyutarni-izkustva-savremenni-medii-i-komunikatsii-kompyutarno-prostranstvo-2007